| Andrey_1842 a întrebat:

De ce indivizii cu grupa 0 nu pot primi sange de la grupele A, B sau AB?

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

Problema compatibilităţii se pune atunci când se doreşte realizarea unei transfuzii sanguine. Clasic, în sistemul AB0, există noţiunile de donator universal (cu referire la grupa 0, care nu are aglutinogene) şi de primitor universal (cu referire la grupa AB, care nu are aglutinine). Ele nu sunt însă utile decât pentru transfuzii cu volum redus de sânge, mai mic de 500 ml. În cazul transfuziei a peste 500 ml, se foloseşte exclusiv sânge izogrup, adică de aceeaşi grupă cu a primitorului. Aceasta pentru că, deşi de exemplu grupa 0 nu are aglutinogene, are totuşi aglutinine. Acestea devin de ajuns de diluate în sângele primitorului pentru a nu da reacţii sesizabile, dar la volume mari contactul lor cu aglutinogenele unui primitor de grupă A, B sau AB poate determina aglutinarea intravasculară a eritrocitelor.

În afară de sistemul AB0, în cazul unei transfuzii este obligatoriu să se ţină seama şi de grupa Rh+. Sângele Rh+ poate fi primit doar de indivizi Rh+, pe când cel Rh- se poate administra la Rh- şi Rh+ fără nici o problemă, deoarece în sistemul Rh nu există anticorpi în absenţa factorului antigenic. Este de menţionat că totuşi, teoretic, indivizii Rh- ar putea primi o dată în viaţă sânge Rh+, urmând ca după aceea să dezvolte anticorpi antiRh. Această variantă este însă evitată cu mare atenţie în practică, deoarece poate duce la erori ulterioare cu consecinţe grave.

În cazul transfuziei de sânge integral compatibilităţile sunt rezumate în următorul tabel:
Compatibilitate AB0/Rh pentru sânge integral
* = mai puţin de 500 ml Grupa Poate dona la Poate primi de la
0- 0-, 0+, AB+*, AB-*, A+*, A-*, B+*, B-* 0-
0+ 0+, A+*, B+*, AB+* 0-, 0+
A- A-, A+, AB-*, AB+* A-, 0-*
A+ A+, AB+* A-, A+
B- B-, B+, AB-*, AB+* B-, 0-*
B+ B+, AB+* B-, B+
AB- AB-, AB+ A-*, B-*, 0-*, AB-

3 răspunsuri:
| NickiMinaj a răspuns:

Regula transfuziei e ca aglutinogenele ( ex: A, B) donatorului sa nu se intalneasca cu aglutininele(ex: alfa, beta) omoloage din plasma primitorului( ex: A cu alfa - se distruge hematia). 0 e donator universal, pentru ca nu are aglutinogene, deci se poate intalni atat cu aglutininele A, cat si B. In schimb, avand aglutininele alfa si beta nu poate primi decat sange 0.

| youtube2011_7096 a răspuns:

Sistemul AB0 e caracterizat astfel:
Indivizii cu grupul 0 au hematii care nu prezinta pe membrana antigene A sau B, in schimb au in ser anticorpi anti-A respectiv anti-B.
Indivizii cu grupul A au hematii pe membrana carora se gasesc antigene A, iar in plasma anticorpi anti-B
Indivizii cu grup sangvin B au pe membrana hematiilor antigene B si in plasma anticorpi anti-A.
Indivizii cu grup AB au pe membrana amberle antigene A si B, iar pentru asta le lipsesc din plasma anticorpii directionati impotriva acestora.
Acum, daca o persoana cu grup 0 ar primi sange de la oricare alt grup, anticorpii anti-A li anti-B din plasma primilor ar ataca antigenele (fie anti-A, fie anti-B fie ambele) de pe membranele hematiilor ce provin de la indivizii cu grup B, grup A respectiv grup AB. Ar rezulta liza acestora.

| Strumf a răspuns:

Nu prea mă pricep la biologie, dar cred că e ca la motoare. E ca și cum ai băga benzină într-un motor diesel.