A fi sau a nu fi... asta e intrebarea )
O intrebare abstracta cu un raspuns foarte practic.
Raspunsul este unul simplu. Timpul trece pentru ca DEAIA!
E gresit sa spui ca timpul trece greu sau incet, timpul trece normal. Daca atentia ta nu este concentrata pe nimic, ci doar te uiti la ceas. E normal sa "simti" ca trece greu. Daca faci ceva si nu te uiti la ceas, de fapt trece la fel timpul, secundele tot la fel se scurg, dar in schimb faci ceva (de obicei placut) si nu mai tii cont de acest lucru.
Daca te gandesti ca trece timpul pe langa tine si iti irosesti viata, poate ar fi timpul sa faci ceva cu viata ta. Sa iti faci planuri de viitor si sa incepi sa faci ceva pentru dezvoltarea ta personala (atat psihica cat si fizica).
Lasand articolele copiate de la unii si de la altii de pe internet, uite un citat de la Albert Einstein legat de tema aceasta:
„Pune mâna pe o sobă fierbinte un minut și ți se va părea o oră. Stai cu o fată frumoasă o oră și ți se va părea un minut. Aceasta este relativitatea."
Asa ca, lasand filozofiile... hai sa incercam sa nu mai pierdem vremea si sa simtim ca traim, nu doar sa supravetuim.
Cum "încetinim" timpul:
Observa mai mult lucrurile din jurul tau
Esenta mindfulness-ului presupune a cultiva o stare de atentie concentrata aici si acum. Stiinta ne arata ca astfel in creierul nostru este inmagazinata mai multa informatie, fapt ce ne modifica perceptia in legatura cu trecerea timpului: ni se pare ca timpul trece mai lent. Sigur ca avem nevoie de exercitiu ca sa observam atent ce este in jurul nostru si asta pentru ca, de multe ori, actionam pe pilot automat in cele mai multe momente ale zilei.
Cauta frumusetea
Atunci cand intalnim ceva care ne inspira si ne transforma (ex. grandoarea naturii sau arta) perceptia noastra asupra timpului se extinde. Printr-o serie de experimente, psihologii au ajuns la concluzia ca traind sentimentul de veneratie participantii au avut mai mult timp disponibil. In plus, acestia au dat dovada de mai multa rabdare, s-au aratat mai satisfacuti cu viata lor si si-au dorit mai mult sa fie voluntari in diverse proiecte.
Ia mai putine decizii
Cu cat ai de luat mai multe decizii, cu atat te concentrezi mai putin pe momentul prezent. Multe decizii de luat iti cauzeaza stres, te secatuiesc de puteri, iar acest lucru duce la decizii mai proaste, luate pe termen lung. Daca esti inclinat sa supraanalizezi in permanenta fiecare decizie, ia in considerare urmatorul lucru: studiile arata ca, cu cat ai mai multe optiuni de analizat, cu atat vei fi mai putin satisfacut de alegerea pe care o iei.
Monitorizeza mai putin emailul, netul, telefonul
Multitasking-ul impiedica, nu imbunatateste performanta. Munca simultana pentru diferite task-uri pare a fi mai productiva, dar resursele atentionale care sunt folosite cand pentru un task, cand pentru altul, duc de fapt la rezultate mai slabe.
Multitasking-ul vine si cu un alt cost, mai putin cunoscut, atunci cand avem in vedere relatia dintre atentie si perceptia timpului: impiedica formarea de noi amintiri. Hranind dorinta nemaipomenita de a face cat mai multe, ne raman mai putine resurse pentru a consolida noile amintiri, dandu-ne senzatia ca viata noastra se contracta.
Imbratiseaza noul
Ne este mai usor sa tine minte noile aventuri, mai ales atunci cand ne implicam emotional: sa ne facem noi prieteni, sa avem hobby-uri noi, sa luam proiecte care ne stimuleaza- toate acesteapresupun mai multa atentie din partea noastra in prezent. Spre exemplu, mersul in vacanta intrerupe rutina de zi cu zi. Atunci cand in fiecare zi de vineri faci acelasi lucru (de ex. participi la sedintele saptamanale cu echipa de lucru) atunci saptamanile, lunile si anii incep sa se estompeze.
Gândesti prea mult si de aia trece repede. Si a gândi înseamnă a face ceva. Nu stai. Mintea iti umbla. Mișcarea sau acțiunea iti da impresia asta. Timpul nu exista. Corpul se schimba, îmbătrânirea tine de influență mediului si programare genetică.