anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce comunismul eșuează la nivel mondial? Deoarece Karl Marx și-a imaginat o utopie fără să se gândească că ființele umane sunt egoiste și se vor gândi mereu la ei și nu la binele comun?

5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Pentru că „democrația" pare să fie mai puternică.

| mODIN a răspuns:

Doua motive:

1. Ideea de 'comuna' funcioneaza teribil de bine in grupuri mici de oameni. Dar pur si simplu nu merge extinsa la grupuri mai mari de oameni. Nu poti avea proprietate comuna cand oamenii nu se cunosc intre ei. Nu poti avea distribuiti eficiente de resurse cand un guvern trebuie sa gestioneze sute de milioane de cetateni.
2. Toate formele de economie planificata intra la un moment dat in criza de resurse pentru ca nu pot adapta la timp pretul produselor. E o teorie mai lunga aici, dar pe scurt: daca un produs ar trebui sa se scumpeasca, dar producatorul nu are puterea de a schimba pretul si trebuie sa astepte dupa stat sa faca asta, va intra in faliment sau se va opri din a produce acea chestie.

| doctorandus a răspuns:

Visele lui Marx si Engels nu prea au legatura cu socialismul real, din Blocul de Est. Daca ar fi trait in Uniunea Sovietica, amandoi ar fi fost trimisi in Gulag.

De exemplu, Marx si Engels habar n-aveau cum trebuie organizata economia socialista. Ei nu au scris despre planurile cincinale.

| Holiday a răspuns:

Comunismul nu are nicio treaba cu "binele comun", ci mai degraba cu "raul comun".

| ValentinMihai78 a răspuns:

Comunism, socialism, fascism, nazism sunt curente ideologice născute în negura istoriei care au așteptat momentul prielnic în care să "înflorească". Karl, Marx, doar au pus pe hârtie niște idei care de milenii bântuie omenirea. Momentul prielnic în care aceste ideologii au înflorit a fost perioada în care au căzut marile imperii unul câte unul de la Revoluția franceză, până la sfârșitul primului război mondial. O perioadă în care a apărut politica, politicienii, partidele politice și o perioadă în care era nevoie de ceva nou pentru a putea guverna după milenii de guvernare dictatorială a unor dinastii regale.
Creștinismul primar, timpuriu avea în comunitățile sale o formă de comuniune de tip comunist. Bunuri, acțiuni, comerț la comun. Egalitate, fraternitate, acestea erau unele dintre principii.
Problema este că la sfârșitul secolului XIX s-au născut niște personaje malefice care, din păcate, au schimbat lumea în cel mai brutal mod posibil de până atunci, dar mai ales pentru că aceste personaje au reușit să manipuleze perfect masele de oameni!