Treaba cu timpul e mai suspecta decat pare la prima vedere (asa a si aparut teoria relativitatii restranse, din faptul ca einstein nu putea sa cada de acord cu timpul absolut newtonian). cateva referinte, daca vrei: eckart tolle, cauta conferinte pe youtube in care vorbeste despre 'the power of now'. si urmareste fara prejudecati, ia ce-ti place din ce zice
Totul se reduce la perceptie/perceptii. acum suntem "bombardati" cu mai multa informatie decat acum 10 ani - de aici si impresia de accelerare, de graba. e un proces istoric normal - fiecare epoca se definea ca fiind mai agitata, mai trepidanta, decat precedenta.
Deoarece rezonanta schumann creste.Citeste aici:
http://www.razboiulnevazut.com/rezonanta-schumann.html
Nu este mai condensat, timpul obiectiv este la fel, doar impresia noastra este ca trece mai/prea repede(atunci cand suntem foarte ocupati) si ca trece mai/prea incet(atunci cand nu avem vreo ocupatie).
Auzi, dar tu cati ani ai?
Eu cred ca s-a timpul s-a evaporat pur si simplu, apoi a intalnit ceva rece si de aia s-a condensat. Adevarul e ca nici nu realizasem pana acum ca timpul e lichid, chiar daca i-am auzit pe multi vorbind despre curgerea lui.
Nu, nu e doar impresia ta. dar timpul nu trece, sta pe loc sa zic asa. uite am o provocare pentru tine: mergi de acasa pana undeva, unde vrei tu, grabit/a, alergand, cum vrei, apoi intoarce-te inapoi pe acelasi traseu dar lejer, incet. vezi cat timp faci in ambele cazuri, si o sa intelegi poate, ce am vrut sa-ti zic eu.
Regis, am suficienti ani cat sa stiu ce inseamna "condens" si ceva imi spune ca si tu ai varsta la care ar fi fost indicat sa stii ca termenul asta poate fi folosit nu numai cand vorbesti despre lichide si are mai multe sensuri. Intrebarea mea se referea la ideea de timp scurtat/comprimat/redus.
@Alfur - intrebarea referitoare la varsta nu avea legatura cu condensul, ci cu afirmatia ca timpul este mult mai condensat in zilele noastre fata de acum 10 ani. Ma intrebam mai mult cati ani aveai acu 10 ani, majoritatea userilor de pe acest site fiind pe atunci cel mult la gradinita, caz in care as fi inteles si eu de ce ai impresia asta.
Nu am considerat necesar sa raspund la modul serios acestei intrebari, pe strada mea ziua avand in continuare 24 de ore, ora 60 de minute, iar minutul 60 de secunde, exact ca si acum 10 ani.
Nu ma intereseaza ce spun tot felul de cercetatori britanici despre rezonante si zile de 16 ore, ma rezum la a lua de buna definitia relativitatii explicata de un geniu pe intelesul tuturor: "pune mana pe o soba fierbinte un minut si ti se va parea o ora; stai cu o fata frumoasa o ora si ti se va parea un minut."
Si pentru a raspunde totusi la intrebare, mi se pare ca timpul trece foarte repede atunci cand am cu ce sa mi-l umplu. Insa atunci cand astept tramvaiul, el se dilata extraordinar de mult, echilibrand astfel balanta. Tragand linie, mi se pare ca el trece la fel de repede ca si acum 10 ani, ca acum 20, ca acum 30...