In functie de temperatura unei stele variaza si culoarea, adica radiatia electromagnetica emisa de ea. Daca temperatura este foarte mare atunci va emite radiatie electromagnetica corespunzatoare culorii albastru.
Daca temperatura este foarte mica atunci radiatia electromagnetica va avea lungimea de unda corespunzatoare culorii rosu.
Daca temperatura este medie avem culoare portocaliu/galbel.
De retinut: Stelele cu o temperatura foarte mare sunt albastre/albe iar cele cu o temperatura foarte mica sunt rosi.
Gaurile negre se formeaza prin colapsarea stelelor supermasive. Stelele super masive au elemente grele ca fierul, iar in momentul in care combustibilul este "pe sfarsite", nemaiputand avea suficienta energie pentru a intretine reactiile se prabuseste, colapseaza. Fenomenul poarta numele de colaps gravitational.
Gaura neagra atrage materia datorita gravitatiei sale foarte mari.
1 ) stelele rosii sunt stelele aflate la finalul vietii care aproape si-au consumat rezerva de hidrogen si isi mareste foarte mult volumul si temeperatura urmand sa se transforme intr-o pitica alba sau sa se prabuseasca intr-o gaura neagra
2 ) Se numesc pitice albe. Sunt stelele aflate la finalul vietii care si-au epuizat rezerva de hidrogen si sunt prea mici ca sa se transforme intr-o gaura neagra.
Asa ca stralucesc pentru miliarde sau trilioane de ani cu o stralucire minima datorata inertiei pe care a strans-o in toti acesti ani.
Si cu timpul se stinge treptat pana o sa ramana doar un glob compact de materie pierdut in intunericul spatiului
3 ) Gaurile negre sunt stele care s-au prabusit sub propria gravitatie la finalul vietii.
De ce se intampla exact asta si unde se duce toata acea materie e un mister.
O teorie spune ca aceste gauri apar in chiar tesatura universului, demonstrata de Einstein in teoria relativitatii.
Dar e destul de abstract conceptul...
"De ce se intampla exact asta si unde se duce toata acea materie e un mister.
O teorie spune ca aceste gauri apar in chiar tesatura universului, demonstrata de Einstein in teoria relativitatii.
Dar e destul de abstract conceptul..."
Apropo de asta, stii ca Einstai este autorul celebrei teorii ce afirma ca masa curbeaza spatiul si timpul (T. Relativitatii), dar nu este singura, mai este una, torsiune. Aceasta afirma ca un obiect cu o masa suficient de mare poate curba atat de mult spatiul si timpul incat ar crea o forma similara cu o palnie. Un vortex spatiu timp. Explica bine cam unde ajunge materia si energia "Inghitita" de gaurile negre.
Uitasem de teoria asta, ai dreptate.
Dar daca e adevarata atunci spune ceva interesant...si gaurile negre au o limita.
La un moment dat acea palnie se va umple si materia nu o sa mai aiba pe unde intra.
Mai era o teorie asemanatoare gaurilor de vierme.
Si anume ca aceste gauri negre erau portale in alte universuri iar materia absorbita in universul nostru era ejectata prin asa zisele gauri albe in universurile sau dimensiunile apropiate noua.
Asa se explica partiala si prezenta elementelor primordiale inainte de big-bang.
Dar sunt teorii peste teorii...
Da, se vorbeste de o "infrastructura universala", in care mai multe universuri paralele sunt legate de gauri negre. Imagineazati doua Universuri paralele la o distanta foarte apropiata, o gaura neagra ar fi locul in care aceste doua universuri se unesc. Dar teoria asta este in contradictie cu teoria Big Bang, aici se vorbeste de o gaura alba care a dat nastere Universului nostru, in Big Bang se vorbeste de singularitate.
De ce cauti raspunsuri aici si nu pe site-uri specializate? uite un exemplu http://www.astronomia.go.ro/Pages/altele.html
Am inteles;) o sa gasesti mai multe site-uri specializate cautand pe Google, eventual si forumuri, bloguri... si nu risti sa-ti raspunda cine nu stie! :))
http://astroclick.wordpress.com/
http://astronomieinfo.blogspot.ro/search/label/Gaurile%20negre
http://ro.wikipedia.org/wiki/Clasificarea_stelelor
http://unawe.ro/? p=653
http://sonkab.wordpress.com/2011/02/01/698/
Scuze ca intervin.Crezi ca pe acele siteuri gasesti o explicatie sa te mutumeasca sau sa te lamureasca? Eu nu cred.Depinde ce cunostinte ai sau ce capacitate de intelegere ai.aUneori este nevoie de explicatii cat se p[oate de simple ca o persoana sa poata intelege un fenomen.Si eu fac parte din aceasta categorie si pentru asta santem pe aici in speranta ca poate gasim o alta explicatie mai usoara pentru noi decat pe google sau mai stiu eu unde. Apoi daca cineva iti raspunde gresit tot nu o sa fii multumit asa ca nu o sa iei de buna ce spune.Eu personal sant pentru explicatii asa mura in gura ca toti cei de aici sa inteleaga.Pe acele bloguri sau siteuri daca merg ce gasesc? Definitii si formule pe care le puteam lua si din carti.Deci problma nu este nicidecum rezolvata.Multi se asteapta ca intrand undeva sa fie luminati, insa nu se intimpla deloc asa.Cam naspa dar asa stau lucrurile. Unia spun pai ce nu ai fost in clasa a 7a sau a 4a? Cred ca toata lumea a fost pe la scoala dar nu toti oameni percep si inteleg la fel de rapid si de corect. Apoi la acea scoala pun pariu ca profesorii nu explicau pe intelesul la toti elevii. Odata nici nul interesa si apoi nici pe elevi nu-i prea interesa sa afle ceva la timpul ala.Asta se intimpla cand esti copil nu pui mare accent pe multe chestii.Si din ce s-a observat cei mai multi devin receptivi ceva dupa termionarea scolii si atunci nu mai au de la cine primi un raspuns satisfacator. Sper ca nu am suparat pe nimeni daca am facut ceva observatii.Numai bine
Toate stelele au aceleasi culori dar in functie de cit de puternica e lumina rezultata, le percepem putin diferit.
Stelele rosii sint stele mai indepartate de noi caci culoarea rosie din spectrul luminii nu se disperseaza atit cit celelalte iar stelele pe care le distingem ca fiind albastre sint mai aproape.
Inca nu se stie exact ce e o Gaura neagra, doar ipoteze si supozitii. Avem citeva fotografiate insa nu dezvaluie prea multe, restul fiind doar simulari pe calculator. Nu se stie din ce cauza apar dar ce se stie e ca devoreaza toata materia din jur hranindu-se cu energia acesteia.
Tu vorbesti de "deplasarea spre rosu", nu are legatura cu intrebarea. Daca o stea este la o anumita distanta de un observator va avea un anumit tip de culoare, daca steaua se departeaza de observator lungimea de unda dintre stea si observator, pe parcursul "calatoriei", creste. Este efectul Doppler. Dar culoarea stelei este aceiasi, doar noi o percepem diferit. Dar exista si stele care au culori diferite in facut. de temperatura. Canis Majoris, care este cea mai mare stea este de culoare alba (sper ca nu gresesc) in timp ce Betelgilius este de culoare galbena.
"Toate stelele au aceleasi culori..."
Cand spui asta te referi la mai multe culori sau doar la una singura.
Daca a ivrut sa spui ca toate stelele au o singura culoare, iar singurul lucru responsabil de preceptia existentei mai multor culori este distanta fata de observator atunci este gresit.
Nu doar distanta determina culoarea stelei.
Deci, hai sa lamurim o problema : stelele nu emit culori ci emit lumina; lumina are un spectru de culori iar noi in functie de distanta, de intensitate percepem anumite culori din acest spectru. Lumina nu are culoarea alba ci atunci cind percepem egal tot spectrul acesta il vedem alb.
Un "test" simplu sa vad daca ai o cunostintele corecte in cea ce priveste fenomenului:
Avem doua stele la distante egale de un observator, este posibil ca pentru observator o stea sa fie rosie iar alta albastra, daca ele sunt la aceiasi distanta, deci nu mai putem vorbi de o crestere a lungimei de unda diferita.
Aceiasi distanta, culro (pentru observator diferite) Posibil sau nu? Fals sau corect?
Pentru ca lumina lor este alba adica este totalitatea tuturor culorilor in timp ea calatoreste si isi pierde din culori ba isi pierde culoarea albastra apoi cea verde ajunge la cea rosie e ca cand trece o masina pe langa tine sunetul e din ce in ce mai scazut pe masura ce se indeparteaza de tine, putem sti ca culoarea rosie inseamna ca i la mare distanta, in momentul morti unei stele cand numai are ce fusiona ea explodeaza si se prabuseste in ea insati asa se creaza o gaura neagra, atrage pentru ca face o gaura in spatiu si soarele atrage materia si tu atragi materia orice corp atrage materie doar ca gaura neagra formeaza o gaura mare in tesatura spatiului cu ca gaura e mai mare cu atat si forta e mai mare logic nu?
Tipul de reactie nucleara ce se petrece in miezul unei stele determina culoarea acesteia. La fel cum diverse gaze ard cu flaca de diverse culori. Gaurile negre apar in urma imploziei unor stele imense, care din cauza masei foarte mari se prabusesc sub propria greutate si gravitatie. Gaurile negre au o gravitatie foarte mare de pana la sute de milioane de ori atractia gravitationala a pamantului, si precum tot ce este in universul nostru este supus legii gravitatiei, este atras de o gaura neagra daca se afla destul de aproape de aceasta.
Mai simplu nu prea pot explica.
Stelele care se 'indeparteaza' au culoarea rosie, si cele care se 'apropie' au culoarea albastra. Ceva legat de cum calatoreste lumina prin spatiu -> http://en.wikipedia.org/wiki/Redshift
Si mie imi pplace mult dar totusi ce legatura are asta cu intrebarea?
Vroiam doar sa imi impartasesc hobby-urile cu atii