Atunci cand iubesti si daruiesti. Faci totul pentru persoana iubita pentru a o face fericita. Eventual esti egoist pentru ca nu vrei sa il imparti cu altii.
iubirea adevărată și egoismul sunt antonime dar trebuie sa trăiești ca sa crezi iar egoismul nu implica iubire, nici măcar de sine:mai degrabă un fel de fascinație...vezi legenda lui Narcis ca sa afli rezultatul
@SilviaBlur nu cred "Iubești o persoana și nu vrei sa o împărți cu altcineva => iubirea implica egoism." întradevăr,aceste gen de iubire înseamna egoism.Dar dragostea adevărată înseamna libertate. Vorbesc des despre "Cântarea Cântărilor",pentru ca mi se pare o lecție minunata. Este un poem de dragoste universala care răspunde la toate întrebările de genul asta. Evreii îl recita,chiar, la ceremoniile de căsătorie, cred.Asta se presupune ca trebuie sa știe soții:dragostea înseamna respect,deci libertate. Dragostea e ca și viata de altfel ambele sunt cadouri de la Dumnezeu Le primești deci-și faci ceva din ele:le lucrezi ca sa le împlinești,sau le lași în via sortii și le risipești.În "Cântarea Cântărilor",Mirele vine des,dar Mireasa doarme:dragostea lui se exprima când conjură "corul"(corul îi permite sa se exprime)"sa nu o trezească înainte sa îi fie voia" este delicatețea,nu dezinteresul El nu vrea sa bruscheze nimic,toate vin și se întâmpla când celalalt e pregătit Totul se întâmpla progresiv: "Aud glasul celui drag";"caut pe cel ce îl iubesc";"De dormit dormeam, dar inima-mi veghea";"frumoasa ești,iubita mea";"Eu sunt a lui, a celui drag";"iubirea ca moartea e de tare"El o cheamă,bate la ușă,ea simte, aude, mereu prea târziu...dar când "eu l-am găsit, pe cel iubit; apucatu-l-am atunci și nu l-am mai lăsat"...deci următoarea data "Celui drag eu i-am deschis, dar iubitul meu plecase; sufletu-mi încremenise, când cel drag mie-mi vorbise; iată eu l-am căutat, dar de-aflat nu l-am aflat; pe nume l-am tot strigat, dar răspuns nu mi s-a dat"De abia la sfârșit, nu comoditatea, ci siguranța dragostei o îndeamnă sa aibă curajul de a spune"Fugi degrabă, iubitul meu, sprinten ca o căprioară fii, fii ca puiul cel de cerb, peste munții cei îmbălsămați!"Ultima fărâmă de egoism este distrusa.
frumoasa încercare,@SilviaBlur,aproape a reușit deci recapitulând:s#a; i,e=a; atunci e; u=s; u,alt=a dar dacă e#i,atunci i=alt? nu cred,poate i, e=alt, u?! logica în sentimente
nu-i așa,S.B? logica e simpla, oamenii sunt complicați, pentru ca logica lor e mult mai profunda decât sunt pregătiți sa accepte.
@SilviaBlur Ok, daca nu am auzit niciodata chestia asta, pot sa presupun liber ca "cineva" (nu tu) spune asta. Intrebarea mea nu trebuia neaparat interpretata ca o intrebare retorica. Poate nu vroiam sa spun ca e o prostie. Peace!
"Oamenii lipsiţi de egoism sunt incolori. Le lipseşte personalitatea. - Oscar Wilde
Iubesti o persoana si nu vrei sa o imparti cu altcineva => iubirea implica egoism.
Iubesti, si astepti sa ti se raspunda la fel => egoismul implica iubire.
@MajorAsshole : Eu spun asta. Daca pun o intrebare pe TPU inseamna ca trebuie sa citez pe cineva? Vreau sa vad cine are aceleasi idei. Unii nu au idei. In acest caz, ar fi ideal sa nu mai raspunda, e foarte simplu. Peace!
@georgiana : daca iubirea si egoismul sunt antonime, inseamna ca egoismul si ura sunt sinonime. Si cum egoismul este opusul altruismului, ar insemna ca iubirea sa fie sinonima cu altruismul. ...Not!
Refresh :
EGOÍSM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. – Din fr. égoïsme.
Sursa: DEX '98
ALTRUÍSM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.
Sursa: DEX '98 |
ÚRĂ uri f. 1) Sentiment puternic de antipatie profundă (față de cineva sau de ceva). ◊ ~ de moarte aversiune foarte mare. 2) Atitudine dușmănoasă; ostilitate; vrajbă. [G.-D. urii] /v. a (se) urî
Sursa: NODEX
Ură ≠ adorație, amor, dragoste, iubire
Sursa: Antonime
anonim_4396 întreabă: