anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce sunt atât de puţine morminte umane preistorice?

37 răspunsuri:
| Mayar a răspuns:

Pentru ca au fost distruse de asezamintele care au aparut dupa acele morminte.

| anonim_4396 explică (pentru Mayar):

In mod sigur daca merg intr-un oras vechi precum Damascul si forez sau sap la mai mult de 1 Km in jos voi gasi nimic altceva decat scoarta terestra fara urma de asezaminte umane vechi sau schelete de om.

| minrest a răspuns:

Vassile, ti se par putine? Tocmai citesc ''Culture and Change in Central European Prehistory: 6th to 1st millenium BC'' de Helle Vandchilde, chiar ieri am terminat ''Stone Tools and Society: Working Stone in Neolithic and Bronze Age Britain'' de Mark Edmonds. Nu sunt deloc putine, sunt enorm de multe. Sunt morminte colective in care e os langa os pe zeci de metri de galerie, si sunt campuri largi de urne. Chiar nu stiu ce te-a facut sa spui ca sunt putine.

| JustBlackNoGrey a răspuns:

Pentru ca s-a depus pamant peste ele, s-a modificat relieful si s-au construit case, sate, orase

| Random123456 a răspuns:

Deoarece oamenii preistorici nu foloseau morminte, isi ingropau mortii direct in pamant iar oasele sunt mult mai greu de gasit asa, asta nu inseamna ca nu exista, ba chiar a fost o perioada in care s-a practicat incineratia foarte mult. happy
Acum, depinde si la ce perioada preistorica te referi, preistoria se intinde pe milioane de ani. Fii mai specific.

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Te inseli, chiar si in periade foarte vechi cadavrele se ingropau, se vopseau cu ocru si se asezau in pozitie chircita. Vasille intreaba de ce erau putine, ca cei ce ii raspund sa creada ca erau putine, dar nu sunt putine de loc.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Nu intotdeauna a existat aceasta credinta de dupa moarte. Cum am spus, perioada preistorica se intinde pe o arie foarte vasta de timp(aici utilizatorul care a pus intrebarea nu a fost foarte specific) iar practica cu ocru si pozitia chircita (care insemna pozitia fetusului, ideea de renastere dupa moarte) apare abia la omul de Neanderthal pentru prima data.
Vasile intreaba de ce erau putine pentru ca, intr-adevar, sunt putine descoperite (probabil asteptandu-se ca populatia de atunci sa fi fost foarte mare), dar chiar si in antichitate sau evul mediu timpuriu, populatia lumii nu se apropia de cea de astazi. Sunt putine deoarece si humanoizii erau putini. Nu existau necropole (desi au fost gasite cateva, dar au fost puse pe seama fenomenelor naturale care au curmat rapid viata mai multor indivizi laolalta), iar cadavrele de obicei erau ingropate in pesterile in care traiau.

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Dupa cum am spus mai sus, exista galerii de zeci de metri ticsite cu oase, osuarii gigantice, comunitati mici isi ingropau mortii acolo pe periade mari de timp, campuri imense de urne, si multe alte forme de inmormantare, de la 20000 ien incoace.

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Oamenii nu au locuit permanent in pesteri inainte de Neolitic, pentru ca in Neolitic au devenit sedentari. Pesterile faceau parte din intinerariul lor. Nu are rost sa vorbim de humanoizi. Oamenii nu se desparteau de cadavre fara ceremonie.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Da, ce spui tu e adevarat, de la 10000 ien incoace se inmultesc foarte mult osemintele, gandeste-te ca pe la 4000 ien aparea scrierea cu pictograme, la mesopotamieni, deci putem deja sa nu mai vorbim de PREistorie (perioada dinaintea scrisului) ci de istorie propriu zisa. Desi primele urme scrise dateaza de pe la 6500 ien, la chinezi, dar nu sunt pe tablite ca la mesopotamieni. Iar preistoria incepe acum 4 milioane de ani happy

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

In paleolitic, oamenii aveau un stil de viata nomad, pesterile erau folosite ca adaposturi de animale dar nu erau adaposturi permanente, iar din cauza glaciatiunii nu aveau adaposturi in afara ( adaposturi care apareau intre marile glaciatiuni, construite din oase si piei de mamut, mai mult pentru a-i apara de vant). Pe la sfarsitul paleoliticului, pe la 40-30000 ien au inceput sa devina seminomazi si sa isi faca locuinte in pamant sau din paie si lut, iar odata cu ultima graciatiune si modificarea climei, odata cu neoliticul, au inceput sa devina sedentari, sa practice agricultura si cresterea animalelor. Dar nu vorbim aici strict de perioada neolitica, vorbim de TOATA preistoria, e intrebarea lui Vassile si trebuie sa ne conformam happy

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Sunt multe si inainte de 10000, am sa schimb. In Insulele Britanice si Europa Centrala nu poate sa inceapa istoria pentru ca a aparut scrisul... in China. Pana vin romanii suntem in preistorie.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Ai auzit de tablitele de la Tartaria? Cea mai veche scriere de pe teritoriul ROMANIEI, 4000 ien? Fapte, fapte, fapte...

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Intrebarea lui Vassile e pusa cu raspunsul in ea. Vrea sa obtina confirmarea ca erau ''putine'', ca din putine sa faca ''deloc''. Eu nu pot sa-mi bat joc de meserie, e incredibil ca s-au gasit atat de multe. Numai putine nu sunt.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Hm,acum daca raportezi mormintele gasite cu populatia ce era atunci, intr-adevar sunt multe. Dar daca raportezi osemintele gasite la populatia de acum, numai multe nu sunt big grin. Dar sunt, ar fi o greseala imensa sa spunem ca nu sunt. Asa ca, e o intrebare "cu doua taisuri".

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Acum, tot ce sper e sa nu-i fi dat domnului Vassile prea mari batai de cap cu raspunsurile noastre, din moment ce el a pus o intrebare scurta si la obiect, haha

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

Alea sunt izvoare scrise, amuletele alea cu simboluri? Ce ai aflat din aceste surse scrise, ca sa modifici periodizarea istoriei Romaniei si sa iesi din preistorie cu 4000 de ani inainte.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Acum dvs sustineti ca preistoria s-a incheiat in anul 0? Cam asta ar reiesi din raspunsul dat, ceea ce ar fi eronat complet. Daca e sa luam preistoria-istoria pe regiuni, fiecare tara are o periodizare proprie, si ar fi absurd sa facem asta acum, din moment ce omul a intrebat simplu, general, de PREISTORIE care e pe PATRU MILIOANE DE ANI, nu s-a referit doar la epoca de sfarsit, la care ati facut referire in raspunsurile date. happy

| minrest a răspuns (pentru Random123456):

1800000 ien- 82 ien, asta e preistoria Romaniei, de ce asi sustine o periodizare proprie nu stiu. Morminte mai multe avem cand avem si oameni mai multi, credeam ca e de la sine inteles. Mormintele de 20000 de ani incoace sunt prea multe si prea diverse ca sa poata domnul Vassile sa isi sustina teoria pamantului tanar.

| Random123456 a răspuns (pentru minrest):

Domnule, nu cred ca Vassile s-a referit doar la teritoriul romanesc. Rog a incheia aceasta discutie aici, deoarece se ajunge prea departe si mi-este mult prea greu sa scriu atat de multe lucruri, degeaba. Multumesc si o seara frumoasa!

| anonim_4396 explică (pentru Random123456):

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile elaborate!

Sa inteleg ca preistoria umanoida s-a incheiat undeva intre 6500 - 4000 ien. Dar din raspunsurile voastre nu cumva se poate intelege ca acele cadavre preistorice au apartinut unor specii de maimute chircite care umblau prin pesteri. Spun asta pentru ca perioada preistorica corespunde cu perioada cand dumnezeu a creat animale care o parte din ele au disparut ca dinozaurii. Daca ar fi fost oameni in preistorie s-ar fi inmultit mult mai de vreme la ordin de miliarde.

Intre 4000 ien - 2370 ien populatia umanoida ajunsese intr-un timp scurt la un miliard. In 2370 ien apele potopului i-a ingropat in oceane sub nisip si namol care s-a sedimentat. Potopul a lasat in urma dunele de nisip din deserturi.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum sa fie maimute, cand au inventar cu care sunt ingropati, cand sunt ingropati dela un timp in constructii elaborate? Oamenii inainte de Neolitic duceau o existenta prea precara ca sa se inmulteasca exploziv.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Preistoria este perioada de dinaintea izvoarelor scrise, dar se poate deduce foarte mult din izvoarele arheologice, care sunt foarte bogate. ''Preistoria umanoida'' e o sintagma fara sens.

| johnnny123 a răspuns (pentru Random123456):

Nu voiam să intervin, dar simt nevoia să fac o clarificare: Domnul Vassile este un creaționist care crede că oamenii au fost creați de Dumnezeu acum 6000 de ani.

Atunci când domnul Vassile pune o întrebare, o pune numai în spiritul acestei credințe. Indiferent cât de bine argumentate ar fi răspunsurile care-i contrazic credința, el le va nega aducând drept "probă" un pasaj din Biblie.

Domnul Vassile nu crede că oamenii existau acum 6100 de ani. Nici că evenimentele cataclismice care au lovit pământul au avut loc la intervale de sute de milioane de ani. În viziunea sa, motivul pentru care un asteroid nu a exterminat înca omenirea în cei "6000 de ani" de existență este acela ca Dumnezeu îi deviază de la curs.

Deci discuția dintre tine și minrest (deși interesantă pentru mine), este, din punctul de vedere al lui Vassile, complet eronată.

| Random123456 a răspuns (pentru johnnny123):

Am observat acest lucru din raspunsul domnului Vasile.
@Vassile, problema e una mica. Religia si stiinta se bat cap in cap. Nu le poti suprapune, nu le poti contrazice. Stiinta se bazeaza pe fapte pe cand religia...pe credinta. A crede si a nu cercetahappy
Din punct de vedere religios, Adam si Eva au fost primii oameni, nimic nu a existat inainte de acestia, nu dinozauri nu nimic.
Din punctul de vedere al stiintei, a fost big bangul, dinozaurii, australopitecii si te aici o intreaga evolutie pana la homo sapiens, in stiinta nu vei gasi nicăieri "potopul lui Noe" sau "marul discordiei a lui Adam si Eva". Va multumesc pentru atentie happy

| anonim_4396 explică (pentru minrest):

Sunt trei contraargumente:

1) demonii materializati au construit case pentru maimute chircite si mancau beau din vase facute de ei.

2) Potopul din 2370 ien a modificat mult mediul astfel ca datarile prezentate de voi pot fi eronate.

3) radonul si alti izotopi radioactivi din sol modifica structura probelor in timp.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Si demonii aia ingropau ''maimutele chircite'' in morminte elaborate? Uneltele de piatra create de demoni erau din ce in ce mai efinciente ca forma si metoda de fabricatie de-a lungul sutelor de mii de ani? Demonii puteau sa isi faca unelte bune, nu tarnacoape din coarne de cerb si cutite de piatra. Dar ma rog, se pare ca metoda ta de gandire atata poate.

| anonim_4396 explică (pentru minrest):

Demonii nu sunt cu mult mai inteligenti decat oamenii. Si ei au mers pe descoperire si imbunatatire. Dupa ce au ingropat maimutele s-au dematerializat si s-au intors in cer la dumnezeu.

Sau datarile sunt eronate netinand cont de variatiile mediului si de influenta mediului asupra mumiilor astfel ca acele mumii dateaza de fapt din anii 3500 - 3900 ien.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Multe trasaturi ale uneltelor nu sunt simple imbunatatiri, ci sunt legate de cultura diferitelor grupuri. Daca demonii se ''materializeaza'', poate vin si posteaza si pe TPU.

| anonim_4396 explică (pentru minrest):

Demonii aveau si ei preferinte diferite si puteau face modele diferite de unelte. Azi nu mai fac acest lucru pentru ca dumnezeu nu-i mai lasa sa se materializeze dupa ce in trecut s-au cuplat cu femei.

| EugenEB a răspuns:

Nu sunt putine, sunt nedescoperite si probabil s-au pietrificat acele oseminte dupa atat de mult timp.
Unele morminte sunt la foarte mari adancimi deoarece au fost acoperite peste ani cu pamant, au fost inundate (este foarte possibil sa existe morminte si in oceane) sau s-au format chiar munti deasupra lor.
In zonele cu gheturi este posibil sa existe foarte multe morminte preistorice, egipetenii nu au nici o treaba cu preistoria.
In Epoca Glaciara au murit foarte multi neanderthalieni si este foarte posibil ca mormintele lor sa se afle foarte adanc sub gheturi.
In aceste zone este foarte greu sa se efectueze sapaturi si cercetari de specialitate din cauza climei, o foarte mare suprafata din continentul Antartica (care este mai mare fata de Australia) nefiind explorat.

| anonim_4396 explică (pentru EugenEB):

E posibil si ce ai spus tu. Apropo cica inainte de 2370 ien in Antarctica cresteau flori si iarba pasteau animale si oamenii faceau sex. Erau si gheizere ce incalzeau aerul. Era o clima oarecum mai rece. Nu ploua ci doar un abur iesea din pamant si uda pamantul care avea si izvoare multe. Aproape la fiecare copac era un mic izvor de apa. Dar in acel an a venit potopul si i-a maturat pe toti. Sfera de nori de apa de deasupra ce mentinea o temperatura relativ constanta a disparut si dupa incetarea potopului apele aduse de vanturi au inghetat si s-a instalat iarna la poli. Pinguinii focile si ursii polari au fost dusi de dumnezeu, de la arca lui Noe de pe muntii Ararat, la poli.

| AlexSePlictiseste a răspuns:

Pentru ca s-au descompus peste ani...

| anonim_4396 explică (pentru AlexSePlictiseste):

Oare? Cum se face ca au fost descoperite fosile de maimute de zeci de mii de ani si NU si de oameni?

| minrest a răspuns (pentru AlexSePlictiseste):

S-or fi distrus unele, nu zic. Au ramas foarte multe.

| DanCorduneanu a răspuns:

Nu sunt atat de multe "zacaminte umane preistorice" pentru ca in timpurile preistorice, noi eram mai mult maimute, pe parcursul anilor evoluand in ce suntem azi.Zacamintee care sunt gasite sunt in general niste "maimute mai evoluate", iar majoritatea se descompun di cauza diferitelor conditii.

| minrest a răspuns (pentru DanCorduneanu):

Preistoria e perioada fara surse scrise, pentru care avem doar surse arheologice. Crezi tu ca un om de acum 30000 de ani, din Mezolitic, care face unelte de piatra, folosind o tehnica complexa de percutie, care isi scoate piatra dintr-un put vertical de mina, si care isi ingroapa mortii cu obiecte langa ei in morminte complexe, e mai mult maimuta? Iar morminte avem foarte multe, nu te lua dupa un ageamiu ca Vassile.

Întrebări similare