| dragonbos a întrebat:

De ce se produce fluxul si pe partea opusa a pamantului

14 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Forta centrifuga este responsabila. Intr-o partea actioneaza luna, iar in cealalta este forta centrifuga.

| a3e6u9 a răspuns (pentru Inferno):

Dacă Pământul nu s-ar roti, nu ar mai exista maree la antipod? happy

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

Ar exista o crestere cu 1-2 cm in niciun caz maree. Explicatia ta este gresita, deoarece deficit de forta gravitationala exista si in parti, atractia lunii nu se face simtita acolo, si cu toate acestea acolo are loc refluxul, iar aici fluxul. Fenomene total opuse.

| a3e6u9 a răspuns (pentru Inferno):

Păi stai puțin, dacă zici că forța gravitațională a Lunii nu se face simțită și în părțile laterale, înseamnă că forța centrifugă își poate face de cap și în lateral, corect? Astfel, ar exista maree (flux) pe toată "centura" Pământului? happy

Treaba cu forța gravitațională se referă la faptul că la antipod forța de atracție a Lunii e cea mai slabă, fiindcă scade cu distanța, după cum prea bine știi.

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

Pe scurt: Nu luna este responsabila, are si ea contributia ei prin faptul ca nu exercita aceiasi forta gravitationala pe care o exercita la antipod, care este mult mai mare. Principala forta care produce fenomenul cunoscut de noi sub numele de maree este forta centripeta. Daca nu exista forta centripeta, intr-o parte am fi avut o crestere a nivelului marii de 30-40, adica o maree, iar la antipod am fi avut o crestere de doar 2-3 cm, cea ce nu este o maree. Toate acestea facand exceptie de atractia gravitationala exercitata de Soare.
Avem un corp a carui acceleratie gravitationala este aproximativ sa spunem 10 m/s^2. Mai adaugam un corp cu acceleratia gravitationala de 5, iar in partea opusa corpului este 0, 001, este neglijabila.
In stanga avem 10-5=5 si asa gravitatia va fi aparent mai mica in acea regiune.
Dar in dreapta nu avem nimic? Avem DOAR ABSENTA unei forte, asta e tot, absenta unei forte, care nu poate provoca un fenomen similar.
Cu alte cuvinte tu nu adaugi nimic, nicio forta si vrei sa ai o maree si in acea zona, de ce? Nu e suficient prietene din pacate, nu asa functioneaza fenomenul.

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

Forta centrifuga, nu centripeta, scuze, am scris gresit.

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

Nivelul marii ar ramane constant in acea regiune,dar in niciun caz nu ar creste.
Imagineaza-ti ca ai Pamantul inconjurat cu apa dejur imprejur, nu exista Luna sau alt corp ceresc.
Nivelul marii este constant, brusc adaugi Luna in partea dreapta a Terrei, o sa avem doar o crestere a nivelului marii in partea dreapta, dar nu si in stanga. Din contra, ar putea fi o scadere, pentru ca atractia gravitationala a lunii se face simtita si in stanga.

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

Hai ca am gasit pana la urma o imagine care clarifica totul.
http://despretot.info/wp-content/uploads/2012/06/Fig1-Formarea-mareelor.gif

| a3e6u9 a răspuns (pentru Inferno):

După ce am citit o grămadă despre asta, am ajuns la concluzia că nu se știe exact de ce se formează mareele, tocmai fiindcă nu avem o teorie gravitațională cuantică încă. După cum înțelegem gravitația în ziua de azi, mareele nu pot fi explicate corect.

| Inferno a răspuns (pentru a3e6u9):

In mare se poate explica.

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Pe partea opusa a pamantului? Care parte opusa? Si despre ce flux vorbesti?

| a3e6u9 a răspuns:

Fiindcă există un deficit de forță gravitațională acolo. Poți să-ți imaginezi că Pământul și Luna se rotesc în jurul unui centru comun al maselor, se cheamă baricentru și nu e în centrul Pământului, ci la ceva distanță de el, dar tot în interiorul Pământului.