Ratiunea inseamna putere de judecata, cugetare si gandire. Ceea ce numim noi ca fiind inteligenta emotionala (poate cu aceasta este confundata ratiunea) este controlarea propriilor emotii si sentimente (auto-control emotional) si al limbajului non-verbal.
Emotiile sunt rationale atata timp cat le intelegem rational (le explicam cauzele, efectele si manifestarile -asa ele par sa fie rationale). In esenta lor, emotiile sunt diferite de ratiune, fiindca ele sunt determinate de anumite excitatii exterioare si nu indeplinesc functiile gandirii.
Un comportament este in mod necesar emotional.
https://dexonline.ro/definitie/comportament
De aceea se numeste comportament. Deoarece este in legatura directa cu emotiile si cu gandirea. Faptul de a face un comportament rational inseamna sa deducem fiecare actiune, urmare a acelui comportament, cat si sa intelegem comportamentul propriu-zis. Daca vorbim de un comportament irational: disperare, anxietate, frica etc. Acestea indruma omul spre actiuni inconstiente sau actiuni imediate non-necesare sau actiuni instinctuale.
Si actiunile instictuale sunt cele ce au conservat rasa umana intr-o oarecare masura.
Si o conserva in continuare.
Well, rațiunea și emoțiile șed în părți diferite ale creierului și sunt diferite pentru că sunt moduri diferite de procesare a informației.
Nu prea ai cum sa fii 100% într-o tabără dar dacă vrei să fii mai rațional nu trebuie decât sa exersezi, gânditul e gratis și accesibil oricui.
Gandeste in felul urmator Ray o persoana fara emotii este o persoana careia ii lipseste empatia, si i-ar fi imposibil sa se adapteze social.
Ai dreptate man, ratiunea te face un robot clar
Nu, neaparat, ratiune e folositoare, dar in decursul existentei umane emotiile au fost cele care ne-a asigurat supravietuirea pe langa ratiune, gandeste-te ca in primul rand prima forma de "ratiune" vine din instinct cu care sunt asociate emotiile, un exemplu e frica care a ajutat la conservarea a specii intregi.
Sunt de acord cu tine, doar ca insticntele nu au legatura cu ratiunea sicu creierul repitilean
Fiecare comportament provine dintr-o teza. putem sti daca teza este rationala sau nu.