Mai degraba calugarii...
Nu se stie cu certitudine. Exista diferite teori.
Una din ele zice ca aceste tunsori reprezinta renuntarea la vanitate, umilinta si dedicatia catre credinta. Probabil asta este unul din motivele pentru care a fost practicata atata timp.
O alta teorie mai populara si simpla spune ca reprezinta coroana de spini a lui Hristos.
Mai este una care sugereaza ceva pentru care nu am gasit o dovada sigura. Mai exact, in perioada in care Gregorio al 7-lea a fost papa era foarte multa coruptie in biserica asa ca acesta a venit cu niste masuri ca sa corecteze acest lucru. Una din acele masuri impunea standardizarea unei tunsori si imitarea "tunsorii" Sfantului Paul care se zice ca era chel. Acestia erau obligati sa se rada pe cap dar aparent in Biblie se zice ca nu ai voie sa iti tai parul din lateralul capului(ceea ce nu este sigur si pare o interpretare a unei scrieri din vechiul testament) asa ca au ajuns la un factor comun.
Ideea este ca semnificatia tunsori s-a pierdut cu mult timp in urma si dintr-un punct a devenit doar o ceremonie fara sens sau intrepretata dupa placul fiecarei biserici.
Simplu: fiindca nu existau frizerii in manastiri, iar preotii se tundeau intre ei, dupa forma castronului pe care si-l puneau pe cap.
Probabil ceva legat de dogmă, dar asta doar la catolici, la ortodocși n-am văzut așa ceva.
fydo întreabă:
AvalohAlyn întreabă: