"De ce suntem invatati inca de mici sa apreciem si sa respectam masca sociala iar nu omul autentic, creativ, cu suflet bun si iubire in suflet?" Nu este vorba "de ivnatare", nu esti indoctrinat sa iubesti/ sa urasti o persoana. Mai degraba as aborda subeictul din punct de vedere religios, decat din punct de evdere psihologic. Dar fie, o sa ma rezum la un termen -FENOTIPUL. Actiunile care se abat asupra copilului, neavand acea capacitate de a discerne lucrurile, ci doar de ale admira cu ajutorul mecanismelor, din contra el cauta raspunsuri, dar acesta cautare, relatia lui cu mediul, depinde de modul cum este tratat, cum este protejat si ce anume are la indemana. Anumite jucarii, lucruri pe care el singur le descopera, sentimentele si modul cum le aplica, il definesc pe el, ii definesc creativitatea, inteligenta, lucruri foarte importante, INSA exista o parte, care din pacate este sustinuta de stereotipurile societatii, si anume ca in clipa in care copilul isi cunoaste valoarea, spiritul acela competitiv de care zicea cineva, DAR NU AS SPUNE IN MASURA mare, ci chiar foarte mica-competitiva-, "se inclina" catre cei care au personalitate asemanatoare lui. Sa fim sinceri, dintre 1 tocilar ( care poate ca are bun-simt si tot ce-i trebuie), dar daca nu are carisma, nu ma simt atras de el ca prieten, nu pot decat sa-l respect, sa-ii respect valoarea, dar nu m-as plictisi ce-i drept. Personalitatea isi spune cuvantul aici si anturaletea, felul de a fi.
Doctorandus, apreciez ca esti against. invat multe din asta. mi-ar placea daca ai citi putin despre frecventele creierului: ALpha, Betha, Theta, Delta. ele se bazeaza pe acel camp electromagnetic observat la EEG. Si acea frecventa electromagnetica poate fi influentata de alte unde electromagnetice din exterior.mi-e o lene sa scriu tot ce stiu despre descoperririle din nanobiotehnologie, it -computere cuantice, internet of things, frecventele creierului, manipulari asupra creierului prin stergeri sau induceri de amintiri false, sistem informatic global, Vr-realitati virtuale emotiv, oculus si sa iti dezbat care e legatura dintre ele. experimente mkultra si facebook. statistici adunate la nivel global legate de psihicul uman prin care este obtinut un feedback pe baza caruia se controleaza oamenii prin economie, administratie, politic. informeaza-te si nu mai spune ca spun povesti SF.
Ma plictiseste sa vorbesc despre regi, imparati, vedete, oameni cu bani. toate lucrurile exterioare pe care cred ei ca le poseda, chiar si senzatia de siguranta cand domina alta tara, e o iluzie in propria minte. O convingere. tot ce fac oamenii, fac in cautarea iubrii. Iubirea de a fii acceptat, dorinta de siguranta care apare doar cand stii ca altul nu te uraste si nu iti vrea moartea. Iubirea dispare odata cu aparitia puterii si dominarii. Din punct de vedere psihologic, iubirea este combustibilul sufletului uman. In lipsa iubirii, omul cauta sa inlocuiasca cu alte emotii iubirea. Cu masini, palate, lauda celorlalti, dominare, competitie. Din cauza orgoliului, asteapta sa fie iubit fara sa iubeasca. Si asta se poate face doar intr-o realitate de acest fel, in care se pune accent pe dominare psihologica prin bani, valori exterioare. Dar exista si o realitate paralela in care te poti dezvolta, si exista, iubind pe ceilalti, primind iubire, un echilibru in care te simti in siguranta, esti multumit ca iubesti si esti iubit, fara sa mai simti nevoia de a te grabi, de ura, de dorinta de puter, de manipulare, minciuna pentru a putea supravietui. Si nu este o lume utopica, este o lume care se intampla intre oamenii cei mai evoluati mental. Un om evoluat mental este si evoluat spiritual, deoarece spiritul este scopul omului iar nu trupul. Ca sa compar omul cu un computer, trupul este carcasa calculatorului iar, softul este sufletul. ce etse mai imprtant? Sa agati etichete colorate de o carcasa a calculatorului, sau sa dezvolti componentele interioare in asa fel incat as intretina un soft de calitate, evoluat ce proceseaza rapid informatia, si in scop benefic. Oamenii care pun accent pe material, dominare, sunt ca un soft virusat, care e identifica cu carcasa si nu cu posibilitatile nelimitate de care e capabil. E nevoie de utilizarea materialului, pentru evolutia spiritualului. De dezvoltarea procesorului, ramilor, hdd, partii hard, pentru a putea sustine cel mai de calitate soft. ca noi astea suntem, computere umane, cu programe mentale, care in majoritatea cazurilor sunt virusi mentali.
Tu ai si vreo parere argumentata sau toate discutiile noastre se bazeaza pe ce simti tu in momentul in care scrii ceva? Uite cateva exemple:
"O convingere. tot ce fac oamenii, fac in cautarea iubrii."
Fals. Oamenii sunt infinit mai complicati de atat si nu cauta "iubirea" ci isi asculta instinctul de a procrea. Intr-adevar, la nivel instinctual, tot ce strangem pe parcursul vietii strangem ca sa ne putem alege un partener cat mai deosebit. Dar nu totul se rezuma la asta, pe parcurs intervin mai multe lucruri, satisfactii, teluri, faima, putere. Nu poti spune ca tot ce face un om in viata face pentru dragoste, e o abordare mult prea simpla a unei situatii extrem de complexe.
"Din punct de vedere psihologic, iubirea este combustibilul sufletului uman."
Sincer? De unde ai scos-o? Ai auzit de frica? Frica e mult mai puternica din absolut orice punct de vedere decat iubirea. Frica, spre deosebire de iubire, afecteaza absolut orice fiinta de pe planeta, 24/24.
"In lipsa iubirii, omul cauta sa inlocuiasca cu alte emotii iubirea."
Asta ar insemna ca orice om care a gasit iubirea, sa se multumeasca cu ce are, dintr-o data. Sa nu mai incerce a obtine nimic, pentru ca tot ce obtinea inainte era un inlocuitor. Acum, dupa teoria ta, nu ar mai avea nevoie de niciun inlocuitor. Intelegi unde logica ta e gresita? Oamenii nu se multumesc doar cu iubire, ii supraestimezi.
"Dar exista si o realitate paralela in care te poti dezvolta, si exista, iubind pe ceilalti, primind iubire, un echilibru in care te simti in siguranta, esti multumit ca iubesti si esti iubit, fara sa mai simti nevoia de a te grabi, de ura, de dorinta de puter, de manipulare, minciuna pentru a putea supravietui."
Unde?
"Si nu este o lume utopica, este o lume care se intampla intre oamenii cei mai evoluati mental.
Ba da este utopica, PENTRU CA NU EXISTA.
"Un om evoluat mental este si evoluat spiritual, deoarece spiritul este scopul omului iar nu trupul."
Prea generalizat. Defineste evoluat mental. Trebuie sa intelegi ca tipurile de inteligenta chiar sunt reale. Exista oameni foarte inteligenti carora le lipseste puterea de a intelege cum functioneaza viata. Pe cand exista oameni cu o inteligenta medie dar o inteligenta emotionala iesita din comun. Suntem de multe feluri, "evoluat mental" poate inseamna prea multe lucruri.
Paralela cu calculatorul ai reusit sa o faci atat de greu de citit incat nici nu voi mai comenta pe marginea ei. Ai incercat sa transmiti prea multe lucruri plecand de la o premiza nepotrivita si ti-a rezultat un terci. Nu te cert, si eu am probleme in a-mi expune ideile corect si intr-o forma cat mai usor de inteles, doar ti-am adus la cunostiinta ca ce ai vrut sa transmiti cu acel exemplu nu prea ti-a iesit. In plus, un calculator nu e autonom, nu se va dezvolta singur, nu isi face upgrade-uri din aer. Softul va fi intotdeauna limitat de catre componente, un soft perfect doar face componentele sa functioneze la capacitate maxima dar nu le poate face se lucreze peste aceasta capacitate.
Greu de zis!
Cred ca in toata "teoria" aceasta e o,nu stiu cum sa o numesc...o amprenta care se gaseste in mintea tuturor fiintelor umane inca de la nastere. Adica tu acum gandesti asta,dar cand vei avea un copil,oricat ai incerca sa il educi incat sa iubeasca sincer si curat nu vei putea. Sunt unele lucruri care sunt lipite de noi toata viata,nu se invata,nu pot fi imbunatatite ori remodelate,nu mor.
O gama de reguli care stopeaza desfasurarea normala,ascunderea emotiilor,depind de educatie,cumva. Vedem mai tot timpul parinti care nu-si lasa copii sa faca nu stiu ce lucruri de teama ca se vor rani,ca vor avea de suferit,in diferite moduri. In momente ca acelea,copilul realizeaza ca are in fata o bariera care nu il lasa sa se desfasoare,sa infloreasca. Acele "bariere" blocheaza usor,usor inspiratia si instinctul de a fi liber, inducand astfel in minte sentimentul de teama. Nu zic ca nu e bine sa ai grija de copilul tau, dar am o matusa care a mers cu fiul ei in parc, sa aiba grija de el, pana ce fiu-sau a implinit vreo 16 ani... era foarte grijulie, chiar enervanta as zice. Atunci cand unui copil ii se ofera totul pe tava, dar nu este invatat sa aprecieze si cel mai mic fir de iarba el crede ca totul poate pluti in fata lui doar fiindca el exista in acel loc.
Acum trebuie sa recunoatem ca nu putem da o educatie universala unui copil. Inainte de scoala ar trebui invatat sa respecte profesorii, dar cum sa-i spui unui pusti de 7 ani ca omul care poate il va urechi are mai multa scoala ca el si nu are voie sa se strambe la el? La varste atat de fragede, cand o educatie impecabila ar trebui implementata pentru a porni in viata cu mintea limpede, cu conceptii pe bbaza carora mintea si corpul sa nu fie superficiale sau sa atraga superficialitate, un copil nu intelege toate astea. El nu stie nici sa scrie ori sa citeasca foarte bine si tu ii vorbesti de cutare ca are 2 facultati?!
Poate pentru că, descriind un lucru fără sentimente, pare mai autentic?
De exemplu istoria. Când s-o trezit ăştia să pună cap la cap descoperirile, o scris rece, fără să ia în seamă sentimentele şi factorul uman.
Acum, dacă vrei să scrii o lucrare despre un conducător, şi introduci şi posibilele trăiri sau sentimente, prin care s-ar fi putut să fi trecut OMUL, eşti luat în râs, şi ţi se spune că "Avem nevoie de fapte istorice, nu de poveşti!" Pe când instoria însăşi a fost construită cu sentimente.
Deci, cum am spus, ca să răspund la prima întrebare, pare mai credibil, mai autentic să descrii fără sentimente. Uitând ceea ce ne face oameni.
De ce, nu pot să explic. Un om lipsit de sentimente poate fi manipulat mai uşor, poate?
Toate sentimentele se nasc din egoism: iubirea, compasiunea, dragostea, toate se nasc din egoism, şi asta NU e ceva rău. Doar ura nu se naşte din egoism, şi nu pot să înţeleg de ce.
Termenul de egoism e folosit însă în alte scopuri acum: pentru un om care se gândeşte doar la binele lui. Nu la asta ma refer.
Ci la faptul că oamenii au nevoie de oameni pentru a supravieţui. E un egoism comun, născut şi el din instinctul de perpetuare. Alte animale şi l-au manifestat altfel. Oamenii au făcut-o prin acest tip de egoism. Îşi doresc să existe în continuare, prin urmare au nevoie unii de alţii pentru a trăi. Aşa apare iubirea pentru cel de lândă tine, compasiunea...doar ura ne ucide.
Cred totuşi, că iubirea ta, eternă şi universală, nu e bună. Atunci, oamenii s-ar mulţumi mereu cu ceea ce au, şi n-ar mai evolua. N-ar mai dori să alfe mai mult, n-ar mai dori să fie mai puternici. Viaţa omului e scurtă: prea scurtă ca să poată conduce lumea.
Abia acum se obervă efectele evoluţiei umane. Pământul este încet-încet secat de resurse, şi, uneori îţi pui întrebarea: Are rost să evoluăm.
Citind întrebarea ta, eu, personal, mi-am găsit răspunsul la cea mai mare întrebare din viaţa mea: De ce trăim, de ce-am apărut noi, oamenii?
O fi aşa pentru a descoperi iubirea aceea universală şi eternă? Dar realizezi că acesta ar fi sfârşitul, nu? odată cu atigerea ei...viaţa chiar n-ar mai avea sens.