Fiecare om traieste in imprejurari diferite, este marcat in viata diferit(ma refer la sentimente, nivel de trai etc) si are o pregatire profesionala diferita, motiv pentru care gandim diferit, avem opinii diferite. Fiind limitati in gandire la fiecare persoana incolteste in convingerea ei ca ea detine adevarul. Convingerea unei persoane ca opinia ei este cea buna, o indeamna sa-si spuna parerea si sa-i lumineze si pe altii, dar in acelasi timp ii apare si dorinta de a iesi la lumina, sa iasa din anonimat. Nu este inutil, este folositor. Opiniile diferite deschid noi orizonturi. Chiar daca nu esti de acord cu o anumita opinie, tot poti invata ceva din acea opinie. Poti extrage o mica idee atat din opinia cu care esti de acord, cat si din opinia cu care nu esti de acord.
Pentru că nu înţelegem faptul că aşa cum noi nu ne schimbăm convingerile, nici ceilalţi nu şi le schimbă. Însă ego-ul e mult mai puternic şi vrem să ne dăm deştepţi.
Pentru ca ne place sa stim ca adevarul e de partea noastra. Uite vezi, pe @Dragalasul il incanta rubrica asta, ca doar el ii face "plinul"
Nu cred ca cineva de-aici incearca sa-i convinga pe ceilalti ca el "detine" adevarul! Cred ca fiecare isi expune punctul de vedere, timp in care, normal ca fiecare crede in convingerile sale, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le impunem si altora, dimpotriva cred ca suntem multi care recunoastem cand "adevarul " e la altcineva, dar nu e prea tarziu sa invatam si noi ceva, daca e cazul!
Iar daca e inutil, ce facem noi aici...de ce unii mai pun intrebari, sau altii mai asteapta raspunsuri?
Am un raspuns concret : pentru ca fiecare se crede mai presus decat altul si este sigur ca mereu el face adevarul.
Ne punem aceleasi intrebari pentru ca dorim sa gasim niste explicatii pe intelesul nostru, dorim mai multe raspunsuri si mai variate decat cele pe care le avem deja. In acelasi timp ne stimulam gandirea incercand sa gasim noi raspunsuri folosindu-ne de cunostintele pe care le-am acumulat si de imaginatie. Unii depun un efort destul de mare pentru a afla anumite lucruri sau au atat de multa incredere in ei incat ajung sa nu admita faptul ca pot exista informatii de care inca nu au aflat si care i-ar contrazice cu totul, iar daca acestea exista
probabil nu au capacitatea de a le intelege.
Pentru ca suntem subiectivisi avem personalitate si ne place sa vedem lucurile si persoanele in felul nostru
Cu toate ca intrebarea este perversa, voi incerca un raspuns...
1. Sint lucruri clare, stabilite, admise la un moment dat in cultura si civilizatia noastra ca lucruri adevarate...
2. Pareri, discutii, lucruri a caror intelegere sta la latitudinea fiecaruia...
Cind cineva pune in discutie subiecte de la prima categorie, cum poti sa nu iei foc? Cind tu vi cu date concrete, documente, si se trezeste careva sa ia in ris -docomentele - nu-ti vine sa-l stringi de git? Nu trebuie, daca merita, sa destupi fraierul la cap? Eu zic ca da! chiar daca el, prost dar pervers, va spune, " ce mai, detii tu adevarul absolut?"
Acolo unde lucrurile sint relative, nemasurabile, necalculabile ...asemenea discutii nu-si au rostul.
Parerea mea este ca un om cult, care stie ceva din domeniul la care se refera se va simti jignit in inteligenta sa si va incerca sa faca ignorantul a intelege cum stau lucrurile.
Un incult, slab pregatit, va intreba mereu, indiferent de situatie si ocazie " ce mai, le sti tu pe toate, detii tu adevarul absolut?"
Acum, fiecare, se situeaza de care parte a baricadei doreste! ( adolf )
anonim_4396 întreabă: