Materialele au diverse proprietati.
Caldura specifica, albedo, punct triplu...
Unul dintre ele este capatitatea de absorbtie a radiatiei electromagnetice.
Materialele care datorita structurii lor interne (la nivel atomic si molecular) nu absorb radiatiile electromagnetice cu lungimea de unda intre 400 si 700 nanometri (lumina detectata de ochiul uman) sunt deci transparente deoarece lasa lumina sa treaca prin ele.
Imagineaza-ti cum cerni faina si trece ea prin sita. Apoi incerci sa-ti cerni degetul? Trece de sita? E, asa trece lumina vizibilă prin geam, insa vantul nu.
Am specificat lumina vizibila deoarece radiatiile sub 400, adica lumina ultravioleta, nu trec prin sticla.
Razele UVA reprezinta aproximativ 95% din totalul de raze ultraviolete, au cea mai mare lungime de unda si, intr-un fel, sunt cel mai putin "rele". Ele sunt responsabile de bronzarea pielii. Razele UVA trec prin nori, sticla si epiderma dar, in timp, afecteaza celulele si pot determina aparitia fotoimbatranirii – o schimbare in orientarea fibrelor de elastina si colagen, care duce la pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor.
https://www.optipro.ro/ochelari-de-soare/razele-uva-si-uvb/
Razele UVB
Razele UVB inseamna cam 5% din totalul radiatiilor ultraviolete care ajung pe pamant. Acestea sunt incarcate cu mai multa energie decat UVA si sunt oprite de nori si sticla (daca vorbim de factori care ne-ar proteja afara). Daca expunerea la raze UVB este mare in timp sau cantitate (sau amandoua), acestea provoaca arsuri ale pielii, cataracta, leziuni ale retinei si chiar cancer de piele.
desi nu stati cu ochii la soare sau cu sticla in cap ca va trece razele uv prin creier
Eu ma intreb cum de omul s-a gandit ca din Sticlele se obțin, în general, prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuarț, piatră de var, carbonat de sodiu se poate realiza sticla? Prima industrie a sticlei s-a dezvoltat însă în Egiptul antic. Aici s-a descoperit faptul că, acoperind pereții unui vas din lut cu un amestec de nisip umed și sodă, la ardere acesta se transforma în smalț, adică într-o peliculă subțire de sticlă. Ulterior amestecul din care se obținea smalțul a fost îmbogățit cu var, acesta devenind un element de primă importanță în producerea sticlei. Prin intermediul altor adaosuri (ca fier, cupru, mangan etc), egiptenii au obținut smalț de mai multe culori (albastru, galben, violet, prupuriu etc). Ulterior s-au obținut din amestecul ce producea smalțul, odată ars în cantități mai mari decât subțirea pojghiță de pe un vas, bulgărași de smalț sau sticlă. Astfel au apărut primele obiecte făcute din sticlă - mărgelele. Se apreciază că cele mai vechi mărgele din sticlă au cca. 5000-6000 ani vechime.
Sticla este o substanta solida, insa nu are in componenta retele cristaline de atomi, ci este o substanta amorfa, (fara structura cristalina regulata).
Dupa topirea cuartului, acesta nu recristalizeaza, ci atomii se vor inghesui si se vor aseza haotic, spatiile dintre ei ramanand extrem de mici.
La nivel microscopic, sticla arata cam asa
https://goo.gl/images/SJCbbF
in timp ce alte substante au goluri generoase intre atomi.
Spectrul de lumina vizibil se propaga prin fotoni (particule prin care se transmite energia luminoasa), care se gasesc si ei in structura moleculei de sticla si a multor alte molecule de substante.
https://goo.gl/images/ko2e4H
La majoritatea solidelor, fotonii sunt absorbiti de electroni, rezultand fie caldura, fie luminiscenta, fie sunt reflectati inapoi.
In urma interactiunii dintre electoni si fotoni, in cazul sticlei,
electronii nu vor absorbi energia fotonilor cu care interacţionează, astfel ca fotonii îşi continuă drumul. (nu chiar toti...).
...Sticla obişnuită NU permite trecerea TUTUROR fotonilor prin aceasta. De aceea apare efectul de oglinda. O parte din fotoni sunt reflectaţi sub un unghi egal cu unghiul de incidenţă al acestora.
Si cum zicea Laur, razele ultraviolete nu trec prin sticla, pentru ca fotonii cu lungimea de unda sub 400nm, ce travereseaza un atom, genereaza cantitatea potrivita de energie pentru a putea fi absorbiti de electroni.
Pentru ca se face din un nisip special ff fin si la o temperatura ff mare devine matarialul transparent ( sticlă ).
Elena_Laura_1996_HZ13 întreabă:
VladoiuDany întreabă:
sabin89 întreabă:
anonim_4396 întreabă: