Din cauza particulelor de aer intrepatranduse cu lumina rezulta culoarea albastra
Cerul nu este albastru. Nu există niciun pigment albastru în cer, este doar o iluzie optică. Acolo sus şi peste tot în jurul nostru există gaze de diferite feluri, precum oxigenul, nitrogenul şi dioxidul de carbon. Pe lângă aceste elemente există şi praf, vapori de apă, spori şi chiar animale foarte mici.
Atunci când lumina Soarelui atinge ceva, se reflectă. Obiectele mari, precum Luna, reflectă lumina foarte bine. Praful selenar este negru, însă are o capacitate de a reflecta lumină atât de mare încât străluceşte puternic în noapte.
Totuşi o moleculă de gaz este prea mică pentru a funcţiona ca o oglindă. În schimb, ea absoarbe lumina şi apoi o trimite înapoi într-o direcţie întâmplătoare. Cu alte cuvinte, fiecare moleculă din aer este o sursă de lumină.
Imaginează-ți pentru un moment că lumina ar fi sunet. Lumina solară nu este doar o notă cântată la un instrument, ci o orchestră care cântă pe diferite tonalităţi la volume diferite. Noi vedem doar o parte din această muzică. Ochii noştri percep diferite înălţimi de lumină sub forma culorilor: violet, albastru, verde, galben, portocaliu, roşu şi mov.
Moleculele de aer absorb lumina albastră foarte uşor şi o emit înapoi la fel de repede. De aceea, lumina albastră este împrăştiată pe tot cerul şi ajunge în ochii noştri din toate direcţiile. Oriunde ne-am uita, suntem bombardaţi cu lumină albastră, motiv pentru care cerul ne pare albastru.
Celelalte culori nu sunt la fel de uşor dispersate de atmosfera Pământului, iar din această cauză ele vin la noi într-o lumină mai puţin directă.
Dacă Marte ar fi avut mai mult gaz în atmosferă şi cerul ei ar fi părut albastru.
Scuze voiam sa vad ce spui, pentru ca ce ai scris tu de fapt nu e de la tine e luat de altundeva.Deci exista culoarea albastra a luminii? Mai toti vad arunca ce gasesc pe net, dar eu spun ca e mai bine sa vorbim noi, cu cuvintele noastre explicatii simple, ce spui? Hai sa vedem cum sta treaba vreti? Sa dam explicatii simple, intelese de oricine aici pe sitele asta.Nu definitii, nu mai stiu eu ce alte chestii de mai stiu eu ce nivel, pentru ca lumea obisnuita, adica multimea nu pricepe, uneori nici cei care au mai citit cit de cit.
"Nu stiam ca este lumina albastra."
Lumina călătoreşte în unde de diferite lungimi. Lungimile de undă ale luminii vizibile sunt foarte scurte, aproximativ o miime dintr-un milimetru. Cea mai mare lungime de undă din spectrul familiar al luminii vizibile o are culoarea roşie şi cea mai scurtă o are culoarea violet. Soarele emite lumina din întreg spectru. Când toate lungimile de undă ale spectrului vizibil sunt văzute deodată lumina pare albă. Din acest motiv astronauţii în spaţiu văd lumina soarelui că fiind albă.
În drumul ei spre Terra, lumina soarelui trebuie să treacă prin atmosfera, care este stratul gazos care înconjoară planetă. Atmosfera este plină de particule mici de praf şi de picături de vapori de apă. Când lumina întâlneşte aceste particule ea se reflectă şi îşi schimbă direcţia. În tot timpul în care lumina călătoreşte prin atmosfera, este reflectată de nenumărate ori. Acesta este motivul pentru care lumina soarelui ajunge şi în locuri care nu sunt neapărat în linie directă cu soarele. Deoarece picăturile de vapori de apă sunt mai mari decât lungimile de undă ale luminii au tendinţa de a reflecta întreagă lungime de undă. Din această cauza percepem norii albi – picăturile reflectă toate culorile luminii şi rezultă culoarea alb.
Cea mai mare parte din atmosfera conţine molecule de azot şi oxigen, care sunt mult mai mici decât lungimile de undă ale lumini. Când lumina se loveşte de aceste molecule, ea se reflectă diferit faţă de cum se reflectă când se loveşte de picăturile de vapori de apă. Moleculele de azot şi oxigen absorb ocazional energia undei luminii. După o foarte mică fratiune de secundă, moleculă emite lumina de aceeaşi lungime de undă. Pe când toată lumina de la soare călătoreşte în aceeaşi direcţie, lumina emisă de molecule poate călători în linie dreapta de la moleculă în orice direcţie. Acest fenomen se numeşte împrăştierea Rayleigh, numit după Lord John Rayleigh, care a fost primul care a descris fenomenul.
Se pare că cu cât este mai scurtă lungimea de undă, cu atât este mai probabil să fie obiectul împrăştierii Rayleigh. Lungimile de undă mai lungi precum roşu şi galben sunt mai puţin probabil să fie împrăştiate decât lungimile de undă mai scurte precum albastru sau violetul. Dacă nu ar fi existat atmosfera, cerul ar arată negru, exact cum se vede şi din spaţiu. De fapt ce percepem noi că fiind cer albastru este lumina albastră a soarelui care a ricoşat prin aer până a ajuns la ochiul observatorului din toate direcţiile.
Asa tocmai de aia am si intrebat asa, repet sa vad ce spui, daca stii ce scrii si se pare ca nu prea.Tot ce ai scris tu aici e luat copy-paste si stii de unde? De pe descopera.ro si alte siteuri.Tu de ce nu folosesti cuvintele tale, explicatiile tale, asa cum aiinteles de la fizica sau de pe unde citesti? Sincer uite eu nu pricel pur si simplu din explicatiile date la scoala si nici din cele gasite pe net.Am intrebat nu stiu citi oameni ce culoare are lumina? Stii ce raspuns au dat? Ca este alba.Am continuat si am intrebat alte culori ale luminii nu sint? Au spus ca nu ca ei asa au invatat la scoala ca lumina este alba.Ca urmare marea masa a oamenilor asta stiu ca lumina e alba si ca alta culoare lumina nu are.De ce gindesc oamenii asa? Pt ca la scoala nu li sa explicat ce trebuie, pentru ca profesorii habar nu au sa fie pedagigi, doar merg acolo sa aiba un loc de munca, restul nu-i prea intereseaza.Acum iar te intrebai daca lumina are si alte culori si iar ai dat exact aceleasi copy-paste de pe net, ceea ce arata ca nu stii, nu ai inteles exact cum sta treaba. Explica folosind cuvintele tale.TE intreb lumina are doar culoarea alba sau? Sinca ceva de ce numai culoarea albastra este reflectata asa cum spun ei in explicatie care eu nu o vad ca fiind explicatie ci mai degraba afirmatie.Tu faci aceiasi afirmatie, fara explicatie prin copy-paste. Daca ai inteles explica babeste daca pot spune asa, explica ca la copii aia de 2-5 ani.Astept un raspuns si lasa netu vorbeste de la tine.Si ai mai spus o chstie gresita, adica scrisa gresit de habarnistii de pe descopera si anume ca moleculele absorb albastru si apoi il emit bla bla. Abosorb? asa si odata ceva absorbit tu crezi ca mai poate fi reflectat? Eu nu stiu daca asa stau lucurile.Ca ar putea reflecta da.Lumina sau o parte din ea este reflectata de lucrurile materiale si alta parte este absorbita, dar aia absorbita nu stiu daca dupa mai este eliberata iar asa cum dai sau da aia de inteles.Ce spui?
Măi omule, bag seama că tu nu prea ai ce face decât să contrazici ceea ce spune ştiinţă, pe ce baza? Pe ceea ce se spune la şcoală? Ce am scris mai sus explică foarte clar cum stau lucrurile. Eu la şcoală niciodată nu am învăţat faptul că lumina este albă. Încă o dată este foarte clar explicat de ce lumina albastră este mai uşor absorbită de către molecule. Toate lucrurile explicate mai sus sunt redate într-un mod foarte limpede. Nu ştiu unde nu vezi tu explicaţia, omule, că în fiecare propoziţie se află câte una. Lumina este şi reflectată şi absorbită după redată de acele lucruri care o absorb, cum spuneam în cazul asta moleculele. Moleculele absorb foarte uşor lumina, şi culorile având lungimi de undă diferite este complet logic şi pe înţelesul unui mucos că cele cu lungimea de undă cea mai mică vor fii absorbite mai uşor, şi albastrul este un exemplu foarte bun.
Nu ştiu de ce încerci să contrazici anumite lucruri demonstrate şiinţific prin "bla bla" dar măi omule tu habar nu ai despre ce e vorba mai bine stai domne' în banca ta. Nu mă mai obosesc să răspund, e clar că nu înţelegi.
Vad ca deja ai trecut la jigniri cind ai vazut ca te descoperii ca vii cu copy-paste. Daca tu vezi explicatii in orice fraza e bine ramii pe descopera ca numai lucruri bune inveti acolo.Am spus explica tu folosind cuvintele tale poti? Explica ca la gradinita, uite eu sint mai cum spui tu, mai habar nu am si cauta sa ma faci sa inteleg poti sa faci asta? Explica ce este aia absortie, ce este aia reflectie, lumineaza-ma.Si daca are lungime mai mica este mai usor absorbita.Adica? Nu vad unde este explicatia, de ce ar reflecta mai mult lungimile mai scurte? Uite cum ar trebuie sa explici cuiva daca intr-adevar ai stii, ori intelege un fenomen.Radiatia solara sau sa-i spunem simplu lumina, nu are o singura culoare.Lumina poate fi de mai multe culori, rosu, galben, albastru etc, deci avem lumini de diferite culori care ne vin de la soare.Toate aceste culori luate la un loc, amestecate da culoarea alba asa cum o vedem noi, asa cum o percepem.Cam de genul asta trebuie sa explici cuiva sa poata sa inteleaga "desteptule". Apoi urmeaza restul cu lungimea fiecaruia, trebuie sa faci comparatii cu ceva simplu uzual, ca toti sa poata intelege ceva, pentru ca nu toti au capacitatea dea percepe si analiza rapid si corect o informatie.Mai departe nu mai mergem, am vazut cate stii si cate intelegi.Adica nu intelegi nimic,doar esti ceva in genul unei masini de scris, sau unui copiator, asta faci tu pe aici copy-paste in engleza, adica sa traduc copii fraze spuse de altii de pe net si le adaugi aici, aratind sau cel putin incercind sa arati ca sint spuse, gindite de tine.Si probabil gindesti ca altii habar nu au de descopera.ro si asa mai departe.ei si uite si linkul de unde ai luat ce ai atasat aici cuvint cu cuvint.http://www. descopera.ro/mari-intrebari/10712947-de-ce-este-cerul-albastru
Când cineva dă o explicaţie este clar că nu mai stă să te înveţe abecedarul. Eu am înţeles foarte clar despre ce e vorba, şi asta nu înseamnă că trebuie să îţi dau ţie şi să îţi definesc fiecare termen, pentru că este clară pierdere de timp. În cazul în care tu esti cel care nu înţelege, şi tind să cred asta, ultimul lucru, acum chiar că este ultimul lucru pe care ţi-l comunic: Dacă nu înţelegi nici termeni de bun simt, ţi-aş recomanda să cauţi şi tu pe internet sau în nişte cărţi sau de ce nu în sfântul DEX si să mai treci pe la scoală. Nu ştiam că stau de vorba cu un copil. Mă scuzi. Nu ştiu ce pretenţie să aibă cineva de la tine dacă nici sensul sintagmei "a jigni" nu îl cunoşti.