Generalizam pentru ca nu stim sa facem altceva. Oamenii pornesc de la experiente proprii si de la viata lor si incep sa spuna ca asa se intampla de obicei, cu toate ca asta e doar parerea lor si nu e cea buna intotdeauna.Noi nu suntem in stare sa gandim obiectiv; doar credem ca avem o viziune larga despre lume daca dam niste "teorii" pe care unii le iau de bune.Mai cred ca noi generalizam si din dorinta de a ajunge la o certitudine, ceea ce e aberant, e imposibil de ajuns la asa ceva oricat am incerca, lumea e prea complexa pentru niste fiinte asa subiective ca noi.
Atunci cand vrem sa jignim, nu mai trebuie sa le zicem la fiecare in parte. Si atunci generalizam.
Sincer nu știu. De multe ori am observat că am tendința să generalizez și când îmi dau seama la timp o evit dar mai sunt și situații în care îmi scapă.
Oricum probabil e comoditatea, e mult mai ușor să generalizezi decât să dai cazuri concrete.
Deoarece,generalizatorul doreste sa nu jigneasca o anume persoana sau anumite persoane in mod direct, ci doar sa tensioneze printr-o gura generala.
Pentru că e în natura umană să aruncăm cu cuvinte usturătoare în jur.Și din comoditate, e mult mai rapid să generalizezi decât să iei fiecare caz în parte.
Generalizam pentru ca e cel mai usor mod de a impusca mai multi iepuri cu o singura lovitura.
Generalizăm pornind de la propria noastră experiență, totul pornește în funcție de viziunea noastră. Generalizăm de la ceea ce ne convine.E mai ușor așa. Este ceva care ne permite să gândim rapid, să judecăm imediat.Toată lumea apără adevărul avantajelor sale. Găsisem într-o carte acum ceva timp citatul asta: generalizările oferă avantajul simplității și fluidității raționamentului.
Ca sa nu mai pierzi timpul. de ce sa zic ca ana, andreea, ioana, roxana sunt curve cand pot spune mai rapid si mai simplu "femeile sunt curve"?
Atunci cand ai informatii si date obiective poti rezolva o anumita problema. Daca generalizezi datele ai un numar infinit de probleme ce pot fi rezolvate.