"Două lucruri sunt infinite: Universul şi Prostia Umană, dar de primul nu sunt chiar aşa de sigur." - Albert Einstein.
În numele fricii, şi-al bigotismului şi-al sfintei prostii. Amin.
Pacat ca vezi doar partea proasta a lucrurilor. Daca ai vedea-o si pe cea buna, nu ai mai pune aceasta intrebare. Adevarata religie nu are de-a face cu frica, ci cu dragostea. Iti dau un singur verset din Biblie, un verset care mie imi place enorm de mult: "In dragoste nu este frica; ci dragostea desavarsita izgoneste frica; pentru ca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme n-a ajuns desavarsit in dragoste. Noi Il iubim, pentru ca El ne-a iubit intai." Deci nu ai de-a face cu frica, care in acest caz e un opus al dragostei, o cauza a lipsei de dragoste.
De ce mai exista religie? Pentru ca mai exista oameni care sa creada in puterea dragostei, atit a celei umane, cit si a celei divine. Pentru ca mai exista oameni in sufletul carora dragostea divina a inlaturat frica. Pentru ca mai exista oameni care accepta sa fie numiti fricosi si prosti din cauza ca cred si experimenteaza dragostea divina, desi stiu bine ca nu e asa.
Nu cred că-i prostie ci mai mult frică. Mulți merg pe principiul „Dacă cred n-am ce pierde, dar dacă nu cred și există pierd totul", care cum am mai zis e și stupid, dacă mergi pe principiul ăsta n-ai nici măcar credință adevărată, crezi din teamă.
Oricum în religie ca să practici anumite ritualuri e nevoie de un grad de prostie sporit deci cerd că e o combinație între cele două + câțiva oameni acre cred cu adevărat și sunt convinși de existența unui zeu din diverse motive, dar ăștia sunt foarte rari.
@Celtul
Cand ai fost ultima data la psiholog? Ai o gandire de evul mediu dar tu te crezi ca fiind un mare intelept. Daca toti ar fi asa de inapoiati ca tine m-as sinucide!
Credinta e una singura, iar religiile sunt o gramada. Sa nu le confundam. Nu conteaza ce religie esti, conteaza sa crezi in Dumnezeu si sa ai grija ca prin faptele si gandurile tale sa nu ranesti pe cineva. De ce va tot certati si va jigniti atat? Chiar nu vedeti cat de mult involuam? De-aia de intampla atatea pe pamantul asta. Treziti-va, oameni buni. Dumnezeu exista, dar nu e cel descris de religie sau de orice altceva. Lumea nu e inca pregatita sa-l descopere. Suntem prea egoisti si prea rai, materialisti, superficiali, ancorati in haosul asta si noi credem ca asa e bine. Suntem blocati de un sistem care ne manipuleaza, nu ne lasa sa gandim liber, nu mai avem constiinta. Trebuie sa ne schimbam, dar pentru asta trebuie sa suferim, sa scapam de tot raul din noi. Si e foarte greu, pentru ca noi asa ne-am obisnuit, sa fim rai. Si nu numai intre noi, oamenii, ci si cu tot ce ne inconjoara. Ne credem buricul pamantului. Suntem cele mai mici fiinte din tot Universul!
@Celtul Cum poți să gândești în halul ăsta? Tu nu le dai în cap ălora care îți sunt antipatici, de frica lui dumnezeu? Trist.
Unele religii sunt doar ideologii si filozofii (confucianismul,budismul etc.)chiar daca nu pot fi clasificate drept "religii" la fel ca islamismul, iudaismul, crestinismul etc.
Nu exista doar inca o religie, exista mai multe.
Iar cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, oamenii nu au incredere in propriile puteri si cauta pe cineva pe care sa dea vina cand li se intampla ceva, sau fiinte imaginare la care sa se roage.
Cred ca ai pus intrebarea asta ca iesi in evidenta ca ateu sau ca agnostic.
Iti amintesc ca pentru asa ceva exista comunitati si grupari de oameni in masura ca sa te lumineze.
Si ca nu ma abat de la subiect, oamenii au nevoie de cineva in care sa-si puna sperantele.si unii chiar gandindu-se uneori ca nu exista, tot continua sa creada in el.
Spre deosebire de atei, ei au o scapare, chiar daca unii o privesc foarte mica, o au.
Salut!
Buna
Nu asta cred sa fie motivul.
Unii oameni se refugiaza in credinta pentru ca atunci cand le este greu de acolo le vine alinarea. Altii cred in ceva pentru ca asa i-au invatat parintii sau la scoala... Iar altii sunt legati de o religie pentru ca ei cred ca asa trebuie, s-au obisnut cu acel ceva si prefera notorietatea decat sa schimbe ceva... Daca, crezi intr-o anumita religie nu inseamna ca esti prost, nici fricos. E felul fiecaruia de a fi, de a trai iar noi nu putem face altceva decat sa analizam si sa tragem concluzii care sa ne foloseasca noua.
Religia si credinta in Dumnezeu sunt doua lucruri diferite.Credinta in Dumnezeu poate fi confundata sau comparata de unii cu frica.Religia...este o inventie pentru a putea manipula masele de oameni! In acelasi timp e si o sursa sigura de bani necontrolati de fisc!
De ce birjare? ti s-a facut frica? stai linistit pana la sfarsitul lunii septembrie,trebuie sa se aleaga cumva,si cu cele trei zile de intunerec,ori cu cometa Elenin,ori prezicerile calugarilor din Rarau,si atunci o sa vedem daca, cat, cum si unde.pana atunci birjareste si te informeaza.ca nu se stie.
In primul ran vreau sa spun ca sunt atee. In al 2. a, oamenii nu se schimba, oricate calculatoare si tehnologie am avea, psihicul uman ramane la fel. Atunci cand cineva moare, se produce o mica "explozie" inauntrul nostru. Aceasta explozie poate fi ameliorata doar cu ajutorul religie. Religia este acea parte care, atunci cand moare cina spune "ii e mult mai bine acolo". Religia este norocul pana la urma. Cand se intampla ceva bun, spui "m.a ajutat dumnezeu" iar cand se intampla ceva rau spui "dumnezeu ma pune la incercare". Dumnezeu este modul in care ne aparam noi, de lucrurile pe care, singuri, nu le.am putea elabora, si deci.ne.ar distruge psihic.
Tu impotriva a ce te "revolti" mai exact? A "religiei", intelegand prin asta diversele organizatii care pretind ca "indruma" spre Providenta sau impotriva credintei intr-o Fiinta Suprema (de orice fel ar fi ea)?
Toate au un început şi un sfârşit.
Da nu aştepta să se termine prostia că o să mori aşteptând.
anonim_4396 întreabă:
Gigi777 întreabă: