| NGheorghe a întrebat:

De ce omul are numai 46 cromozomi? Când un amețit de vierme de mătase – 56 cromozomi, un porumbel — 80 cromozomi (cand cel mai dezvoltat dintre ei cântărește 300 de grame fără pene) iar un rac ce in general ei se deplasează mai puțin de 10metri pe zi are aproape triplu omului — 116 cromozomi?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Nu conteaza numarul de cromozomi ci numarul total de gene.
Bine ca sunt destule specii care depasesc cu mult ce avem noi oamenii.
Referitor la gandacul ce spui tu ala de matase,ala cred ca are cam aceleasi numr de gene ca noi oamenii,sau cateva mai putine,desi au mai multi cromozomi.
Mai multi cromozomi nu inseamna mai multe gene,depinde cate gene intra in componenta unui cromozom,sau cate gene sunt grupate in acel grup numit cromozom.
Sunt plante care ne depaseste cu f multe in ce priveste nr de gene.

Acum,intrebarea era cum de unele specii mai putin complexe ca oamul are mai multe gene? Asta da intrebare laughing dar raspunsul nu la putut da nimeni pana in prezent,deci intrebarea ta ramane deocamdata fara raspuns.
Nu se stie cum si de ce unele specii mai simple au mai multe gene,sau unele complexe mai putine.
Parerea mea personala este ca nu prea se cunoaste prea multe despre aceste gene,nu se stie tot ce face o gena de exemplu,habar nu avem cate poate face,stim doara f putine despre o gena anume,ce controleaza,cat si etc.

Poate ca la om o gena controleaza mult mai multe chestii decat la un vierme,poate gena umana este mult mai complexa decat cea a unui vierme.
Stiu o sa spui ca ADN-ul e adn tot dracu ala face.
O fi ADN-ul adna dar cand spunem ca adn-ul este acelasi in aproape toate organismele vii ne referim la elementele din care este alcatuit,dar probabil stiu si eu depinde si marimea.
Nu ma ocup,nici macar nu am citit,desi sunt chestii interesante, inca nu se stie mare lucru despre gene, desi multi oameni cred ca deja stim tot laughing
Daca luam de exemplu un hard disck de desktop cu valoarea X si luam si alt hard dar de laptop de aceiasi valoare, vom spune ca ambele sunt la fel laughing dar cand este sa treaca sa faca ceva ups, stai ca nu mai e chiar asa, unu deja o ia inaintea aluilant laughing
Asta e doara asa un exemplu.Ca si cu masinile, toate sunt masini, toate au motor, sunt facute din otel, metal in general dar unele sunt mai rapide altele mai lente.
Eu asa cred ca nu conteaza doara numarul ci si altceva ce nu cunoastem inca.
Poate ca cine stie ce alte elemente mai sunt implicate si de care habar nu avem.
Sa nu credem ca stim totul despre organismul uman sau despre plante, habar nu avem deocamdata mare lucru.Nici nu stim macar cum functioneaza niste amarate de plante,sau anumite sisteme fiziologige la plante si vrem sa stim de ce avem nu stiu cate gene.
Eu am citit intr-o carte de fiziologia plantelor ceva legat de nu stiu ce sisteme,nu mai imi amintesc bine ce anume era,dar spunea acolo clar ca doara se banuie ca sistemul respectiv ar functiona la modul aratat de nu stiu ce cercetator,deci era doara teorie.
Chestia asta m-a lasat atunci cu gura cascata laughing si eu credeam ca noi oamenii stim multe,dar de fapt stim f putine.
Habar nu avem cum reuseste o planta sa faca fotosinteza,cum este capabila doara folosind apa,pai si bataie sa isi procure cele mai complexe proteine si ce mai are nevoie.
Deci daca nu stim despre plante,pe care le putem folosi cum dorim, sa le cercetam ce sa mai stim despre animale care sunt ceva mai complexe.

Scuze ca am scris atat, raspunsul este NU se stie de ce este asa si nu altfel.
Ce este bun, e ca recunoastem asta, ma si mirai ca uite frate astia mai si zic uneori adevarul laughing ca de mintit is satul cate povesti ni se spune, asta ddoara de dragul banului.

31 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Daca nu esti in stare sa gasesti o corelatie (care nici nu exista, de altfel) intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism, nu te deranja sa imi mai raspunzi.