La o viteză de rotaţie a Pământului de aproape 1.700 km/oră la Ecuator, ar trebui să ni se facă rău tuturor - imaginează-ţi un carusel învârtindu-se la o astfel de viteză.
Dar nu viteza ne afectează, ci acceleraţia – aşa cum ţi-ar putea spune oricine are experienţa startului într-o competiţie de maşini de curse. Iar rotaţia Pământului produce o acceleraţie de 100 de ori mai mică decât cea pe care o simţi într-un carusel.
Chiar şi aşa, aceasta îşi face simţită prezenţa prin fenomenul Coriolis, numit astfel după matematicianul francez din secolul al 19-lea, Gaspard-Gustave Coriolis.
Orice persoană care stă pe un obiect aflat în rotaţie va avea impresia că lucrurile care se mişcă pe suprafaţa acelui obiect sunt deviate de la traseul lor normal de către o "forţă nevăzută". De exemplu, dacă o persoană stă pe un carusel şi încearcă să arunce o minge într-o găleată aflată pe cealaltă parte a caruselului, va vedea că mingea e deviată constant.
"Forţa" nu există de fapt. Din exterior, se va vedea că e rezultatul faptului că găleata se învârte odată cu platforma în timp ce mingea e în aer. Dar pentru cei aflaţi pe obiectul rotitor pare destul de real – iar efectele iluziei au fost luate în seamă la calcularea traiectoriilor rachetelor sau uraganelor.
Sper ca te-am ajutat
Ai uitat să precizezi sursa, Sabina사비나.
Hai că te ajut:
http://www.scienceworld.ro/......11773.html
DA scuze m-am grabit
Matură atitudine (cu excepţia cuţului din urmă). Felicitări.
Nu stiu daca ai fost cu avionul eu am fost si mergeam cu 800, 900 km pe ora desi pare ciudat nu simntam ca ma deplasez, simntam ca stau pe loc, am simntit ceva cand ura sau cobora dar cand zbura constant nu simnteam nimic
Pentru ca si noi stam pe pamant si nu vedem stelele cum se misca pe langa pamnt