anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce se da liber de rusalii? Ce se sarbatoreste?

7 răspunsuri:
cami
| cami a răspuns:

S-a dat liber, prin lege.
Au trecut 40 de zile de la Paste, este Inaltarea.

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, marcata dupa 50 de zile de la Invierea Domnului.

ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Este o chestiune care se doreste a fi un sprijin pentru cei implicati in aglomeratia asta electorala. Dar, s-ar putea sa aiba efect de bumerang.

leonardk
| leonardk a răspuns:

Traian Basescu a invocat faptul ca Romania este una dintre tarile care beneficiaza de cele mai putine zile de sarbatoare legala cu insemnatate spirituala, prin codul Muncii doar Craciunul si Pastele fiind considerate sarbatori legale.

| NimeniCuActe a răspuns:

Se da liber pentru ca e sarbatoare :) http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusalii

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Manipulare obisnuita. Si discriminare. De ce nu se da liber si de fuga lui Mahomed la Medina?

| geo1 a răspuns:

Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli (Faptele Aspostolilor II, 1-4). Ea se sarbatoreste intotdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, adica atunci cand a avut loc evenimentul si cand evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii. De asemenea este si sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, deoarece in aceeasi zi, in urma cuvantarii Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ trei mii de suflete care au format prima comunitate crestina din Ierusalim (Fapte Ii, 41).

Rusaliile, alaturi de sarbatoarea Pastilor, constituie cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli. Este amintita in Constitutiile Apostolice printre sarbatorile in care sclavii se cuvine sa nu munceasca treburile obisnuite. Este o sarbatoare amintita si de Sfantul Irineu, Tertulian, Origen, Canonul 43 al Sinodului de la Elvira, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (care opreste ingenuncherea in ziua Rusaliilor), Sfanta Epifanie etc. Precum am aratat la praznicul Inaltarii, pana spre sfarsitul secolului al IV-lea Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh.

Atat ca importanta, cat si ca vechime sarbatoarea Rusaliilor vine indata dupa Pasti. In timpul privegherii din ajun se facea odinioara botezul catehumenilor. Ca si la Pasti, erau oprite ingenuncherea si postirea in toate zilele Cincizecimii; erau interzise jocurile din circuri si spectacolele pagane. Casele se impodobeau cu flori si ramuri verzi de nuc sau de tei, obicei mostenit de la evrei. In biserici se aduceau si se mai aduc si astazi ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.

O multime de datini si obiceiuri legate de Sambata mortilor sau Mosii de vara (pomenirea generala a mortilor din sambata precedenta) apartin de sarbatoarea Rusaliilor.

Întrebări similare