Economia o putem imparti, in functie de obiectul activitatii, in trei sectoare: primar, secundar si tertiar. Sectorul primar (adica prima prelucrare cum ar veni) inseamna extragerea de bunuri din natura: pescuit, minerit, exploatarea lemnului si mai ales agricultura. Astea nu se pot face decat la fata locului, de catre oameni care locuiesc in sate sau orasele. Prelucrarea industriala a acestor bunuri, adica sectorul secundar, se poate face teoretic si ea la fata locului, dar este mult mai rentabil sa o concentrezi in asezari mai mari, unde ai si alte fabrici, ce iti trebuie de la ele transporti mai usor, acolo poti sa strangi lume multa, iti vine mai ieftin sa faci scoli, canalizare, magazine, etc. pentru mai multi. Asezarile astea mai mari sunt orasele. Inainte, in sectorul primar lucrau marea majoritate, asa ca lumea statea mai mult la sate, dar economia s-a dezvoltat si produsele primare au fost din ce in ce mai mult prelucrate. Asa s-a ajuns ca majoritatea oamenilor sa lucreze in sectorul secundar si tertiar, si cum astea se fac la oras, cei mai multi oameni locuiesc la oras. Sper ca ai inteles. Buna seara.
Deoarece sunt conditii mai bune la oras, transportul este mai bun decat in mediul rural, locurile de munca sunt platite mai bine, exista spitale, scoli, Biserici, iar toate companiile mari isi au sediul la oras.
Pai... de ce n-au fost facute toate lucrurile astea in sate si au fost facute in orase?
Pentru ca la oras sunt mai multe conditii si nu neaparat legate de locuinta deoarece se poate sta si in mediul rural cu conditii legate de locuinta, dar la oras sunt mai multe locuri de munca, licee, scoli, centre comerciale iar la tara nu.
Dar cunosc persoane care s-au mutat de la tara la oras pentru locul de munca.
anonim_4396 întreabă: