| Inferno a întrebat:

De ce multi folosesc expresia "Carpe diem" ca pe o invitatie la ignoranta, oare doar atat a mai ramas?
P.S: Respectivii nu folosesc chiar expresia in cauza, dar folosesc expresii asemanatoare ca "...traiestet-i viata si lasa alte lucruri:" Am ales sa folosesc expresia lui Horatius, deoarece multe alte expresii de acest gen sunt doar traduceri si interpretari gresite ale sale.

10 răspunsuri:
| mixxjim a răspuns:

Si la nesimtire mai ales as spune... Ideea acestei expresii este sa faci totul cat mai bine astazi, adica sa fii mereu cel mai bun in tot ceea ce faci - servici, relatii umane etc, sa-ti dai silinta sa faci totul cum se cuvine, nu sa-ti bagi picioarele-n tot cu maxima nesimtire si ignoranta, ca nu stii daca mai apuci ziua de maine

Răspuns utilizator avertizat
| Arthur a răspuns:

Din acest aforism fiecare alege ce vrea şi înţelege ce poate. Sensul poate fi nobil sau insignifiant. Trimiteri sunt multe, tinerii ar putea preţui frumuseţea fiecărei zile, ar putea preţui fiecare privire fugară, ar putea preţui viaţa unui fulg de nea în palmă. Un războinic ar putea spune că e mai bine o zi leu decât o viaţă oaie.
Despre celelalte interpretări, cu trimiteri mexicane nu are rost să discutăm.

| tasmania a răspuns:

E folosita si in Ortodoxie, cu sensul de a-ti trai viata, dar in Hristos - iar "maine-le" sau "mai incolo-ul" nu stii ce pot aduce. Cugetarea la moartea e o invatatura semnificativa in scrierile si invataturile Parintilor. Crestinul trebuie sa-si traiasca ziua/clipa ca si cum ar fi ultima - devenind astfel un adevarat ucenic al lui Hristos si un frate de nadejde pentru semeni.

| BeyondTheDarkSun a răspuns:

Asa este interpretata de catre "destepti".Nu trebuie sa fi ignorant, dimpotriva, trebuie sa te implici in propria-ti viata, caci asta este una din adevaratele semnificatii al celebrului citat.

| Delicacy a răspuns:

Din lipsă de experienţă în comunicare.

| Catharsis a răspuns:

Fiecare interpretare e unică. E important că nu pentru toţi e o invitaţie la ignoranţă. Vorba aceea: "Există două tipuri de persoane: eu şi restul lumii." Chiar dacă pentru tine, să zicem, e cea mai tare maximă, la mine cu siguranţă nu va ajunge la fel.
"Dead Poets Society" (cu Robin Williams) e un film BUN cu multe situaţii care vizează expresia. De fapt, ăsta e chiar motto-ul filmului.

| harciog a răspuns:

Te-ai uitat la drama"capcana fatala"drace...

| WhatheWow a răspuns:

Eu cred ca cei mai multi nici nu au auzit de aceasta expresie iar multi dintre cei care au auzit o interpreteaza exact cum au auzit-o, adica "dupa ureche".

| carpediem a răspuns:

Categoria la care te referi o folosesc cand nu mai pot spune nimic, iar "crede si nu cerceta " suna romaneste, asa ca in latina vor parea mai culti la ceva care probabil ii depaseste.