Este mult mai dificil, costisitor si overall complicat sa trimiti oameni pe Marte decat pe Luna. Doar drumul pana acolo dureaza cateva luni (dus), iar pana acum nu a existat tehnologia necesara. Pana acum s-au trimis roboti si vehicule pentru prelevarea de probe. Dar daca ai fi facut putin research la intrebarea asta ai fi aflat ca deja au loc pregatiri pentru a trimite oameni pe Marte, cel mai probabil intre 2030-2040: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crewed_Mars_mission_plans
Cat despre Luna, au mai fost misiuni cu oameni pana in anii '80, dar era din nou foarte costisitor si complicat sa faca chestia asta mereu. https://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_the_Moon
Urmatoarele misiuni cu oameni pe Luna vor incepe din 2024 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_missions_to_the_Moon
Este posibil ca nici pe Luna nu au fost exact asa cum se vehiculeaza in teorii ale conspiratiei.
Dar nu datorita lipsei tehnologiei, ca au asa ceva, ci datorita conditiilor neprielnice de pe acele planete...nu sunt compatibile cu viata!
Cu totii am vazut Total Recall in care se prezenta colonizarea planetei Marte, dar mai e mult pana acolo!
Uite ca eu nu am văzut total recall
Pentru ca esti sarac, glumesc, e misto pentru fanii sf, mai ales ca in filmele sf bune din anii trecuti poti vedea concepte care si-au gasit intr-o mica sau mai mare aplicabilitate in prezent, de unde stiau acei scenaristi sau scriitorii cartilor care au fost la baza filmelor asta nu stiu
Unde pot vedea
Intrebarea asta ar trebui pusa direct americanilor, ca noi chiar nu avem de unde stii
Distanta până pe Marte e de vreo 450 mai mare decât pana la Luna. Cam asta le ar lipsi.
Un echipaj uman poate fi trimis pe Marte. Trimis, intelegi? Adica nu se mai pot intoarce (cu tehnologia actuala).
Deci chiar daca ei ajung pe solul martian, ceea ce dupa sapte luni petrecute in imponderabilitate este extrem de dificil pentru oameni din punctul de vedere al conditiei fizice (musculaturii), ei vor muri pe Marte (mai devreme sau mai tarziu).
De ex. multi muschi se pot antrena prin exercitii fizice. Dar pentru muschii care sustin coloana vertebrala nu exista astfel de exercitii. Dupa cateva luni petrecute in imponderabilitate, acesti muschi se atrofiaza, iar urmarea sunt durerile de spate (cand astronautii ajung din nou sub gravitatie).
Aia e ca nu avem tehnologie avansata deloc, de unde ideea asta cu tehnologia avansata?
Avem tehnologie aici pe pamint, avansata poate comparativ cu timpurile cand omu se lupta cu sabii
Tehnologia asta avansata de care spui, in spatiu e deja inutila, fara combustibil, stai si te duce bau bau unde vrea el
Mai simplu spus nu avem tehnologia necesara deplasari prin spatiu, asa ca nu te poti duce unde vrei tu.
Asa sa trimiti sonde singure, sau trimis de acu zeci de ani.Omu cu tehnologia actuala, moare cand face primul pas pe marte, sau moare inainte dea ameriza, se face cioburi, datorita duratei de expunere la imponderabilitate, oasele nu rezista prea mult timp in lipsa gravitatie.
Mai simplu spus nu avem tehnologie de nici o culoare, se incearca sa se ajunga cu tehnologie clasica, este o abordare gresita, la clasic, ai nevoie de gravitatie, sa faci gravitatie, sintem deja depasiti
Pe Luna daca au fost, s-a intamplat 2-3 zile, sa ajungi pe Marte iti ia luni, juma de an poate. Luna e la o aruncatura de bat si asa nu sintem capabili sa ajungem la ea
Stii unde este problema? Ca omu vazind multe filme de astea SF crede deja ca sintem buricul universului, ca mergem peste tot ca voda prin loboda
Cind de fapt omu face focu si acu cu lemne sau coceni cam asta e tehnologia ce o avem.
Ai un telefon, un computer asa si ce, gata deja ai tehnologie? Motoarele de cand sau inventat tot alea sunt, despre ce tehnologie este vorba?
Distanța dintre Pământ și Lună și se parcurge în câteva zile. Distanța dintre Pământ și Marte în câțiva ani. Radiațiile cosmice ar afecta grav sănătatea/viața astronauților. Nu avem încă tehnologia care să asigure protecția lor.
Mai există și controversa (reală sau falsă - nu știu) a traversării centurii de radiații Van Allen. Nu știu cum am putut să o traversăm în timpul misiunilor Apollo și nu putem acum.
Oricum călătoria spre Marte ar fi de tipul One way ticket.
Din câte știu eu, Marte e mult mai aproape de Soare, deci nivelul de radiații ar fi mai mare. Unul la mana, doi la mana, cel mai probabil nu reprezintă un interes deocamdată Marte.Ca daca era să nu fi avut tehnologia necesara nu trimiteau in spațiu pe James Webb,satelitul care o captat poza aia celebră.
Dar revenind, pe lângă radiațiile solare, mai există și probleme cu gravitația. Daca la Luna au existat probleme, îți poți da seama ce-o fi la Marte.
Cel puțin eu asta consider.
Sau probabil că e in curs de cercetare, însă poate chiar nu au infrastructura necesară.Nu putem ști cu exactitate
Lipsa tehnologiei care să protejeze astronauții de radiațiile cosmice, lipsa posibilității de a asigura condiții de microgravitatie pe nava cosmică și multe altele. Costul unei asemenea expediții ar fi enorm și nu ar avea utilitate practică. Doar de dragul științei nu investește nimeni atâția bani.
E de urmărit ce vor face americanii cu noul program Artemis - de explorare a Lunii și pe viitor chinezii. De acolo vor fi aduse resurse nu de pe Marte.
Aselenizarea a fost o mare păcăleala, cred cu tărie în teoria asta, exista și dovezi.
Se spune că Stanley Kubrick, celebrul regizor, a regizat toată mascarada asta.
Dap, am vazut si eu filmul. Din pacate pentru tine, este mockumentar.