Pai oamenii aia de care zici tu aveau multe lipsuri, nu doar lipsa de sare. De aici si durata scurta de viata. Evident ca ei mureau si din 100 alte motive, nu doar din lipsa sarii.
Nu stiu despre celelalte vietuitoare, dar in urma cu ceva mii de ani, deja se extragea sarea. E drept, era foarte scumpa, si doar cei bogati isi permiteau. (De aici a aparut si superstitia care spune ca, dupa ce versi sare, te certi cu cineva. Fiind atat de rara, era logic sa se supere cineva in cazul in care era risipita.)
Pe de alta parte, speranta de viata era de aproximativ 30-40 de ani. Acum e peste 70, daca tin bine minte.
Sarea favorizeaza neuron-fireing-ul adica impulsurile electrice intre neuroni, fara sare in organism cel mai probabil mori, la fel si cu exces de sare care retine apa ..prea multa apa o indundatie si la propriu si la figurat, in neuronii creierului apoi mori
Sarea e vitala pentru organism deoarece datorita ei(si nu numai) au loc schimburile de materie la nivel celular care se realizeaza prin 'pompele de K si Na'(schimb fara consuma de energie prin intermediul gradientului de concentratie).Nu cred ca mai are rost sa intru in alt detalii, pe scurt sarea e 'buna' consumata in cantitati normale.
Sarea nu se gaseste doar la magazin, se gaseste in corpul altor vietuitoare pe care le consuma omul, se gaseste in plantele pe care le consuma ierbivorele, pana la urma din moment ce nu era exploatata se gasea la suprafata scoartei terestre si cine simtea nevoie consuma.
Binecunoscuta sare de bucatarie nu este atat de vitala organismului uman precum se spune ---chiar si in cazul unui deficit exogen de sare, organismul uman dispune de un intreg asenal neuroendocrin capabil sa mentina nivelul sodiului si clorului la cote normale.
Ar trebui sa stii ca sodiul si clorul intra in organism din surse alimentare in care natriul si clorul se gasesc legate in altfel de combinatii decat in binecunoscuta sare de bucatarie.De exemplu: sodiul care este foarte raspadit in natura sub forma de alte combinatii (nitrati, fosfati, cloruri, bicarbonati) intra in organismul uman din surse absolut naturale, de origine vegetala sau animala.
Tocmai pentru acest motiv oamenii din vechime, care inca nu descoperisera procedeele de extractie a sarii de bucatarie, puteau supravietui consumand parti din plantele culese( fructe, radacini, tulpini) sau carne si organe de la animalelele vanate.
Sodiul din sange te ajuta sa pastrezi muschii la un nivel cat mai bun, mai ales in timpul exercitiilor fizice. In primul rand ca sarea impiedica deshidratarea excesiva, ceea ce inseamna ca vei transpira mai putin, dar suficient cat corpul tau sa elimine toxinele. De aceea, medicii recomanda persoanelor care fac sport, sa consume anumite produse cu sare (de exemplu covrigei) inaintea unui antrenament fizic, iar dupa acesta sa bea apa doar cat considera ca au nevoie si in niciun caz sa se forteze.
Sarea este esentiala pentru mentinerea sanatatii celulelor din organism, insa pentru acest lucru nu este necesara o cantitate mare. Sarea ajuta si imbunatateste activitatea inimii si ajuta la mentinerea hidratarii corpului (lipsa sarii din organism duce la eliminarea rapida a lichidelor, ceea ce provoaca deshidratarea, care poate fi destul de periculoasa).
Specialistii au facut un test asupra unui esantion de 19.000 de persoane din 33 de tari diferite, pe parcursul a 20 de ani si au descoperit ca oamenii care consuma intre 1 si 3 mg de sare in fiecare zi au inima mai sanatoasa, la fel si celelalte organe importante cum ar fi creierul sau rinichii. Totusi, medicii sustin ca femeile nu au nevoie de mai mult de 2 grame de sare pentru a satisface nevoile organismului lor.
Clorura de sodiu este o substanta indispensabila organismului, cu un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, in stimularea contractiilor musculare si in mentinerea volumului adecvat de lichide la nivelul sangelui si tesuturilor, iar consumul zilnic recomandat este de 2, 4 grame. Din pacate insa, un adult consuma intr-o singura zi pana la de 5 ori mai mult, fara sa isi dea seama.
Consumul unor cantitati prea mari de sare poate provoca probleme cum ar fi retentia de apa, dar si afectiuni grave la nivelul rinichilor, astm bronsic, cancer gastric sau osteoporoza (impiedica depunerea calciului pe oase).
Totusi, atunci cand este consumata in cantitati normale, sarea are si doua beneficii importante. Iata care sunt acestea
Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/......50423.html
Iti multumesc pentru intrebarea postata deoarece asa am descoperit multe benificii dar si reactii adverse ale clorurii de sodiu, ar trebui ca si intrebarile sa fie premiate nu numai raspunsurile
Sarea este importanta pentru organism, dar in exces nu este bine sa fie consumata.
Stii cuvantul 'salar'? Este asociat cu cuvantul latin 'salis' care inseamna sare si se presupune ca soldatii primeau bani (aur/galbeni) ca sa isi cumpere sare si/sau sa pazeasca sarea. Cred ca iti poti imagina cat de importanta era sarea.
Altii ti-au raspuns deja la intrebare, referitor la animale; avem nevoie de sare pentru ca avem nevoie de sodiu.
Sarea nu se gaseste numai in muntele de sare. Sare se gaseste si in anumite alimente, plante, etc.
Pai,nu prea are legatura ceea ce zic eu acum cu stiinta, dar iti zic:
Dumnezeu ii spunea poporului Israel sa manance cu sare(sa aduca jertfe cu sare)
O zi buna!