Wilhelm von Humboldt spunea ca "Omul nu este om decat prin limbaj, insa, ca sa inventeze limbajul, el trebuie sa fie deja om." Limbajul unui copil cunoaste o adevarata explozie in jurul varstei de un an, prin urmare, acesta ajunge sa aiba la 3 ani un vocabular de cateva mii de cuvinte. Paleoantropologii sustin ideea ca nu numai dezvoltarea cavitatii bucale si a limbii ca organ este importanta in aparitia limbajului, ci chiar mersul biped, care a determinat schimbarea felului de a respira la om (mersul in patru labe determina un ritm respirator de o inspiratie la fiecare pas, vorbirea are nevoie de un corp ce respira o data la mai multi pasi) : "Mersul vertical a facilitat schimbarea respiratiei si este un rezultat cheie in aparitia limbajului."
Motricitatea mainii a creat premise primelor "exprimari" gestuale, asemanatoare celor pe care le fac surdomutii, iar psihiatrul Michael Corbalis afirma, in cartea sa "De la mana pana la gura" – originea limbajului, "La inceput a fost gestica!".
Limbajul se comporta ca o forma de viata care se organizeaza de la sine.
Pentru ca scoarta cerebrala a omului, spre deosebire de a unui animal are ARII (ZONE ) de ASOCIATIE SPECIFICE doar lui care determina activitati psihomotoare si psihosenzitive.( ca o curiozitate, scoata cerebrala a omului contine aprox. 18 miliarde de neurini si are o suprafata de 2200 cm patrati). Unii centrii nervosi din aceste arii conduc actele motorii ce se invata dupa nastere, adica se formeaza prin educatie de ex. :1. centrul motor al vorbirii localizat in aria 44( aria Broca) iar lezarea lui duce la disparitia vorbirii,"afazia", desi bolnavul aude si intelege cuvintele. 2. centrul motor al scrierii, lezarea determina "agrafia" care face ca bolnavul sa nu poata sa se exprime in scris desi muschii mainii actioneaza corect.
Alti centrii de asociatie sunt psihosenzitivi: centrul intelegerii cuvintelor vorbite, situat in emisfera stanga, zona temporala a scoartei, iar cand este lezat produce surditatea verbala(afazie auditiva) adica bolnavul aude cuvintele dar nu intelege sensul lor. Alt centru apartinand acestei arii este centrul intelegerii cuvintelor scrise, sitiat in sona parietala a scoartei, iar lezarea lui produce cecitatea verbala sau afazia vizuala adica persoana nu intelege, nu recunoaste cuvintele sau cifrele scrise.
Pai noi putem vb dar de unde stim ca si animalele nu vorbesc? eu cred ca si ele vb. dumnezeu a dat grai tuturor fiintelor
Oameni pot vb articulat pentru ca ele sunt persoane iar animalele nu sunt persoanele
User252426 întreabă: