Dar ce treaba au cele doua notiuni? Si de cand o nascocire ca cea a Mosului este pusa in balanta cu Cel care a creat Universul si inclusiv pe noi, oamenii (Creatorul)?
Acum, Ramon1, sa ma scuzi dar te asigur eu ca tu mai mult de 7 carti hai 5, n-ai citit in viata ta...pana la capat.
Daca Iisus Hristos s-a sacrificat pentru aceasta lume, viata, de ce tu doresti sa fii un ''nerecunoscator''?
Mda, ce sa mai zic...nu prea imi plac povestile, probabil de aia si cred (in Dumnezeu).
Hai, pa!
Pentru existenta lui Dumnezeu exista dovezi gen Biblia si alte carti scrise. Si in plus noi crestinii asa am fost invatati de mici sa credem in Dumnezeu. Iar in Mos Craciun nu pentru ca, cu timpul am aflat ca parintii ne pun cadouri sub brad nu vreun personaj imaginar. Mai ales ca in Dumnezeu nu se deghizeaza nimeni, in Mos da. Oricum fiecare e liber sa creada in ce vrea.
Ramon, sincer, nu trebuia sa postezi asa ceva nimeni nu intelege ce ai vrut sa zici iar cei cu credinta o sa-ti bage pe gat ca esti un idiot. Dupa parerea mea minciuna cu Dumnezeu este una foarte mare fata de minciuna cu Mos Craciun
Pai e simplu. era o poveste c Mos craciun ca un batran ducea cadouri la copii iar cand na mai putut le-a zis parintilor sa duca aceasta traditie la sfarsit si sa spuna ca sunt de la mos craciu ma rog! Mos craciun este un personaj al fericiri el joaca un rol important. insa cum stii ca nu exista unul nemuritor sa aduca la toti si oameni nu mai cred in el dar ei cred in magia lui in fericire pe careo aduce in fiecare Craciun, D-zeu nu joaca un singur rol, EL este totul. deci este cu mult superior lui Mos Craciun.desi nu este nimica rau daca crezi in aman2 este rau cand nu crezi in niciunul .
Sper ca ti-am fost de ajutor
Dumnezue...
Desi lumea de astazi nu are nici o dovada-cum spun altii- ca exista El totuisi exista.
Si asta mai intai trebuie sa mi-o demonstrez mie si apoi altora.
Intai experienta ta proprie cu Dumnezeu. Te rogi El te ajuta sa treci mai departe. Vezi tu pana si pasarile sunt in grija Domnului.
Altfel ele de unde ar sti unde sa se duca ce sa faca.
Sunt multe lucruri complicate si stiu ca este greu sa renunti la religia care o ai de cand te-ai nascut.Eu una, nu as renunta la religia mea pentru nimic in lume. Sa stiu ca maine mor si nu ar renunta.
Nu? Ar fi greu sa convingi un on care spune la fel.
Incearca sa citesti Biblia. Ca o simpla carte. Citeate-o din plictiseala din interes, din ce vrei tu dar citeste-o!
Si sa stii ca Dumnezeu nu este o poveste pentru adulti. Daca vrei sa ii spui poveste.In biserica noastra de la copii cei mai mici pana la cei mai batrani, fiecare invata despre Dumnezeu.
Lol. Bai fato tu te auzi ce spui?
Dumnezeu e real. Nu poate fi inventat.
Doamnee. Daca tu crezi in Mos Craciun, problema ta. I-ati un tablou cu el si roaga-te, poate pe tine te ajuta.
Daca ar exista Mos Craciun, in bisericii ar fi pictat pe pereti, Mos Craciun nu Iisus [Dumnezeu], si renii cu spiridusi in loc de sfinti.
Mos Craciun a fost inventat pentru un scop anume. CADOURILE.
Potrivit legendei crestine, Mos Craciun este un personaj rau care ii taie mainile sotiei, Craciuneasa, pentru ca o primise in gazda pe Fecioara Maria, fara stirea lui si ii oferise adapost in grajd.
Maica Domnului ii lipeste mainile la loc, iar minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug in curtea casei sale si incinge o hora cu toate slugile.
Dupa joc, Craciun imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda si smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce in ajunul nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care le aduceau regii-magi in staul noului Mesia.
Imaginea lui Mos Craciun asa cum il stim noi astazi s-a nascut in 1931, in reclamele pentru Compania Coca-Cola. El este creatia lui Haddon Sundblom care l-a inchipuit ca pe un mosneag dolofan si vesel, cu o fata joviala si o barba mare, care vine intr-o sanie trasa de reni tocmai de la Polul Nord si coboara pe hornul caselor in ajunul Craciunului, pentru a lasa cadouri atat celor mici, cat si celor mari. De aici s-a si crezut multa vreme ca Mos Craciun a fost inventat de celebra firma.
De fapt Moș Crăciun a fost creeat pentru spiritul Sărbătorile nu neapărat cadouri. Ce ai spus de D-zeu e o prostie. Dumnezeu există și în trecut au fost dovezi. Moș Crăciun a existat, da. Dar nu mai este. Știi bine că cadourile de Crăciun ți le aduce mami sau tati. Și în toți anii aceștia radarele nu au prins nici un moș zburând cu renii pe bolta cerului. Deci concluzia o tragi singur/ă.
Hmm, am cam citit comentariile de pe aici, si ce pot sa spun,, toti credeti in acel ceva numit dumnezeu.cum ca exista sigur sigur, ca avem biblia ca si dovada. da, dar de unde stiu ca ce spune in biblie e adevarat, am citit si eu, nu pe toata dar am citit, putea sa o scrie oricine. religia este un refugiu parerea mea, este mai bine sa stii ca. nu esti singur in viata asta de ****, si. ca dumnezeu te mai ajuta din cand in cand,, iar atunci cand se intampla vreo nenorocire,, se spune ca ne-a pedepsit. Bine. am facut noi rau suntem mari, am furat, am injurat, am omorat, meritam. dar, sunt atatia copii care se nasc, cu diferite boli, malformatii, copii abandonati, infometati, maltratati. ei ce vina au?
sau. dumnezeu e numai pentru adulti.
Sigur ca Dumnezeul in care cred majoritate si isi fac cruci cand trec pe langa "un loc sfant" este o unealta prin care se manipuleaza o mare parte din populatia lumii. Unde se aloca multi bani ( din care normal ca 70% in buzunarul conducatoriilor) si "sa nu faci asa ca te vede Dumnezeu", oare acel Dumnezeu care te spioneaza la tot pasul prin satelit localizat prin IP? Sau Dumnezeul ( divinitatea ) adevarata care a parasit de mult omenirea ( sau omenirea l-a parasit pe El). Eu nu ma consider ateu, tind sa cred intr-o divinitate, dar categoric nu in aceea in care cred toti imbecilii. Bafta!
Probabil u ai dorit sa ne intrebi de fapt de ce credem in Dumnezeu insă ai făcut şi o mică comparaţie cu Moşu`.
Ştii de ce credem? Pentru ca daca nu am crede in Dumnezeu şi el ar exista, am pierde totul, insa daca am crede in Dumnezeu indiferent daca exista sau nu, nu pierdem nimic. Legat de Moş roagă-te parinţilor tăi să-ţi aducă ce-ţi doreşti şi daca se indeplineşte le mulţumeşti.
Buna.
Depinde cum o iei.
Mos Craciun nu exista ca un om ( peroana fizica, care exista cu adevarat, ca noi toti). Dar exista ca si. nici nu prea stiu cum sa-ti spun... oricine poate fi mos craciun. Pt ca daca ii faci o bucurie celui drag, el te poate considera mos craciun al lui, pentru iai facut bucuria aia.
Asa ca intr-un fel Mos craciun exista [ ca si denumire mai mult ], si oricine poate fi mos craciun pentru altcineva!
Ii dau eu un raspuns. Esti ateu deci toata viata cauti raspunsuri pentru intamplarile inexplicabile. Sunt sigur ca ai avut vreodata un vis pe care nu l-ai putut explica. Sau atunci cand nu poti explica numai cauti? Daca esti ateu sti ca nimic nu e intamplator totul are un scop, nu exista intrebari fara raspunsuri demonstrabile. Dar din pacate si oamenii de stiinta dau raspunsuri prin care reiese ca ceva exista peste noi, ceva mai puternic in ce doar sa credem putem. Nu putem demonstra, nu putem arata, nu putem atinge. Doar crede.
Raspuns pentru cei care nu stiu ce e ateismul. Nu te nasti ateu, te nasti intr-o religie oarecare doar ca trecerea timpului si intamplarile din viata ta te fac sa numai crezi in acea religie. Atat e doar.
Hai sa iti zic eu care e chestia
mosul iti aduce oricum cadouri indiferent daca crezi sau nu in el
iar d-zeu.
daca crezi in d-zeu si el NU exista nu e nimic grav
dar daca NU crezi in d-zeu si el EXISTa ai pierdut totul
intelegi?
IceShadow, nici eu nu-mi doresc sa trecem la a ne face complimente...desi tu ai fost primul care ni le-ai adus, asadar, calm! - n-as vrea sa-ti iau locul, cu siguranta, n-as avea cum/de ce...recunosc, aici esti bun!
Sa te lamuresc cu ceva: rationamentele fata de judecati (e tocmai ce-ai facut, si inca... nu realizezi, ai judecat si continui sa judeci!) au doua caracteristici: premisele adevarate ce sustin o concluzie, dar nu o garanteaza; si concluzia contine o informatie (aceea pe care tu datorita judecatei tale nu ai lasat-o sa o percepi, sa o simti in amanunt) care nu exista fara premise.
Iar, forma cea mai obisnuita a unui rationament inductiv consta in a trage concluzii dintr-un numar de cazuri individuale. Ar fi, aici, multe pilde de spus.
Exista o ordine in viata asta, ce-a fost conceputa si creata de o fiinta inteligenta. Si ca sa nu spui ca, n-as stie de povestile cu zeii, iti aduc la cunostinta, ca pana si ei, adica - aceia din miturile si povestile de science-fiction, concep si creeaza un univers pe care il cunoastem azi.
Sa-ti mai spun inca ceva, niste partizani ai argumentului planului divin (nici nu stiu, daca tu cumva stii ce e acesta? - dar fara google, ci din ceea ce-ai citit si documentat), sustin la un moment dat, pe langa ca nu-si gasesc multe explicatii/raspunsuri, raman cu lucrurile neexplicate, (fac o paranteza: de ce majoritatea isi doresc sa judece si sa traga concluzii pripite, doar asa... ca o fi moda, turma! - ca tot zisasi de ea. Deci, ce stii tu de natura sau de insusI Dumnezeu? - ca sa poti trage concluziile asa d/in pripa; sau asa ai auzit si tu, si mergi pe mana/calea gresita, de parca ti-ar fi frica sa ramai si/sau sa tragi concluziile singur/individual, iti mai trebuie si avocati/judecatori/sustinatori/gadilatori de orgolii/egouri; mda, si toata treaba asta din nesiguranta, ca orice om, ce mai are si limite; insa, cu toate acestea isi mai si doreste sa fie un DZeu/guru al planetei), ca numerele intamplatoare, - stim, adica - de ce ele - ca apar intamplator (sau poate ca nici asta nu stii? - a?), deci, in cazul unor caracteristici fizice de baza ale universului, nu stim de ce si cum apar ele. Prin urmare, Dumnezeu constituie o explicatie a acestora. Mda, te iau cu dintr-astea, caci daca e sa intru la capitolul ''Dumnezeu'', sunt sigura ca degeaba o si fac.
Trag linie, consider ca trebuie sa termin din a mai explica ceva. Insa, dupa cum spuneam - a se intelege - orice argument, se bazeaza pe principiul conform caruia existenta oricarui lucru sau fapt trebuie sa aiba o explicatie si o sursa. Acest principiu este denumit principiul ratiunii suficiente.
Conform acestui principiu, nimic nu exista in mod arbitrar, ''din intamplare'', ci exista o ratiune suficienta pentru tot ceea ce exista.
Esti liber sa intelegi ce vrei, numai bine.
Da cine ti-a spus tie ca noi credem ORBESTE? tu esti ateu ...prosteste? ti-a spus cineva asta? ce mecanism al credintei vrei tu sa intelegi cand, este vorba despre atatea mecanisme cati credinciosi in Dumnezeu sunt? fiindca relatia aceasta credincios Dumnezeu, si mantuirea este personala.fiecare intr-un fel anume.
Daca crezi in Dumnezeu si el nu exista nu ai pierdut nimic, dar daca El exista si tu nu crezi ai pierdut totul. Mosul e un fel de simbol a unei sabatori, nu exista... e ca si cand ai spune ca monsti de haloween chiar exista.
Ma... odata o sa te convingi singur ca exista, o sa regreti si nu o sa poti da timpul inapoi. Ce atatea explicatii
Nu e deloc posibil sa fie o poveste! Dumnezeu exista! Te-ai gandit vreodata cine te-a creat? Vreu sa-ti pun o intrebare. Nu trebuie sa-mi raspunzi, doar gandeste. Universul intreg il poti compara cu mos craciun? Planeta Pamant si tot ce o inconjoara? Eu nu. Caci toate sunt lucrarea Mainilor LUI. Atunci pot sa-L neg pe El?!
Eu imi cer scuze celor care s-au simtit jigniti de intrebarea mea si nu incerc sa schimb credinta nimanui.
Eu am pus intrebarea tocmai pentru ca incerc sa imi dau seama mecanismul credintei.
Daca tot credeti asa orbeste in Dumnezeu ce va opreste sa credeti in orice alt lucru?