Despre microunde (principiul cuptorului cu microunde)
Cuptorul cu microunde este una din cele mai mari inventii ale secolului 20. Cuptorul cu microunde este atat de popular deoarece mancarea este gatita intr-un timp foarte scurt. Este foarte eficient pentru ca el incalzeste foarte bine mancarea si nu vasul. Microundele sunt unde radio. Frecventa de unde radio cea mai utilizata este 5, 5 Ghz. In aceasta frecventa undele radio au o proprietate interesanta: sunt absorbite de apa, grasimi si zaharuri si tot in aceasta frecventa nu sunt absorbite de majoritatea plasticelor, sticla sau ceramica/portelan. Principiul de baza al tuturor cuptoarelor cu microunde este unul singur: raze de energie care penetreaza mancarea pana la o adancime de 3, 5-4 cm, de la margine catre centru. Mancarea se gateste rapid dar nu intotdeauna egal.
Ba fierbe...dar asta doar daca apa nu e pura!
daca pui apa de la chiuveta o sa fiarba... daca pui de la dozator, nu se intampla nimic.si cand e sa pui un obiect strain in apa *de ex o lingura *...e posibil sa iti,, explodeze,, in fata!
@mentalica
nu stiu nici eu exact frate...dar apa pura are o temperatura de fierbere mai mare ca cea de la chiuveta de ex ...cred ca asta e motivul per total!
Apa fierbe cu bule de vapori de apa, de fapt asta este fierberea o evaporatie in toata masa lichidului. Daca o incalzesti la 100 de grade C sau mai mult o sa fiarba oricunde indiferent ca este in cuptotul cu microunde sau pe aragaz.
De fapt chiar fierbe apa cu *bule de aer*.La cuptorul meu cu microunde daca las 20 de minute apa incepe sa clocoteasca si sa faca aburi. sincer n-as vrea sa fiu in cuptorul ala ca se incinge.
De fapt nici la aragaz nu fierbe cu bule de aer...apa mai calda de la fundul oalei se ridica pentru ca apa calda e mai usoara decat apa rece...cuptorul cu microunde incalzeste doar apa de la suprafata deci nu mai are de ce sa se ridice apa
Zdrangoi, raspunsul tau e folositor, cu siguranta, dar nu raspunde complet la intrebare.
narcis2007, e posibil intr-o oarecare masura, ca raspunsul tau sa fie explicatia formarii bulelor de aer.
Totusi, chiar si in microunde, daca lasi apa destul de mult timp, o sa ajunga toata cantitatea la punctul de fierbere si tot nu vor fi bule. Abia dupa ce e scoasa din cuptor si agitata putin, o sa sara apa din cana. De ce? Pentru ca s-a acumulat energie. Dar de ce nu s-a putut elibera in timpul incalzirii (aka bulele buclucase)?
Apache, foarte corect. Dar de ce este nevoie de neregularitati in apa pentru a se forma bulele de aer?
PaladeOvidiu, sper ca glumesti! E destul de periculos sa faci asta.
Chiorule... nu inteleg de ce aduci curvele in discutie cand vorbim despre stiinta. Esti cam... ma abtin. Numa bine!