Leguma portocalie, plina de culoare, careia ii spunem morcov, este cu mult diferita de cea pe care o consumau stramosii nostri. Egiptenii apreciau foarte mult semintele de morcovi, despre care credeau ca au puteri tamaduitoare. Astfel de seminte s-au gasit si in mormintul faraonilor. Pina in secolul al zecelea, morcovii erau cultivati in principal in citeva tari asiatice: Afghanistan, Pakistan si nordul Iranului.
Si romanii si grecii il descoperisera, dar nu il cultivau decit sopradic. In acea perioada, radacina era alba si acestia nu reuseau sa il distinga in mod deosebit de patrunjel. Despre morcov se credea ca are puteri afrodisiace. Se pare ca imparatul Caligula, renumit pentru excentricitatile sale, a servit la una dintre petrecerile celebre ale acelor timpuri doar morcov. Scrierile vechi povestesc cum acesta i-a obligat pe membrii Senatului Roman sa manince toata noaptea numai morcovi, pentru a fi ca niste armasari. Desi erau cunoscuti in zona mediteraneeana inca dinainte de era crestina, abia in secolul 14 morcovii au inceput sa fie cultivati nu doar in scop terapeutic, ci si alimentar. In acele vremuri erau purpurii sau albi, si mai putin portocalii. Aici s-au dezvoltat si alte sortimente de morcov: negru, rosu si verde. Morcovul porocaliu, ce contine caroten, a fost cultivat pentru prima data in Olanda, in secolul 16. Aceasta s-a datorat fermierilor care si-au dorit sa cultive radacinile in culoarea nationala: portocaliu.
Carotenoidele sunt un grup de pigmenti de culore roie, galbena si portocalie ce se gasesc in legume(morcovi, dovleac, tomate, brocoli, spanac) si fructe (papaia, portocala si mango)dar se gasesc si in produse animale (galbenus de ou, grasimi)sub forma de provitamina A.Carotenoidele de culoare galbena sunt cunoscute sub denumirea de CAROTEN, iar ele de culoarea rosie sub numele de LICOPINA. Dintre cele peste 600 de Carotenoide cunoscute BETA-CAROTENUL este cel mai cunoscut. Beta-Carotenul este un izomer al carotenului si el este pigmentul care da culoarea portocalie a morcovilor
Culoarea portocalie este data de beta-caroten, ceea ce inseama ca morcovul este imbogatit cu beta-caroten care este bun pentru vedere si nu numai morcovul contine f multa vitamina A...de aia iepurii vad asa de bine