Ei na și tu!
Întâiul fizician al țării este ocupat până în toamnă, cu România lucrului bine făcut și nu-ți poate răspunde. Și alt specialist în domeniu nu cred că există pe TPU.
Încearcă pe TikTok. Acolo sigur vei găsi.
Aici ai doua chestiuni diferite, care sunt construite sa faca lucruri total diferite.
Acceleratoarele sunt facute pentru a sparge nuclee, reactoarele sunt construite pentru ca sa uneasca nuclee.
Primele functioneaza pe viteza, celelalte functioneaza pe caldura, in speta, acceleratorul "baga" viteza in particule, care se misca intr-un mediu de temperatura apropiat de 0 absolut si sunt ciocnite astfel incat sa fie sparte, in timp ce in reactor, se incalzesc niste izotopi de hidrogen, cred ca deuteriu si tritiu, pana la aproximativ 150 milioane de grade pentru ca sa devina plasma, sa isi piarda electronii, sa se ionizeze si sa se amestece cu protonii, toate astea pentru ca atomii sa sparga bariera de potential electrostatic si sa fuzioneze.
Long story short, in acceleratoare, nucleele trec unul prin celalalt la viteze relativiste, si nu este posibil ca nicio forta sa-i opreasca si sa-i lege impreuna, in timp ce in reactoare, nucleele se "lipesc".
Este cea mai simpla explicatie pe care o pot da, fara sa intru in detalii tehnice care chiar nu ar avea ce cauta pe site...
"Acceleratoarele sunt facute pentru a sparge nuclee, reactoarele sunt construite pentru ca sa uneasca nuclee."
E bună descrierea, deși e oarecum curios că atât acceleratoarele cât și reactoarele funcționează cam pe același principiu, accelerarea particulelor la viteze foarte mari într-un câmp electromagnetic.
Iar în unele experimente sunt folosite acceleratoare de particule pentru crearea de elemente transuranice prin fuziunea unor atomi mai grei.
Bănuiesc că reactoarele de tip ITER sunt mai eficiente pentru a obține un surplus de energie.
Nu stiu cat sunt de eficiente aceste reactoare, momentan inteleg ca sunt experimentale.
Folosesc deuteriu si tritiu, nu 4 atomi de hidrogen, cum se intampla in nucleul stelelor, tritiumul inteleg ca exista pe planeta la nivel de cateva kilograme...si apoi mai avem si rentabilitatea.
Ca sa incalzesti materialul si sa-l faci o plasma la temperatura de 150 milioane de grade trebuie sa apelezi la o procedura care cred ca se cheama incalzire ohmica, si sa bagi in el aproximativ 40 - 50 Mgw de putere, in diferite forme, unde elecromagnetice cu o frecventa rezonanta cu cea a ionilor aflati in plasma, etc...
E de vazut cand se vor face aceste reactoare, si ce rentabilitate vor avea...
Banuiesc ca tine de costul acestuia, suprafața pe care se construieste, timpul de constructie etc
Sherlockdima întreabă:
Gigi777 întreabă: