Inainte de a ajunge la explicatie trebuie sa intelegi ca oamenii nu gandesc fiecare situatie de la 0, folosim mereu experientele anterioare pentru ca psihicul nostru functioneaza pe baza consumului minim de energie, daca are ceva resurse cu care se poate juca, creierul tau nu o sa reinventeze roata.
Acum, oamaneii invata in timpul copilariei diferite patternuri de a se raporta la altii, un fel de algoritmi automati, pot fi moduri de a te raporta la un om pe care abia il cunosti, la cum legi o prietenie etc. In cadrul familiilor ca cele descrise de tine nu invata neaparat cele mai sanatoase moduri de a reactiona iar acesti algoritmi se activeaza in contexte similare, mai exact cand au familia lor.
De multe ori nu cred ca o fac cu rea vointa, doar ca e singurl mod de a reactiona intr-o anumita situatie pe care il cunosc. Daca ei au luat bataie, can copilul lor o sa fac ceva il vor bate la randul lor, daca nevasta arde mancarea...cam prinzi ideea.
Algoritmii aia se pot restructura prin intrspectie dar aia presupune efot din partea individului si na, creierul nostru face orice doar sa nu depuna efort.
Dar cand vorbim de violente psihice, emoționale, manipulări sau abuzuri de orice gen, resimțite bineinteles, cum poate respectiva persoana să ajungă să le actueze cu proprii copii?
Nu despre bataia ca forma de educatie vreau sa vorbesc eu.
Eu nu am primit bataie de la ai mei niciodată, dar nu am văzut în cine a primit în sensul asta o persoana violenta.
Cu toate ca încă nu am găsit răspunsul corect la intrebare, ti-am dat funda pentru ca în cazul în care vorbim despre o persoana care nu își recunoaste/vede greselile si este foarte incapatanata e imposibil sa-si schimbe comportamentul învățat în copilărie.
Pentru un anumit tipar de oameni e posibil sa fie exact așa. Mersi petru răspuns!
Pot fi o gramada de situatii, evenimente, care combinate cu anumite trasaturi ale indivizilor sa duca la treaba asta. Chestiile astea se descalcesc in terapie, nu prea exista o teorie general valabila care o aplici pe un om si iti zice daca o sa isi trateze copii cum a fost tratat.
Ce ti-am zis eu e mecanismul teoretic, dar psihologia nu e fizica, variabilele nu-s clar definite deci un evenimeni minor, poate fi interpretat de un anumit individ ca fiind revelatia vietii care il face sa se schimbe radical.
Problema educaţiei copiilor este încă neînţeleasă şi nerezolvată. Controversa se învârte în jurul ideii de folosire sau ne folosire a pedepselor corporale. Cum e mai bine: să-l atingi cu nuiaua sau nu? Cam de când e lumea s-a folosit nuiaua, dar tendiţa modernă merge pe a pune capăt acestei practici. Indiferent ce năzbâtii ar face copilul, nu-l bate şi nici măcar nu ţipa la el. Ia-l deoparte şi explică-i. Ţine-i prelegeri. Dacă totuşi îl pedepseşti, aplică restricţii, ca de pildă ia-i telefonul pentru două sau trei zile. Acum, eficienţa unei metode se poate vedea cel mai bine după rezultatele care se obţin. Te uiţi să vezi cum se comportă în general tinerii din ziua de azi şi înţelegi.
Eu am dat exemplul violentei la modul general.
Bătaia ca forma de educație e o forma foarte mica de violenta și unii o s-o actueze pentru ca asa considera ca-i bine.
Eu ma refer la abuzuzi si violenta psihica repetata.
Persoanele care au crescut în violenta au un sistem de valori modificat, psihic sunt afectați și de aceea considera ca acela este un mod normal de a fi. Psihologie tine de niște studii, oricum toți suntem un fel de psihologi în anumite discuții
Anumite persoane crescute asa au valori bune in general in viată, dar când vine vorba de violenta către proprii copii continuă.
Or fi ei atat de afectați psihic comportandu-se ok cu alte persoane și in același timp rau cu proprii fii?
Nu au cumva alte scopuri?
Care este părerea ta?
Eu cred ca sunt afectați, nu toți fac la fel dar majoritatea da. Probabil și alcoolul e un factor determinant, dar asta au văzut și în familie. În general cei care nu au probleme cu alcoolul nu cred ca manifesta violenta fata de proprii copii cel puțin nu în felul în care au fost tratați ei înșiși
Depinde de genetică. Nu toate persoanele care au trăit într-un mediu familial ostil acționează la fel cu copiii lor. Unii vor să fie exact opusul părinților lor și să nu devină violenți și să-și maltrateze copii. Alții își vor vârsa frustrările acumulate în mediul familial toxic pe ceilalți, prin limbaj vulgar sau violență fizică.
Da, vezi cazurile de bullying din scoli.
Eu cred ca și cei care au comportamente de bullying sunt victime la fel ca și cei pe care ii maltratează.
Dar, cu toate ca ți se rupe inima sa vezi cum anumite persoane își descarca problemele pe alte persoane, ma tot întreb cu e posibil ca părinții sa se descarce in acest fel pe proprii copii.
Nu e neaparat asa depinde de la persoana la persoana, doar ca cele care au crescut in acel mediu au o tendinta mai mare de a face asta, decat cele care nu au stat intr-un mediu violent
Există două categorii de persoane: cele care nu vor să-și crească copiii în același mediu în care au crescut ei și cealaltă categorie: inconștienți care recrează același mediu. Cei care crează un mediu violent nu sunt conștienți de asta.
Oare efectiv nu sunt conștienți?
Nu crezi ca sunt conștienți de fapt?
Aceste persoane au crescut într-un mediu toxic și s-au familiarizat cu el și pur și simplu nu cunosc alt mod de viață pentru că li se pare normal să-și crească copii așa. Dacă ar fi conștienți le-ar părea rău de ce au făcut.