| WholeWorldTeam a întrebat:

De ce uneori luna e galbena si alteori alba?

7 răspunsuri:
| Hydrangeaceae a răspuns:

Ai putea crede ușor că toate eclipsele totale de Lună sunt la fel. În momentul maximului, atunci când Luna este scufundată complet în umbra planetei noastre, discul acesteia are o anumită culoare: poate fi roșiatic, roz, portocaliu, maroniu sau cărămiziu.

Dar de ce se mai vede Luna atunci când este acoperită de umbra Pământului?

Răspunsul este relativ simplu. Lumina Soarelui (aflat în spatele Pământului văzut de pe Lună) nu este blocată complet de globul pământesc și trece prin atmosfera planetei noastre.

Dar gazul din atmosfera terestră împrăștie mai mult componenta albastră a luminii decât pe cea roșie. Astfel lumina care trece prin atmosferă este compusă doar din câteva culori ale curcubeului, lipsind albastrul, indigo-ul și verdele. Pe Lună ajunge partea roșie a lumini emise de Soare adică o combinație între roșu, galben și portocaliu. Vă puteți gîndi și altfel: atmosfera Pământului filtrează lumina albastră și o lasă să treacă doar pe cea roșie.

Acesta este motivul pentru care Luna are o nuanță roșiatică atunci când este acoperită de umbra planetei noastre.

S-a observat însă că Luna în timpul totalității nu are aceeași culoare și/sau strălucire. Acestea variază de la eclipsă la eclipsă și s-a observat că nuanța discului lunar poate fi de la cărămiziu închiz până la portocaliu foarte deschis. Strălucirea Lunii din timpul totalității poate varia de la eclipsă la eclipsă, uneori Luna fiind foarte greu vizibilă, alteori foarte strălucitoare.
Pentru a se determina culoarea și strălucirea Lunii în timpul totalității, astronomul André-Louis Danjon a inventat o scară a strălucirii eclipselor, numită acum scara Danjon.

Scara Danjon (clasificarea eclipselor totale de Lună)

L = 0 Eclipsă foarte întunecată. Luna este aproape invizibilă la maximul eclipsei. Coloratură inexistentă.

L = 1 Eclipsă întunecată, de culoare cenușie. Detaliile de pe discul lunar (mările) vizibile foarte greu.

L = 2 Eclipsă de culoare roşu închis sau ruginiu. Marginea umbrei este mai deschisă la culoare, centrul discul selenar mai întunecat.

L = 3 Eclipsă cărămizie (roșie-arămie). Umbra are o margine gălbuie

L = 4 Eclipsă strălucitoare de culoare roşu deschis sau portocaliu. Marginea umbrei are o culoare albăstruie. În timpul totalitățile se văd toate detaliile de pe discul lunar.

| RAY a răspuns:

Luna are culoarea cenusie, reflectia lumini soarelui plus astmosfera noastra isi da impresia ca e galbena sau mai deschis spre alb, exact ca soarele

Răspuns utilizator avertizat
| Hevnoraak a răspuns:

Luna e acoperită cu un praf fin, asemănător cu talcul, acesta reflectă lumina solară de aici diferitele culori.

| WholeWorldTeam explică:

Te-ai uitat prea mult la deesene.

| iasicumpara a răspuns:

Din cauza densitatii straturilor atmosferice care exista intre luna si pamant. Tu percepi culoarea ei functie de o suma de reflexii si refractii ale radiatiei luminoase la nivelul suprapunerii de straturi atmosferice - uneori o poti vedea si portocalie sau putin rosiatica functie de densitatea acelor straturi

| Fnnyn a răspuns:

Din cauza luminii pe care o reflecta. Uneori reflecta doar lumina soarelui, alteori si a luminilor orasului. Suprafata ei este de fapt cenusie.