Exista un mecanism psihologic, il gasesti in manualele de la criminologie. Daca nu ma inseal, era si o carte "FBI's Crime Classification Manual" sau ceva de genul unde iti explica destul de bine. Am citit demult, dar cred ca aia era de unde am citit.
Din vagi amintiri, criminalii erau "clasificati" in criminali organizati (aleg victima, o studiaza, planuiesc crima in detaliu, etc; astia-s de obicei criminalii in serie), dezorganizati (victima aleatoriu, loc aleator, metoda aleatorie... nu planuiesc... totul e "pe moment") si mixti. Motivele cred ca erau ceva de genul:
1. In cazul criminalilor organizati - investigatia si thrill-ul. Dupa cum am zis, majoritatea sunt criminali in serie, care se intorc la locul crimei din acelasi motiv pentru care si-au lasat "semnatura": jocul de-a soarecele si pisica. La locul crimei, investigheaza ce au gasit criminalistii, care e situatia, isi evalueaza situatia, uneori chiar care sunt procedeele (eh, unii au o fascinatie pentru asta, presupun). Si mai e si chestia cu "Ha, sunt chiar sub nasul vostru si voi nu ma prindeti!" - de-asta se fac poze si la 'publicul' adunat in jurul locului crimei in ancheta.
2. In cazul criminalilor dezorganizati - avand in vedere ca totul a fost "pe moment" si nu prea gandit, majoritatea au frica aia de a fi descoperiti. Au lasat urme? I-a identificat politia? Ii poate identifica? Sunt nesiguri si ingrijorati. Uneori se simt vinovati dupa crima.
Bineinteles, motivele de mai sus sunt asociate astfel in cele mai multe cazuri. Nu e obligatoriu. Motivele generale sunt: egoul, faptul ca se cred superiori politiei, teama/ingrijorarea/nesiguranta, placerea morbida de a-si vedea "opera", curiozitatea. In cazul intoarcerii la locul crimei dupa ani, cel mai probabil motivele sunt fie mandria ("Ha, ce bun sunt! Nu m-au prins!"), satisfactia (mai ales daca uciderea a fost din ura; criminalul se simte multimit pe termen lung de actiunile sale) sau regretul.
Cam asta imi amintesc si mi se pare logic. Pentru informatii mai accurate si complexe, iti sugerez manualele de criminologie/criminalistica/psihologie a crimei sau criminalilor. Poate si carti de psihiatrie-psihologie, la capitolul psihopati sau la unele tulburari psihiatrice care pot conduce la crima. Chiar exista o patologie numita dactomanie, practic insemna impulsul patologic de a ucide.
Nu stiu, nu am studiat psihologia criminalului, dar banuiesc ca o face din curiozitate ori din dorinta de a-si reamintii/retraii momentele de teroare ale victimei. Se stie ca, criminalii simt placere ori satisfactie, atunci cand omoara.
Depinde de criminal. Oricum nu cred că putem spune că toți fac asta. Motive ar trebui să existe peste tot. Fie sunt unii care simt regrete pentru că au comis respectiva crimă sau nostalgie sau pur și simplu pentru ei a fost un lucru foarte bun în viața lor și de aceea se duc să se mai bucure de ceea ce au înfăptuit adică totodată să își reamintească. Oricum ar fi, locul crimei poate să capete pentru criminal o însemnătate afectivă. Mai sunt criminali care se mai duc acolo pentru a mai șterge, curăța eventuale dovezi care ar putea apărea împotriva lor sau să se asigure în caz că crima nu e una descoperită.
Nu trebuie sa fii criminal ca sa vrei sa revezi locurile care ti-au marcat viata.
E vorba de un criminal, nu cred că victima a fost cineva drag pentru el.
În general, dacă un criminal vede numai pozele cu o persoană ucisă sau mutilată de el, ochii lui arată dispreț. Ca și cum tu ai privi o javră în care ai dat cu piciorul acum trei zile.
Stiu, asta-i motivul pentru care s-ar intoarce la locul faptei, nu are remuscari si nu simte nimic
Deci ai făcut caterincă mai devreme sau ce?
Dacă aș fi criminal (poate chiar sunt) m-aș întoarce doar pentru rememorare, în funcție de cât de important a fost momentul crimei sau crima în sine pentru mine.
Saracutul de tine, nu ai fost alaptat cand erai mic!
De aceea cred ca ti-a ramas si creierul mic, daca cu el ai gandit ca la 1, 82 trebuie sa am doua baloane, cu care eventual, sa si zbor!
Pana mai cresti, zboara tu de aici.
Capul sec te va ajuta sa te ridici cu usurinta pana in stratosfera!
1. Pentru a,, retrai,, momentul
2. Pentu as aduce aminte toata actiunea
Un mecanism psihologic hmm. Pai pentru el crima este o placere. Cand vede un om chinuit intr-o balta de sange cel mai probabil este o satisfactie vizuala. Tu dupa ce ai luat un 10 si ti-ai bagat foaia cu nota in caiet, nu mai deschizi caietul sa iti admiri capodopera? Cam asa vad eu si nevoia criminalului
anonim_4396 întreabă: