Dar ce treaba au cele doua notiuni? Si de cand o nascocire ca cea a Mosului este pusa in balanta cu Cel care a creat Universul si inclusiv pe noi, oamenii (Creatorul)?
Acum, Ramon1, sa ma scuzi dar te asigur eu ca tu mai mult de 7 carti hai 5, n-ai citit in viata ta...pana la capat.
Daca Iisus Hristos s-a sacrificat pentru aceasta lume, viata, de ce tu doresti sa fii un ''nerecunoscator''?
Mda, ce sa mai zic...nu prea imi plac povestile, probabil de aia si cred (in Dumnezeu).
Hai, pa!
@Victoria eu zic sa nu incepem sa ne facem "complimente"...
Din moment ce nu ai nici o baza in afirmatiile tale degeaba le ma spui...adica baza credintei tale in Dumnezeu sta in povestile pe care le auzi de cand erai mica, in instinctul de turma si in asa zisele "senzatii cand l-ai simtit pe Dumnezeu", care de altfel sunt o combinatie intre efectul placebo si imaginatia ta...
Cat despre filozofie ti-as putea recomanda acelasi lucru, nu vad de ce ar face un crestin filozofie, din cate stiu eu el crede si nu cerceteaza...
De demonstart nu trebuie sa incerci sa imi demonstrezi nimic, stiu ca oricum nu ai reusi, la fel cum au incercat si o gramada de alti crestini sa imi demonstreze cat de tare este credinta lor si dupa 2 intrebari nici ei nu mai stiau ce sa mai creada.
IceShadow, nici eu nu-mi doresc sa trecem la a ne face complimente...desi tu ai fost primul care ni le-ai adus, asadar, calm! - n-as vrea sa-ti iau locul, cu siguranta, n-as avea cum/de ce...recunosc, aici esti bun!
Sa te lamuresc cu ceva: rationamentele fata de judecati (e tocmai ce-ai facut, si inca... nu realizezi, ai judecat si continui sa judeci!) au doua caracteristici: premisele adevarate ce sustin o concluzie, dar nu o garanteaza; si concluzia contine o informatie (aceea pe care tu datorita judecatei tale nu ai lasat-o sa o percepi, sa o simti in amanunt) care nu exista fara premise.
Iar, forma cea mai obisnuita a unui rationament inductiv consta in a trage concluzii dintr-un numar de cazuri individuale. Ar fi, aici, multe pilde de spus.
Exista o ordine in viata asta, ce-a fost conceputa si creata de o fiinta inteligenta. Si ca sa nu spui ca, n-as stie de povestile cu zeii, iti aduc la cunostinta, ca pana si ei, adica - aceia din miturile si povestile de science-fiction, concep si creeaza un univers pe care il cunoastem azi.
Sa-ti mai spun inca ceva, niste partizani ai argumentului planului divin (nici nu stiu, daca tu cumva stii ce e acesta? - dar fara google, ci din ceea ce-ai citit si documentat), sustin la un moment dat, pe langa ca nu-si gasesc multe explicatii/raspunsuri, raman cu lucrurile neexplicate, (fac o paranteza: de ce majoritatea isi doresc sa judece si sa traga concluzii pripite, doar asa... ca o fi moda, turma! - ca tot zisasi de ea. Deci, ce stii tu de natura sau de insusI Dumnezeu? - ca sa poti trage concluziile asa d/in pripa; sau asa ai auzit si tu, si mergi pe mana/calea gresita, de parca ti-ar fi frica sa ramai si/sau sa tragi concluziile singur/individual, iti mai trebuie si avocati/judecatori/sustinatori/gadilatori de orgolii/egouri; mda, si toata treaba asta din nesiguranta, ca orice om, ce mai are si limite; insa, cu toate acestea isi mai si doreste sa fie un DZeu/guru al planetei), ca numerele intamplatoare, - stim, adica - de ce ele - ca apar intamplator (sau poate ca nici asta nu stii? - a?), deci, in cazul unor caracteristici fizice de baza ale universului, nu stim de ce si cum apar ele. Prin urmare, Dumnezeu constituie o explicatie a acestora. Mda, te iau cu dintr-astea, caci daca e sa intru la capitolul ''Dumnezeu'', sunt sigura ca degeaba o si fac.
Trag linie, consider ca trebuie sa termin din a mai explica ceva. Insa, dupa cum spuneam - a se intelege - orice argument, se bazeaza pe principiul conform caruia existenta oricarui lucru sau fapt trebuie sa aiba o explicatie si o sursa. Acest principiu este denumit principiul ratiunii suficiente.
Conform acestui principiu, nimic nu exista in mod arbitrar, ''din intamplare'', ci exista o ratiune suficienta pentru tot ceea ce exista.
Esti liber sa intelegi ce vrei, numai bine.
@Victoria:
In primul rand nu e nevoie sa ma iei cu termeni si demonstratii filozofice, nu ma impresioneaza...
Teoria cu rationamentul inductiv este corecta, din multe premise se trage o concluzie dar nu isi are rostul, chiar nu inteleg de ce l-ai pus in afara de a impresiona...
In legatura cu zeii chiar nu inteleg ce vrei sa spui in fraza aia, poate reformulezi;
N-am nici cea mai vaga idee ce sunt numerele intamplatoare, poate explici si sunt complet de acord ca nimic nu apare di intampare, dar asta nu dovedeste existenta lui Dumnezeu ci ca o actiune determina un numar de alte actiuni...
A, da si cu partea cu complimentele mai verifica o data
" Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!"-atat si nimic mai mult.
Toate religiile mari existente pe Pamant ( nu ma refer la secte, alea sunt mizerii formate in trecut de semidocti ) admit existenta unei entitati superioara. Parerea mea e ca Biblia contine foarte multe metafore si e cam complicat sa o intelegi daca nu ai oarece pregatire.
Da cine ti-a spus tie ca noi credem ORBESTE? tu esti ateu ...prosteste? ti-a spus cineva asta? ce mecanism al credintei vrei tu sa intelegi cand, este vorba despre atatea mecanisme cati credinciosi in Dumnezeu sunt? fiindca relatia aceasta credincios Dumnezeu, si mantuirea este personala.fiecare intr-un fel anume.
@anonim
Daca reusesti tu sa imi spui ce rost avea teoria rationamentului inductiv in raspunsul ei esti mare.
In plus uite un lucru amuzant: ai observat care este comportamentul unui crestin fata de atei si care este comportamentul unui ateu fata de un crestin?
Daca nu te ajut eu:voi crestinilor iubitorii de Dumnezeu care ar trbuii sa va iubiti aproapele ati resusit sa ma caracterizati ca : "stiutorule","istetule","prostule","cu ochelari de cal" si asta doar la intrebarea asta; in schimb eu nu v-am adresat voua nici o jignire...
In fine ce pot sa mai spun...trebuie sa ii acceptam pe toti, nu o sa ma iau la cearta cu 75% din oamenii doar pentru ca nu sunt capabil sa oarte o discutie...
Tu de ce crezi ca ateismul ar fi mai rezonabil decat credinta in Dumnezeu?
Stiinta a ajuns la concluzia ca universul nostru, timpul, materia, spatiul au un inceput si de atunci incoace sunt valabile legitatile pe care stiinta le-a descoperit.
Crestinul spune ca Dumnezeu e cauza universului, ateul ca el e sigur ca nu exista o inteligeta care sa fi cauzat universul. E tot o credinta, nu ai cum sa aduci dovezi materiale pentru ce a fost inainte sau ce a cauzat materia.
Un argument care mie mi se pare rezonabil e argumentul analogic ( adica, daca analogia dintre doua fenomene e apropiata si izbitoare iar cauza unuia din fenomene e foarte evidenta, cu greu poate fi contestata actiunea unei cauze
analoage in celelalt fenomen).
Daca luam de exemplu problema originii vietii. Un tip crestin zice asa: Oare presupun informatiile scrise ca in spatele lor exista o inteligenta?
In ADN-ul fiecarei celule vii e codificata o informatie scrisa.In ADN exista un alfabet chimic compus din patru litere care se combina in diferite succesiuni pentru a forma cuvinte, propozitii, paragrafe.Acestea cuprind toate instructiunile necesare pentru a ghida functionarea unei celule. Ele contin in forma codifiacata instructiunile dupa care celula creeaza proteine.Codul ADN functiineaza intocmai ca si succesiunile de litere in alfabet.Can suntem pusi in fata unei limbi scrise, putem deduce pe baza experientei noastre anterioare ca ea are o cauza inteligenta. Pe baza unui rationament analogic am putea conchide ca remarcabilele succesiuni de informatie din ADN au si ele o cauza inteligenta.
Fiecare celula din corpul omenesc contine mai multe informatii decat exista in toate volumele Enciclopediei Britannica.Este mai rezonabil sa credem ca sunt produsul aleatoriu al naturii nedirijate sau marca unei Intentionalitati inteligente?
Cand iti pui intrebari legate de cauza universului, stiinta nu are cum sa te ajute.
Credinta vorbeste despre convingerile ( crestine, atee, etc) pe care le ai fara dovezi evidnete pentru toata lumea, despre cauza, scopul, sensul existentei universului.Eu am trecut de la agnosticism la credinta pentru ca l-am provocat pe Dumnezeu sa mi se arate si sa ma convinga si a facut-o. Poti sa o faci si tu!
Poti considera ateismul o credinta dar este gresit, ateismul este lipsa credintei, intunericul nu este un fel de lumina ci este lipsa ei...
De fapt Moș Crăciun a fost creeat pentru spiritul Sărbătorile nu neapărat cadouri. Ce ai spus de D-zeu e o prostie. Dumnezeu există și în trecut au fost dovezi. Moș Crăciun a existat, da. Dar nu mai este. Știi bine că cadourile de Crăciun ți le aduce mami sau tati. Și în toți anii aceștia radarele nu au prins nici un moș zburând cu renii pe bolta cerului. Deci concluzia o tragi singur/ă.
Pai e simplu. era o poveste c Mos craciun ca un batran ducea cadouri la copii iar cand na mai putut le-a zis parintilor sa duca aceasta traditie la sfarsit si sa spuna ca sunt de la mos craciu ma rog! Mos craciun este un personaj al fericiri el joaca un rol important. insa cum stii ca nu exista unul nemuritor sa aduca la toti si oameni nu mai cred in el dar ei cred in magia lui in fericire pe careo aduce in fiecare Craciun, D-zeu nu joaca un singur rol, EL este totul. deci este cu mult superior lui Mos Craciun.desi nu este nimica rau daca crezi in aman2 este rau cand nu crezi in niciunul .
Sper ca ti-am fost de ajutor
Ma... odata o sa te convingi singur ca exista, o sa regreti si nu o sa poti da timpul inapoi. Ce atatea explicatii
Ateu tampit, uitate la corpul tau cum e format, si tot ce e in jur, format de o minte geniala ca a lui Dumnezeu.Nu avea cum sa se formeze toate aceste chestii atat de complete si se leaga absolut toate. Mai gandeste si tu, de unde iti vin sentimenele alea, si cum vine ca avem un creier despre care se poate scrie vreo 50 de pagini numai de el.
Buna.
Depinde cum o iei.
Mos Craciun nu exista ca un om ( peroana fizica, care exista cu adevarat, ca noi toti). Dar exista ca si. nici nu prea stiu cum sa-ti spun... oricine poate fi mos craciun. Pt ca daca ii faci o bucurie celui drag, el te poate considera mos craciun al lui, pentru iai facut bucuria aia.
Asa ca intr-un fel Mos craciun exista [ ca si denumire mai mult ], si oricine poate fi mos craciun pentru altcineva!
@yoo23
Ai tu vreo dovada ca tot ce e in jurul nostru nu avea cum sa se foemeze din intamplare?
Despre creier se "poate" scrie mii de pagini, nu 50.
Sentimentele sunt de fapt urmarile eliberari unor substante in sange care ajung la creier unde sunt procesate.
Tu esti un prost care crede orbeste intr-o religie, esti exemplul ideeal pentru un om simplu care crede in Dumnezeu pentru ca asa face toata lumea si care este in stare sa sustina ca Pamantul este plat si daca se invarte 10 ani cu un avion in jurul lui.
In rest, n-am nimic cu crestinii care cred cu adevarat in Dumnezeu, dar m-a enervat inaptu` asta...
Daca crezi in Dumnezeu si el nu exista nu ai pierdut nimic, dar daca El exista si tu nu crezi ai pierdut totul. Mosul e un fel de simbol a unei sabatori, nu exista... e ca si cand ai spune ca monsti de haloween chiar exista.
Hai sa iti zic eu care e chestia
mosul iti aduce oricum cadouri indiferent daca crezi sau nu in el
iar d-zeu.
daca crezi in d-zeu si el NU exista nu e nimic grav
dar daca NU crezi in d-zeu si el EXISTa ai pierdut totul
intelegi?
Vad ca multa lume se leaga de Priul ui Pascal, sa va dau eu un citat care poate va mai trezeste la realitate( Albert Einstein)
Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de pedeapsa si spera in recopmensa atunci suntem intr-adevar de compatimit...
Nu e deloc posibil sa fie o poveste! Dumnezeu exista! Te-ai gandit vreodata cine te-a creat? Vreu sa-ti pun o intrebare. Nu trebuie sa-mi raspunzi, doar gandeste. Universul intreg il poti compara cu mos craciun? Planeta Pamant si tot ce o inconjoara? Eu nu. Caci toate sunt lucrarea Mainilor LUI. Atunci pot sa-L neg pe El?!