| bestperfectionever a întrebat:

De ce simtim corpurile reci si calde, cu toate ca ele se afla la temperatura camerei?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Conductibilitate termica.Schimbul de temperatura se face diferit, functie de materialul din care este confectionat.Intre piele si un corp metalic de ex schimbul se face mult mai rapid decit in cazul unei bucati de lemn de ex.Deci metalul are o conductibilitate termica mai mare in acest caz.Corpul uman are o temperatura de 36 de grade iar ce atingi are o alta temperatura, mai mica, ori mai mare in ambele cazuri vei simti o diferenta.In caz in care temperaturile vor fi exact aceleasi ceea ce nu prea se intimpla nu vei simti acea diferenta.Insa chestia asta poti s-o faci doar in conditii de lab unde nu ai nici cea mai mica miscare a aerului etc care va modifica iarasi situatia.

6 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

Pentru ca nu au temperatura corpului nostru.

| BPAndrei a răspuns:

Temperatura corpului este in general undeva la 35 grade. Temperatura normala a unei camere este de 24 grade celsius. Deci, nu ai cum sa nu simti diferenta de temperatura in cazul de fata.

| Hombre a răspuns:

Unele corpuri sunt bune conducatoare de cald si rece si altele nu. Daca punem mainile in acelasi timp pe o bucata de metal si lemn vom simti instat la metal temperatura rece sau calda (functie de ambient) iar la lemn mai putin spre de loc. Deci la metalul smtim temperatura pentru ca e bun conducator de rece si cald iar lemnul nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde la ce corpuri te referi.
Corp de iluminat, corpul tau, corp de casa, corpul vecinei, etc.

| Inferno a răspuns:

Fiecare corp absoarbe radiatia electromagnetica diferit.
Unele corpuri o reflecta, altele o lasa sa treaca.

regis
| regis a răspuns:

Corpul tau are o temperatura mai mare decat orice corp din camera, deci la prima vedere, orice corp am atinge, ar trebui sa il simtim mai rece. Doar ca atunci cand atingem un corp, caldura din mana noastra se transfera inevitabil catre acesta.
Atunci cand atingem o bucata de lemn, de exemplu, aceasta are conductibilitate redusa, deci se va incalzi doar zona de contact a obiectului cu mana, intr-un timp foarte scurt. Suprafata de contact ajungand foarte repede la temperatura corpului nostru, nu vom percepe obiectul ca fiind rece, chiar daca el va ramane la temperatura camerei.
O bucata de metal in schimb, avand conductibilitate mare, va absorbi o cantitate mai mare de caldura, dar aceasta se va raspandi repede in toata masa obiectului, astfel incat temperatura zonei de contact va ramane scazuta pentru mult timp, motiv pentru care obiectul va fi perceput ca fiind mai rece.