"Urechea muzicala" se refera mai degraba la abilitatea de reproduce vocal sunetele prin controlul corzilor vocale, nu de a face diferenta dintre corect si fals.
Cei ce canta fals i-ai putea compara cu un dislexic - oricat ar citi, nu face legatura dintre literele scrise si cuvintele pe care le aude, ceva in creier il blocheaza. Asta nu inseamna ca nu e inteligent, ci doar ii lipseste aceasta capacitate. Un afon nu inseamna ca nu intelege melodia, dar nu stie sa o reproduca, ii spui sa cante sol si el canta si.
Mai auzit pe mine cumva? De ai pus întrebarea asta?
Consider ca avem darul nostru,degeaba încerci ca nu e menirea ta poate ( sunt nihlist,nu cred ca exista vreun scop,sens dar am zburat spre filozofia absurdului, noi dam un sens,scop vieti chiar daca nu are sens,nihilismul nu poate știi daca exista vreun scop sau nu, plus ca nilhismul propune ca si biblia o apocalipsa, o viata avem putem face ce vrem, numai ai frica, anexita te)
si un cadou https://www.youtube.com/watch?v=fZV-OIlY5JU
Este chestie de cunoastere,de talent,deci cum ai spus si tu aceleasi corzi vocale,aceiasi ureche,doar ca ce faci cu ele tine de creier,tine de fiecare cum le foloseste.
Unia au asa talent, adica cum se spune te nasti si cum ai iesit deja stii sa mergi, cam asa e si cu talentu asta, nu trebuie tu sa faci nimic special.
Este ca mersu pe bicicleta, odata ce ai invatat nu mai uiti toata viata chiar de n-o sa mai mergi niciodata, de o sa incerci sa zic peste 50 de ani o sa stii sa mergi.
Cei care canta frumos sunt ca cei care stiu sa faca lucruri frumoase, ca cei care stiu sa picteze, asa si tu si eu si oricine avem doua maini, ochi la fel, uite ca eu pictez mai rau ca Picasso alti ramai uimit ce picteaza, exact la fel sta treaba si cu muzica.
Muzica vine de la creier nu de la ureche sau de la voce.
Ok. E foarte corect ce ai spus.
Dar ce înseamnă talent?
Ce au diferit cei cu talent de cei fără talent.
Pentru că "talentul" nu e ceva cuantificabil.
Pot să înțeleg că cei care "au talent" sunt persoane cărora le funcționează creierul altfel în privința asta, decât celor care "nu au talent"?
Ar fi cea mai acceptabilă explicație.
Talent inseamna persoane care fac lucruri fara sa depuna eforturi prea mari,talent inseamna ca creierul facel acel lucru cu o usurinta mai mare comparativ cu alte persoane si la o calitate mult mai inalta.
Deci in creier ceva se intampla conectiile sunt mai rapide si mai bune pentru un anume lucru.
La fel este daca vrei intelegerea unor fenomene,lucruri,unia le inteleg mai bine si mai rapid,altii mai greu si mai putin clar.
Deci astea tin de conectiile dintre neuroni,de stiu si eu viteza si precizia ce are loc acolo,de cat de corect sunt procesdate informatiile.
Ma cam d epasesc chstiile astea,dar asa ca idee cam asta inseamna talent.
Adica undeva in creier ori pentru un anumit lucru creierul functioneaza mai bine.
Ca urmare la unia creierul functioneaza mai bine pentru anumite lucruri,la altii pentru altele,dar se pare ca la nimeni nu functioneza creierul la capacitate maxima pentru orice, vorbim de calitate, de cat de bine si corect este rezolvat ceva.
Exact ce spui la uni oameni creierul functioneaza mai altfel pentru anumite chestii.
Deci nu e doara chestia de viteza, este si de calitate, la astia care au un anume talet creierul se pare functioneaza pentru acel lucru aproape de perfectie.
Am putea spune ca avem un creier slab ori poate ca asa este facut, deocamdata ne cam depaseste capitolul asta sus la mansarda/
Cum se spune simplu, e vorba de talent. Suntem la fel aparent dar talentul e ceva diferit. Cum unul știe sa deseneze, sa facă portret, altul oricât se străduie nu poate, cam asa e și cu vocea. Deși au corzile vocale la fel, la fel sunt degetele care pictează. Ceea ce tine de arta are legătură cu asa zisul talent. Probabil creierul transmite aceste înclinații, aptitudini
Citeam despre "Tone Deafness" dar din ce am inteles este destul de rara, 1 din 20 de oameni suferind de aceasta conditie. Pe cand, intalnesti la tot pasul efectiv oameni care nu pot sa reproduca un sunet, trebuie sa-i ghidezi cu "mai sus" sau "mai jos" ca sa se apropie.
Inteleg ca pentru a avea o voce placuta si a canta bine e nevoie de exercitiu... dar imitarea unei singure note nu ar trebui sa fie o dificultate si nu inteleg de ce este pentru atat de multi oameni.
Exact despre asta e vorba.
Au fost persoane care s-au străduit și exersat mult și intens și tot n-au reușit să reproducă corect o linie melodică simplă.
De aia e atât de ciudată chestia asta.
Sunt copii care la 5 ani cântă perfect. Alții nu vor reuși toată viața să cânte.
Unii numesc asta talent. Cum a zis și Lukasssz mai sus.
Dar ce e acest talent? Ce înseamnă din punct de vedere științific?
Asta e o "zicere" generică.
Dar ce înseamnă "nu au voce"?
Nu au voce muzicala.
Pai daca nu-i urechea, is corzile vocale, diafragma. Unii au voce, altii nu au. Nu stiu ce sa zic. Mie cam asa imi da, matematic.
Si de scris, vizual poti sa sesizezi ca cineva are scris caligrafic, dar nu e obligatoriu sa il poti si imita, ca ochiul vede, mana scrie, nu? Is chestii diferite.
Poate cei care falseaza, pur si simplu nu pot emite sunetele cum trebuie.
E corect ce spui.
Dar anatomic, s-a constatat că nu există nici o diferență între corzile vocale ale unuia care cântă și ale unuia care falsează.
Chestia cu scrisul caligrafic, nu știu dacă e similară.
Pentru că unul care se antrenează și exersează suficient, poate ajunge să scrie caligrafic.
Dar unul care "n-are voce" poate exersa oricât. Tot în zadar e.
Hmm. Nu stiam de chestia cu corzile vocale ca sunt la fel si la cel care canta ok si la cel care nu.
Atunci e intr-adevar un mister.
Nu știu tu cum esti cu explicatiile de genul, dar daca fizic nu e ceva explicabil, ma gandesc ca...intr-un fel poate spune ceva despre starea interioara, sufleteasca a unui om faptul ca nu poate canta bine. Un fel de lipsa de armonie interioara care se vede prin intermediul vocii. Poate e acolo o problema.
Ceea ce intuiesc eu, e că ar putea fi o problemă neuronală, de transmitere defectuoasă a impulsurilor nervoase între creier, ureche și corzile vocale.
Dar habar n-am dacă e așa.
Eu cred ca intuiesti bine. Dar pentru asta ar trebui facut un studiu...
Cine stie, poate vede vreun doctor pe aici intrebarea si il motivezi sa faca un doctorat pe tema asta...
Sunt convinsa ca toti doctorii au cont pe TPU si stau aici duminica, in a doua zi de Craciun
Revenind... poate exista deja un studiu pe tema asta. Daca ai prieteni medici poate ar fi ideal sa valideze ei părerea ta.
Mozart era surd mann, părerea mea tine de neurostiinta, creierul nostru este un miracol, am văzut cazuri incredibile, după accident a putut canta la pian deși era manelist toată viata
https://www.callahan-law.com/......-accident/
https://www.cullen-hemphill.com/......njury-.cfm
E doar o curiozitate.
Nu am de gând să fac săpături atât de adânci.
Au venit niște puști la colindat și cântau de-ți zgâriau urechile. I-am recompensat în plus, că n-au stat prea mult.
De acolo s-a înfiripat întrebarea.
Pai tu de unde stii ca aia chiar si-au dat silinta sa cante bine si ca oricat se straduiesc nu le iese?
Păi de ce și-ar da silința să cânte prost?
Să primească ceva în plus ca să tacă mai repede?
Erau prea mici ca să pună la cale conspirații de genul ăsta.
Sau mai știi?
Corzile vocale sunt alea care emit sunete. Abilitatea de a le emite corect, nu ține de ele, din punct de vedere anatomic. E o comandă de la creier. Sunt unii care știu să-și moduleze vocea pe melodie din născare. Au o anumită parte a creierului mai dezvoltată. În asta constă urechea muzicală, în a reproduce sunetele corespunzătoare. Dacă nu te naști cu ea, o antrenezi și aia e. Problema apare când timbrul vocal nu e permisiv. Chiar dacă e studiat omul, știe ce trebuie să facă, tot n-o să sune bine. Sunt cazuri de instrumentiști excepționali, care îți reproduc arii întregi doar după auz, dar care pur și simplu sună dubios vocal, chiar dacă execuția e una corectă.
Hai să-ți dau un exemplu concret: "Te cunosc de undeva". Vei observa că artiștii care joacă rolul altor artiști, sunt adesea lăudați când le iese bine, doar că, sincer acum, de la mine din fotoliu, nu sună tocmai ok ce cântă ei acolo (nu mereu, cel puțin). Contează exclusiv execuția, să țină linia melodică întocmai ca persoana pe care o imită. Nu e loc de adaptare la stilul propriu, ei trebuie să fie altcineva. După ascult o piesă de-a lor și-mi dau seama că sunt unde trebuie să fie. Nu oricine poate cânta orice. Unii excelează la toate, alții se bazează doar pe un anume stil, iar restul... cam pe nimic, chiar dacă sunt studioși. La această categorie, paradoxal, poți spune că se încadrează oameni "fără voce", dar cu "ureche muzicală".
Da, am demonstrat.
Mi-am adus aminte că soră-mea ia magneziu. M-am dus la ea de dimineață și i-am zis să cânte.
Zbierătul ăla nu e cântec.
Deci nu funcționează.
Doar nu ia ca are prea mult
Cantatul nu e pentru oricine trebuie sa ai pachetul genetic corespunzator si la asta sa fie scanteia aia numita talent nativ
sa vedem cand apare iar urmatorul Michael Jackson poate niciodata. Trebuie s-o ai in sange.
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson
Elvis Presley n-avea Moonwalk :), nu stia face show ca Jackson, si din pct-ul meu de vedere e prea retro, e la inceputurile muzicii, benzi alb negru chiar daca avea cateva piese bune. Plus ca Elvis in mometul mortii valora net parca 5 milioane $ iar Jackson 7.
Deci ramane Jackson cel putin pentru mine.
Dar mai era si varianta si Florin Salam pentru manelistii-rokeri.
da decat salam mai bine clasicul:
DAN CIOTOI - PRIETENIA
https://www.youtube.com/watch?v=471gPXTs9gg
tennyteen întreabă: