| sabin89 a întrebat:

De ce credeți că s-au stresat atât de mulți filosofi și fizicieni să dea o definiție timpului? Nu era suficient că am construit aparate de măsură care ne-au permis să ne organizăm viața? Aceste aparate ne-au ajutat să știm când să ne prezentăm dimineața la serviciu, când se ia pauza de masă, când se încheie programul; când să ne prezentăm la o programare la doctor ș.a.m.d. La ce mai trebuiau atâtea discuții despre natura timpului?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Fizica stim de ce se streseaza, doar am discutat asta amandoi, de nenumarate ori pe aici.
Cu filosofia insa, e ceva mai complicat...
Te invit sa asculti muzica, (muzica fiind la modul practic, o diviziune calitativa a timpului), apoi sa asculti o prelegere despre importanta menajelor in economia aplicata, si dupa, sa imi spui cum trece timpul. big grin
Bine'nteles, o sa imi amintesti de relativitatea timpului, de faptul ca ea, relativitatea era cunoscuta inaintea erei noastre, odata cu Mahabharata si raiul budistilor, de Talmud de prin anii 200, de japonezi de prin anii 700, etc.
Numai ca, surpriza, muzica se face din protoistorie, si aceasta facere a ei este indisolubil legata de timp, nu poti sa alcatuiesti muzica, fara diviziuni foarte stricte ale timpului, dar care nu tin de obisnuita masura secunde minute, etc.
Ce arata asta?
Faptul ca omul a construit ceva cu ajutorul timpului, ceva care este exagerat altceva decat "aparate de măsură care ne-au permis să ne organizăm viața". happy
Ce mai avem la nivel filosofic?
Idei precum ca timpul nu exista decat daca exista realitati.
Avem trecut, prezent si viitor, unde prezentul are ca margini trecutul si viitorul, nu este static, ci in continua schimbare, altfel nu s-ar mai chema prezent, ci eternitate.
Avem Timpul uman, un rezultat al meditatiei asupra raportului existenta, timp, sfarsitul existentei.
La Pitagora, timpul este in afara universului, ma rog, a kosmosului, la Platon, timpul este legat de nasterea lui Ouranos, a cerului.
Aristotel considera ca exista un singur timp, dar mai multe miscari, si ne spune ca timpul nu se va diminua niciodata.
Sfantul Augustin muta timpul in sfera constiintei, Plotin considera lumea si timpul ca o emanatie a unui principiu absolut, etern si imuabil, Kant imparte problematica in doua: forma simtului extern, care este spatiul, si forma simtului intern, care este timpul...
Ce am mai avea?
La granita dintre filosofie, matematica si fizica, Minkowsky parca, introduce timpul in geometria euclidiana, cred ca de la el sau de la Einstein apare conceptul de spatiu-timp, mai degraba cred ca este o intelegere de melanj intre cei doi...si cu asta ne indepartam de filosofie si intram in alte domenii.
Ar mai fi curentul sau mai degraba indivizii care afirma ca timpul nu exista, ca este ceva inventat, (cu secunde, minute, ore, ani, secole, etc), tocmai pentru a ne ajuta sa ne organizam viata, cum bine ai spus tu, sper, ironic, in intrebarea ta. big grin
Le atrag atentia celor din aceasta categorie, ca singurul timp intr-adevar inventat, este timpul Unix, un... ceva destul de dificil de inteles, pe care nu am sa ma apuc sa il explic aici, "timp" care incepe la 1 ianuarie 1970, ora 00.00.00.
Restul, tot ceea ce intelegem deocamdata prin masurarea timpului, se bazeaza pe schimbari, observatii fizice, astronomice, nucleare, etc, observatii care merg inapoi pana in urma cu 13, 8 miliarde de ani, cand a luat fiinta ceea ce numim timp.
Daca "timpul nu exista si este o inventie", il provoc pe cel care afirma asta sa scrie aici, ce crede el ca s-a intamplat in urma cu...19 miliarde de ani. big grin
Ei bine, fix de asta, tot incercam sa dam o definitie, un inceput si o durata a timpului, ca sa stim cand ramanem fara el. happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Interesant ce mulți gânditori, din toate timpurile, au fost preocupați de acest subiect, aparent fără importanță. Aparent zic, fiindcă pentru majoritatea oamenilor nu părea să fie important, cel puțin în epocile trecute. Dacă aveai un ceas cu tine, era tot ce îți trebuia ca să te descurci bine cu timpul. Totuși, așa cum ai zis și tu, de la Aristotel, și chiar mai dinainte și pe tot parcursul istoriei au fost gânditori care s-au "stresat" să definească și să înțeleagă natura timpului. Și, apropo, e corect spus natura timpului? Are timpul o natură? Merită reflectat un pic. Lenin, pentru că tot am vorbit despre el cu puțin timp în urmă, s-a dat și el mare filosof; a abordat și el problema timpului. S-a luat la harță cu Mach - un idealist - pe tema asta. Puțin mai înainte, Engels se confrunta și el cu Duhring pe aceeași temă. Se implicau în dezbateri asupra unui subiect într-o vreme în care nici nu se punea problema sateliților sau a GPS-ului."Știm ce este o oră, un metru, dar nu știm ce este timpul și spațiul! Ca și cum timpul ar fi altceva decât totalitatea orelor, iar spațiul altceva decât totalitatea metrilor cubi! Se înțelege că ambele aceste forme de existență ale materiei nu sunt nimic fără materie, nu sunt decât reprezentări goale, abstracții care există numai în capul nostru" - zice "marele" filosof Engels în Dialectica naturii.
Și...cum e pluralul, menaje sau menajuri?

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu e chiar atat de fara importanta.
Chiar daca ai un ceas la mana, odata cu aparitia trenului de exemplu, problema timpului s-a complicat, a aparut Greenwich, lucrurile au accelerat.
Si da, cred ca termenul natura este corect, mai ales ca nu am reusit nici acum sa aflam care este natura timpului.
Newton spune ca este absolut, Leibniz spune ca are o natura relationala, apoi se duce direct in religie spunand ca daca ar fi o substanta, ar incalca principiul identitatii si principiul ratiunii suficiente. Einstein spune ca este relativ, iar un foton daca ar avea constiinta...ar spune ca timpul este nimic, pentru ca doar fotonii nu simt timpul...si atunci, la ce naiba ai mai fi constient?
Bine...fotonii si cu Heidegger, pentru ca el chiar daca il simte, tot nimic spunea ca e. big grin
Ce este cert, e ca este real empiric, ca are o valoare obiectiva in raport cu simturile.
Tot natura timpului ne mai duce si la dispute dintre realisti si idealisti, care sustin, (cum altfel?) ca timpul are o existenta reala si una ideala.
Pentru mine, "ideal" era un ceas cu cuc. laughing Aveam aproape 5 ani cand am dat de o astfel de relicva, am stat doua ore in camera aia, sa vad tampitul de cuc cum iese si "canta" din jumatate in jumatate de ora, si chiar daca eram destul de precoce, nu am avut nicio secunda ideea stralucita sa misc nenorocitele de limbi, ca sa cante ala mai cu spor... big grin
Ce mai e?
A, da! Menaje, este pluralul pentru termenul din economia aplicata, nu stiu la ce ménage à deux sau ménage à trois te gandesti tu. happy

10 răspunsuri:
| mODIN a răspuns:

De filosofi care s-au stresat pe tema asta nu stiu prea multe, dar in fizica are implicatii majore.

(Din ce a inteles mintea mea) Cu cat te misti la o viteza mai mare, cu atat timpul trece mai incet. Nu are vreo implicatie majora pentru viata pe pamant, dar chestia asta e foarte importanta pentru satelitii aflati in spatiu, mai ales cei de care ne folosim pentru sisteme GPS, pentru ca astea trebuie sa-si schimbe definitia interna a timpului in functie de viteza la care se misca, altfel nu iti vor da locatia exacta.

| sabin89 explică (pentru mODIN):

Despre cei din timpurile moderne este de înțeles. Dar problema e veche de secole și chiar milenii, când nu erau sateliți și GPS. Atunci ce motive aveau?

| mODIN a răspuns (pentru sabin89):

Iti zic sincer, nu m-am interesat vreodata cu privire la subiectul asta

| sabin89 explică (pentru mODIN):

Poate îmi răspunzi și mie la întrebarea pusă acum două zile, despre Nabonid. Nu am pus-o în glumă. E chiar interesant de ce nu apare și el în peisaj în descrierea ospățului. El trebuia să fie figura centrală, că doar el era împăratul. Era deja mort? Nu cred.

| mODIN a răspuns (pentru sabin89):

Chiar nu stiu despre ce e vorba in intrebarea aia

| EliLeli a răspuns:

Sincronizare.

| StimabiluI a răspuns:

"De ce credeți că s-au stresat atât de mulți filosofi și fizicieni să dea o definiție timpului? "

Nu aveau ce face cu atâta timp.

Răspuns utilizator avertizat