| MarcelSpataru a întrebat:

De ce frunzele își schimbă culoarea?

În fiecare toamnă ne bucurăm de frumusețea culorilor. Amestecul de roșu, violet, portocaliu și galben este rezultatul proceselor chimice care au loc în copac pe măsură ce se schimbă anotimpurile de la vară la iarnă.

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Frunzele se coloreaza pentru ca planta, copacu ala isi retrage din frunze tot cei este de folos, de aia pamantul din frunze este f sarac in elemente nutritive.
Deci nu este vorba de procese chimice, ci de scoatere a unor elemente din frunza, apoi cand vine frigul copacul sudeaza usa intre codita frunzei si restul, frunza fiind astfel eliminata si cade jos.
Cam despre asta este in mare vorba.

| relian a răspuns:

Adica mai babeste spus,ai o sticla de coca cola ok? Scoti din ea anumite elemente,culoarea este aia maronie,scotand din ea caramelu vei obtine o alta culoare.

Ai lapte de la vaca,este alb intens,scoti grasimea din el pana la un procent,laptele devine mai alb albastriu,mai decolorat.
Si alte exemple le poti deduce si tu.
Cam la fel se intampla cu frunzele copacilor,atat timp cat frunzele is active,predomina culoarea verde,atunci cand copacul retrage elemente din frunze,raman altele predominainte,sa zic copacul diminuiaza activitatea din frunze si in general,clorofila nu se mai sintetizeaza asa de mult,alt element devine mai mult in frunza,vom vedea culoarea acelui element, stiu si eu, am uitat laughing daca nu ma ocup se uita, stiam fiecare culoare de cine este data, am invatat la scoala candva laughing
Dar sper ca ai priceput in mare ce se intampla, aia e important.

| Den1sa a răspuns:

Pentru că procesul depinde în primul rând de lungimea nopții, culorile toamnei apar la aproximativ aceeași dată în fiecare an într-o anumită locație, indiferent dacă temperaturile sunt mai reci sau mai calde decât în ​​mod normal.

Clorofila dă culoarea verde a frunzelor, pe care acestea o reflectă cel mai bine, în timp ce roşul şi albastrul sunt absorbite. Clorofila este generată în mod continuu, pentru înlocuirea celei descompuse prin expunerea la lumină. În frunze sunt prezenţi şi alţi pigmenţi, în cele mai multe cazuri aceştia fiind estompaţi de predominanţa clorofilei.
Pigmenții galbeni sunt dați de xantofilă, cei portocalii de beta-caroten. Aceştia devin vizibili din momentul în care regenerarea clorofilei se încetineşte şi opreşte. Pigmenții roșii și violet sunt dați de antocianine, substanţe produse din zaharurile care rămân captive în frunze după izolarea acestora de restul arborelui. Ca și clorofila, ceilalți pigmenți se descompun în lumină sau la îngheț, singurii pigmenți care rămân în final fiind taninii, care dau culoarea maro.

Temperatura, lumina soarelui, umiditatea solului, dar şi compoziţia acestuia, substratul geologic, vârsta şi starea de sănătate a arborilor influențează foarte mult coloristica frunzișului de toamnă.

| MarcelSpataru explică:

Am gasit aici raspuns: https://fii-modern.com/de-ce-frunzele-isi-schimba-culoarea/

Dar toamna, din cauza schimbarilor in durata zilei si a schimbarilor de temperatura, frunzele isi opresc procesul de producere a hranei. Clorofila se descompune, culoarea verde dispare, iar culorile galben spre portocaliu devin vizibile si dau frunzelor o parte din splendoarea lor de toamna.

În acelasi timp, pot avea loc si alte modificari chimice, care formeaza culori suplimentare prin dezvoltarea pigmenților antocianici rosii. Unele amestecuri dau nastere culorilor rosiatice si violacee de toamna ale unor arbori precum lemnul câinesc si sumacul, in timp ce altele dau arțarului de zahar portocaliul sau stralucitor.