Depinde de placa de sunet de pe care se înregistrează, difuzorul care redă sunetele și mai ales de microfonul care înregistrează, există microfoane profesionale care înregistrează sunetele cu o claritate mare(diferență de 2-3db față de sunetele reale). Membrana(capsula) unui microfon nu este din același material ca și timpanul urechii, deci nu se prea poate ca sunetele să fie percepute cu aceeași claritate.
Urechea umană percepe sunetele de peste 16hz până la 20. 000hz, hz=hertz=vibrații/secundă, în schimb microfoanele pot capta și frecvențele de sub 16hz și de peste 20. 000hz, difuzoarele pot reda aceste fecvențe, deci urechea umană nu poate percepe aceleași sunete pe care le percepe un microfon, incluzând și claritatea.
Am vorbit mai sus de diferența materialelor, al timpanului și a membranei microfonului pe care undele se propagă diferit, de exemplu:
frecvențele joase de 16Hz, urechea unui om le percepe mai slabe(decibeli mai mici), iar frecvențele mai înalte(exemplu 2000Hz) urechea le percepe ca fiind mai puternice(decibeli mai mari), microfonul la fel captează diferit sunetele, apoi dacă urechea ascultă ce a înregistrat microfonul(care a perceput diferit sunetele) aude acea diferență dintre sunetele înregistrate și cele reale.
Dacă redai sunetele înalte(ascuțite) pe un difuzor pentru bass, sunetele se vor auzi mai "groase" și se aude mai încet, mai încet pentru că au scăzut decibelii(nu este tot una dacă redai sunetele de frecvențe înalte pe difuzoare de bass, medii sau de înalte), la microfoanele mai slabe în care se aude acel bâzâit, acel suflu continu, asta depinde atât de placa de sunet de pe care s-a înregistrat cât și de microfonul folosit pentru acea înregistrare), microfoanele profesioninale pot șă micșoreze aceste diferențe de scădere sau mărire a decibelilor(asta înseamnă claritatea unui microfon).
Deci cum am zis, depide de placa de sunet care înregistrează, de difuzor, de microfon și de diferența de percepere a sunetelor de către microfon și urechea umană.
Pentru ca e diferenta de calitate auditiva. Daca inregistrezi intr-un studiou audio cu tot tacamul si modifici vocea de la aparat normal ca se aude mai bine nu ca acasa.
Datorită imperfecţiunii lanţului de înregistrare-redare folosit. Aici sunt prezente efecte nedorite şi dorite de cei care înregistrează.
Începând cu microfonul şi terminând cu difuzorul, totul introduce diferite tipuri de distorsiuni : de frecvenţă, de linearitate, de modulaţie etc., care nu fac altceva decât să altereze mesajul iniţial.
Singurul sunet pur e cel ascultat live.
Pai intrebarea asta mi-a fost pusa de profa de biologie. Banuiesc ca are un raspuns "biologic"
Vocea ta iti este transmisa la ureche prin oasele capului, de aceea cand te auzi la difuzor ti se pare ca ai alta voce. La fel ca atunci cand esti cu capul scufundat, auzi alfel sunetele din incapere, pentru ca sunt transmise prin alt mediu.
Nu e diferit, iti auzi tu vocea ta altfel. Ai observat ca vocile prietenilor iti suna la fel indiferent daca sunt inregistrate sau le auzi live? Tu iti auzi parte din vocea ta si din interior si de aia ti se pare ca e altfel. Dar de fapt e exact ca cea inregistrata.
@filipm2001 este adevărat ce ai zis, dar a zis de sunet, nu de voce, ca să îți dai seama că apare o diferență, înregistrează de pe un casetofon din anii 90(pe acela se aude diferenta mai bine) și îți vei da seama că sunetele înregistrate nu sunt la fel de clare ca și cele reale, explicația: vezi mai sus ce am scris despre decibelii pierduți la înregistrarea sunetelor.
Problema se afla in alta parte, nu nu doar in banda de frecventa ce se aude ci si in timbrul sunetului care pe langa frecventele care se aud mai are si multe frecvente care le depasesc pe cele ce se aud, dar care formeaza spectrul complex al sunetului. Acest spectru poate ajunge sa cuprinda frecvente foarte joase (herzi) dar si zeci de Khz pana aproape de UL. Sistemele de inregistrare normale nu au posibilitatea de a inregistra intrega banda de frecvente ce o are un sunet, de aici si deosebirea dintre cele doua. Se mai poate scoate in evidenta si faptul ca sistemele electronice noi nu pot reda util armonica a doua (de aceia s-au reinventat amplificatoarele cu tuburi care au aceasta capacitate) si care vaduvesc sunetele de o larga banda de frecvente. Alta problema fundamentala ar fi inregistrarea si redarea sunetelor cu acelasi volum in tot spectrul folosit (alt lucru enorm de greu de realizat). Mai nou tehnica de calcul poate imprima un spectru mai larg de frecvente DAR cu un mare compromis care duce iar la modificarea fundamentala a spectrului unui sunet, modularea semnalului. Un om nu aude acest lucru dar simte diferenta iar un muzician o simte fara tagada in timbrul sunetului. Nu mai vorbim de reproducatori (casti, difuzoare) care au ajuns la o oarecare performanta (ex: difuzoare cu plasma in jet de oxigen) dar inaccesibile noua. Acceptam compromisul din lipsa unor posibilitati tehnice inca nerezolvate.
AllyKempo întreabă: