| unoarecare2 a întrebat:

De ce creste masa unui obiect odata ce se apropie de viteza luminii? Multumesc.

12 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Asa cum un om care inoata in melasa intampina o rezistenta mai mare la inaintare cu cat incearca sa se deplaseze mai repede, orice corp va resimti o crestere a masei sale pe masura ce viteza creste.
In loc de melasa exista campul Higgs.

| unoarecare2 explică (pentru darrio2007):

M-am uitat dar sunt ecuatii si altele... eu voiam o explicatie simpla DE CE creste masa unui obiect odata ce creste si acceleratia acestuia

| johnnny123 a răspuns (pentru unoarecare2):

Unele fenomene din universul asta pur si simplu nu au "o explicatie simpla" accesibila oricui. Intelegere lor necesita stapanirea unui anumit nivel de cunostinte.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru unoarecare2):

Chestia e PUR teoretica, asa cum e INTREAGA fizica cuantica
fizica cuantica este echivalentul observatiilor astronomice de pe vremea cand era indiscutabila ideea ca pamantul e in centru universului, asa ca toate obiectele observate, se miscau "aiurea" mai ales alte planete care pareau ca "topaie" (se miscau in cercuri mici si in acelasi timp pe o elipsa ciudata)
dupa ce s-a descoperit ca pamantul se invarte in jurul soarelui, totul a avut sens

acum, de ce NU exista fizica cuantica in realitate, pentru ca incalca in mod flagrant principiul pe care sunt bazate INTREAGA stiinta si tehnologie: daca, conditiile, circumstantele si actiunile sunt identice atunci INTOTDEAUNA rezultatele sunt identice (cauta "The Martini Experiment" de Stephen Hawkins), ori fizica cuantica incalca treaba asta la fiecare a doua miscare, si e "dovedita" NUMAI de matematica si mai ales de statistica, si atat

deci poate ca intr-o zi cu soare si cer senin, o sa descoperim echivalentul in fizica a faptului ca pamantul nu e centrul universului si atunci si fizica cuantica v-a avea sens, pana atunci...

la intrebarea ta, raspunsul e ca NU se poate dovedi practic, iar raspunsurile de mai sus incalca FLAGRANT o lege de baza a mecanicii: un obiect isi mentine miscarea rectilinie uniforma atat timp cat nici o forta nu actioneaza asupra lui, moment in care sa vii cu idei de gen "rezistenta" e pur si simplu aberant, rezistenta din partea CUI?!? dupa ce corpul a ajuns aproape de viteza luminii

| relian a răspuns:

Nu creste nici o masa la nici o viteza, alea sunt basme, teorii nimic adevarat, aia is rupti de realitate laughing

| Frank51 a răspuns:

Masa crește pe tot intervalul, dar devine exponențială când se apropie de viteza luminii. Așadar, la viteze mici masa este constantă(până pe la 80%), iar când se apropie de viteza luminii crește exponențial. O poți imagina ca și o inerție, dacă împingi un bolovan cu masa de 1kg cu viteza de 0.1km/h îl poți opri chiar și tu din mișcare, cu efort aproape de zero. În schimb dacă același bolovan ipotetic se deplasează cu 99% din viteza luminii, are o masă atât de mare încât va trece prin tine.

| Nilsson a răspuns:

Masa în viziunea fizicii cuantice este practic energie condensată.
Când accelerezi un obiect care are masă, acesta opune o anumită rezistență.
Cu cât apropii un obiect de viteza luminii, cu atât este nevoie de mai multă energie, iar dacă rezistența obiectului respectiv este egală cu energia de accelerare, care tinde spre infinit, implicit și masa obiectului crește proporțional.

| Dorotheea21 a răspuns:

Energia este egala cu masa.
Ar fi fost foarte ciudat daca masa ar scadea cand cresti viteza.

| Inferno a răspuns (pentru Dorotheea21):

De fapt, din relatia "E=mc^2" nu rezulta ca masa ar fi tot una cu energia, asa cum nici din relatia "distanta=viteza x timp" nu rezulta ca timpul ar fi tot una cu distanta.
Sunt relatii matematice. Semnul egal nu inseamna ca notiunile fizice ar fi echivalent intre ele (viteza=timp; masa=energie), ci doar ca exista o corespondenta numerica intre termeni.


Daca stii ca 10 oameni au mancat 5 mere, atunci poti calcula in medie cate mere a mancat un om inmultind numarul de oameni la numarul de mere mancate. De aici nu rezulta ca oamenii si merele sunt de fapt una si aceeasi entitate.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Inferno):

Cat de amabil esti!

| mihaela000ela a răspuns:

Dacă la viteze obișnuite masa unui corp este invariabilă, la viteze apropiate de viteza luminii masa crește odată cu viteza de deplasare

Întrebări similare