Putem sa judecăm fără să fim răutăcioși. Se cheamă feedback și face bine.
Suntem răutăcioși pe motive istorico-sociale.
Românii păstrează și transmit o abordare conservatoare în care cei puternici lovesc ca să educe iar cei slabi au reflexul să pareze cu vaicareli.
Deci arta de a judeca cum trebuie nu e nu e magie neagră și nici rocket science. Se invata ca multe altele. Dar noi facem cum facem pantru ca așa am învățat, pana ne va lumina cineva din nou.
Ii judecăm pe alții ca să ne putem face propriul traseu, să evităm lipsurile și greșelile lor. Pînă aici e bine.
Dar nu ne învață nimeni cum să o facem și până unde să ne întindem. În felul ăsta, ani la rând, comitem propriile greșeli.
Daca nu poti fi mai bun decat ceilalti atunci ii faci pe ceilalti mai rai decat tine, politica. Politicenii sunt si ei oameni care fac ce au vazut si invatat de la ceilalti, de la popor, de la prostime, adica de la noi. Noi facem serios politica, nu parlamentarii
Adaug: Ceea mai inalta treapta pe care o poate ajunge un om este aceea de a observa si a nu judeca. Deci acei care judeca, nu ai niciun nivel de inteleptciune ajuns
Eu cred ca ii judecam pe alti numai ca sa ne justificam actiunile si pentru ca ne simtim superiori celorlalti.
Asa e gena omului toti oamenii o fac, chiar si tu.de exemplu te uiti la tv si vezi o fapta nasoala si spui "cum a putut sa faca asa ceva?"desi nu stii amanute/motivele/situatia