Iar la catolici ce gasim? mai rau.statui purtate in carca de sarbatori... toti sunt o apa si-un pamant. cat despre celelalte secte.ma apuca groaza cand ma gandesc cat de distrusi psihic sunt unii protestanti etc.sectanti.
Sa susti ca icoanele sunt idoli este o erezie. Ele nu reprezinta picturi ci sunt reprezentari din viata sfintilor care pun accent pe evlavie, pentru ca dupa cum ai observat sau nu in portretele sfintilor important e ce exprima si cum exprima.Nu ai cum sa privesti o icoana ca pe o pictura si sa o consideri idol pentru ca nu te inchini la ea ci la Dumnezeu pentru ca El este pe tot
Deh, biserica e mai "ceva" ca Dumnezeu, ia da "ordine" si Dumnezeu asculta. Nu ai auzit de porunca asta: Sa facem dumnezeu dupa chipul si asemanarea Omului. Nu ai citit in Biblie ca aceasta a fost data nu spre mantuire ci ca marturie, ca sa slujasca drept dovada la Judecata Vesnica.
Eu sunt curios. Ce boli poti lua pupand frenetic icoane? Nu ar trebui sa se sesizeze Sanepidul?
Se vede ca nu esti ortodox/a.
Uite aici un articol:
Cinstirea Sfintelor Icoane
.
1. Semnificaţia icoanei
Creştinismul a adus o schimbare în profunzime a întregii societăţi. Marile temple şi statui ale zeilor care constituiau obiectul închinării şi venerării a sute de generaţii se substituiau prezenţei Dumnezeului Celui Viu. Icoanele însă nu au reprezentat nici o clipă o înlocuire a idolilor păgâneşti. Spre deosebire de idol, la care închinarea se făcea către însăşi statuia materială, căreia i se aduceau jertfe şi rugăciuni, icoana, ca reprezentare a chipurilor sfinţilor, are rolul de a ne duce cu gândul la Dumnezeu sau la sfântul reprezentat pe ea, închinarea în faţa ei trecând către persoana reprezentată.
Din Tradiţie ştim că prima icoană a fost pictată de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca şi o înfăţişa pe Maica Domnului. Cinstirea sfintelor icoane a fost contestată de-a lungul timpului de cei care le confundau cu idolii – chipurile cioplite interzise prin Decalog. Sfinţii Părinţi de la Sinodul 7 Ecumenic au statornicit însă, o dată pentru totdeauna, că cinstirea icoanelor nu este idolatrie, ci este un lucru bineplăcut lui Dumnezeu.
2. Formele de reprezentare vrednice de cinstire
Icoana canonică este o formă de reprezentare strict simbolică, o mărturisire a lui Dumnezeu cu ajutorul artei. Tablourile religioase şi statuile nu sunt icoane!
Icoana nu este pentru mângâierea simţurilor trupeşti, ci trebuie să transpună, să înalţe mintea şi inima către contemplarea lui Dumnezeu. Iconografia autentic ortodoxă, ca legătură între cer şi pământ, nu insistă pe reprezentarea frumuseţii trupeşti trecătoare. Icoana nu este o reprezentare fotografică a trupului, ci chipul omului transfigurat, devenit vas ales al Duhului Sfânt.
.
3. Rânduiala cinstirii icoanelor
Cinstirea icoanelor constă în:
- închinarea în faţa lor;
- rugăciunea adresată celui reprezentat;
- sărutarea sfintei icoane.
Cele trei acţiuni se săvârşesc împreună astfel: credinciosul se va însemna cu semnul sfintei cruci plecându-se până la pământ (metanie mică) de două ori consecutiv şi rostind în mintea lui o rugăciune, sau troparul celui reprezentat, sau măcar: „Sfinte (numele), roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul". Însemnându-se din nou cu semnul sfintei cruci, va săruta cu evlavie sfânta icoană şi va încheia cu o a treia metanie mică.
Ordinea în care ne închinăm la icoane este următoarea: întâi către Mântuitorul Iisus Hristos, apoi către Maica Domnului, către Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli şi apoi fiecare după evlavia sa.
.
4. Cum nu trebuie să ne închinăm înaintea sfintelor icoane:
- Icoanele nu se sărută pe faţa celui reprezentat, cei care procedează astfel dovedind lipsă de smerenie şi evlavie;
- Icoanele nu se sărută având o ţinută necuviincioasă;
- Icoanele nu se sărută având ruj pe buze sau duhnind a tutun;
- Icoanele nu se sărută de cei care trăiesc în desfrânare; aceştia au voie să sărute numai rama;
- Icoanele nu se sărută nici de soţii cununaţi care au avut relaţii sexuale în noaptea precedentă;
- Icoanele nu se sărută de femei în perioada lunară şi de bărbaţii care au avut scurgeri în noaptea precedentă;
- Icoanele nu se sărută ridicându-le de pe locul unde sunt aşezate.
.
Sursa: Lumea Credintei, anul VI, nr. 7 (48) Iulie 2007
http://lumeacrestinilor.blogspot.com/......coane.html
Un lucru este de remarcat: fiecare cult ( sau biserica ) crestin are particularitatile lui iar asta face ca aceste culte sa fie de atatea feluri in cadrul religiei crestine! de ce se roaga la sfinti? Se spune ca ei sunt mai aproape de Dumnezeu, au trecut dincolo si din pozitia lor mijlocesc pentru oameni; sincer, nu sunt de acord cu pozitia asta pentru ca la Biblie se spune clar ca exista doar un mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Domnul Isus Cristos!
Unii sfinti provin din substratul pagan al popoarelor vechi si au fost asimilati ca sfinti.Pentru ca oamenii sunt tentati sa creada mai mult intr-o marturie fizia a miracolului-sfantul X a trait, in carne si oase, iar pe Dumnezeu nu l-am vazut.". De obicei, se spune, ca sfintii/ingerii reprezinta un intermediar ca ruga sa ajunga la Dumnezeu.Sau din popularizarea unor sfinti ca fiind facatori de miracole.Nu ma indoiesc ca exista si interese la mijloc, canonizarea unui preot/patriarh ca sfant aduce ceva bani:la liturgii, cutia milei, pomelnice-un mijloc de manipulare in masa.
Cati ani aveti cei ce puneti astfel de intrebari? De unde v-ati trezit acum? Nu ati participat cel putin la scoala la orele de religie la astfel de discutii? (sa nu va intreb daca mergeti la biserica unde se discuta pe larg despre intrebarile voastre).
Fiindca ei fac parte din biserica biruitoare, care este in comuniune cu biserica luptatoare de pe pamant.noi cu faptele si ei cu rugaciunile lor catre dUMNEZEU, INTRU INDEPLINIREA RUGACIUNILOR NOASTRE CARE LE FACEM TOT IN SPIRITUL SI VOINTA DOMNULUI.ai uitat ce a spus ingerul sfantului ioan, cand a vrut sa se inchine lui? fereste-te sa faci una ca aceasta.caci eu sunt un impreuna lucrator cu tine pentru implinirea vointei domnului.
Eu unul consider ca Dumnezeu e numai Unul, e Unic si punct, Nu are parteneri, copii, sfinti etc. Consider ca direct Lui Dumnezeu e firesc sa ne rugam. Si nu sa ne spovedim la preot. Ai spui Lui Dumnezeu cu ce ai gresit. Despre Valentines Day : http://www.youtube.com/watch?v=qU1pXggr9Tg
User252426 întreabă: