Pai sunt foarte multe cauze, motive, oamenii sa sufere mai mult, mai putin sau deloc. Sunt o varietate, noi nu putem sa spunem concret de ce.
Poate altii au boli grave genetice(sau nu doar genetice), se trateaza greu sau doar se tin sub control, de asta sufera, atat ei si cei din familia lor. Altii au suferinte morale, poate li s-au intamplat sa aiba multi decedati si sa sufere. Altii sunt sufletisti, foarte sensibili. Cand esti o persoana sensibila de fire, esti mai predispus/a sa suferi si sa te imbolnavesti decat una mai puternica.
În general cei care au primit bullying cand au fost adolescenti, vor fi persoane foarte puternice cu înaintarea in varsta. De ce? Pentru ca multe necazuri si problemele te vor transforma intr-o persoana puternica.
Unii care au avut o viata roz, pana la un anumit punct, când au întalnit o mare problema, repede au renuntat la viata si s-au sinucis, ca sa zicem asa, sau daca nu au ajuns in pragul sinuciderii, sigur au ajuns la spital, tentati de acest gest.
Cam asa este lumea, depinde de fiecare, ce dificultati reduse sau puternice ii pregateste viata.
Nu cred ca e o cauza de natura transcedentala.Ai putea spune ca o persoana sensibila la suflet e mai predispusa la a se imbolnavi, deoarece emotiile negative iti afecteaza sistemul imunitar etc.O persoana mai nesimtita se protejeaza prin comportamentul sau. Simplu.
N-au avut noroc de gene bune, de mediu bun. Simplu. Nu e nimic „transcendental"
Sunt animale care trăiesc câteva zile în sălbăticie, altele care trăiesc ani buni. Extremele sunt și mai mari la celelalte animale. Zi merci că ai medicina, altfel cei slabi ar fi eliminați mult mai ușor de selecția naturală.
Ce parere sa avem, una nu prea buna sau e mai bine sa spun, bine ai venit sau ai intrat in spacia umana
Toate ce ai enumerat apar din cauza noastra, pentru ca niciodata nu am cautat sa fim mai sanatosi.
Specia umana se alfla in virful lantului trofic, el controleaza planeta, asa ca de cand am aparut, nu am mai fost cineva sa ne faca o selectie, sa ne selecteze
Asa ca orice defect aparut, a fost transmisi cu succes mai departe pana in ziua de azi.
Astazi la fel se merge tot asa, fac care cum apuca copii, ba unia desi stiu ca au defecte, parca mai deal dreacu fac copii \
Asta este explicatia, despre4 ce basme spui tu acolo, transcendenta, vraja marii, pistol cu apa
Uita-te la o turma de animale salbatice, toate la fel, toate santoase tun, de ce? Alea nu au farmacii, nu au spitale, nu au nimic, nici macar casa
Pentru ca atu ci cand apare un dindivid de asta cu defect, la si papat lupu, de aia, pentru ca raman doar exemplarele santoase, tot ce e cu defecte este eliminat prin selectie naturala.
La noi, pentru ca sintem sefii planetei, n-a avut cine ne elimina eventuali indivizi cu defecte, asa ca am ajuns astazi ce sintem.
In continuare cum am spus la fel se merge, nu ia nimeni nici o masura, de nici o culoare, o sa ajungem tot mai rau.
Se baga miliarde in chestii imposibile, cum e vindecarea acestor defecte, cand noi habar nu aveam din ce sintem facuti, cand de abia am intrat pe usa asta a cunoasterii.
E in regula sa studiezi, sa afli, dar pentru inceput e mult mai usor si nici nu-i nevoie de bani sa faci o selectie.
Nu eliminam pe cei cu defecte, dar nu-i mai lasam sa faca urmasi, asa usor usor in cateva generatii o sa aratam mai bine, o sa fim mai sanatosi, o sa aratam si noi a oameni, nu a mai stiu eu ce caricaturi asa cum aratam astazi.
Nu exista predispozitie spre boli si ce mai spui, te nasti deja bolnav, doar ca corpul la inceput creste, poate tine sub control situatia, dar cins so oprit din crestere, gata incepe sa dea rateuri.
Ce fel de răspuns ai vrea sa primești? Că e soarta, destinul, sau? Suntem diferiți. Trecem prin viață în mod diferit atât din punct de vedere fiziologic cât și moral, etic, etc.
Vrei sa afli motivul pentru care se întâmplă asta? Nu e niciunul in afara de natura umană. ¯\_(ツ)_/¯
"Altii o duc bine, nu li se intampla nimic, chiar daca ii fac pe altii sa sufere prin actiunile lor."
Tocmai asta e, preotii spun ca raul ii chinuie pe cei care sunt mai buni - ca nu stiu cat de buni poti sa spui ca suntem -pentru ca pe ceilalti deja ii are in stapanirea lui, ii fac jocul si atunci ii rasplateste pe pamant. Pe de alta parte nu vad ca raul sa rasplateasca pe cineva pana la sfarsit, mai degraba ii amageste cat ii merge figura, pentru ca ai vazut si tu cati se sinucid sau mor in conditii suspecte tocmai cand zicem noi ca au de toate - sunt plini de bani, au putere, chiar si familie care pare ok... sau cati oameni cu vicii ajung pe la spitale cu boli terminale cauzate de viciul lor.
Cred ca predispozitiile despre care vorbesti sunt determinate majoritar de entitatile care ii paraziteaza pe parintii/bunicii persoanei respective si pe persoanele cu care acea persoana sta mai mult in contact. De aici asemanarile dintre copii si parinti sau bunici, bolile comune, obiceiurile si chiar unele aptitudini comune.
Sunt unele întrebări care nu au răspunsuri concrete. Ce vei auzi, îs păreri, precum genetica, soarta, destinul, firea omului, Dumnezeu. Important e să înveți din respectiva suferință. Știi cum se zice:
Ce nu te doboară, te face mai puternic.
Dacă viața ar fi lipsită de probleme, ar fi plictisitoare.
Din suferință capeți răbdare, iar din răbdare biruință.
Nu exista nicio ratiune sau dreptate in distributia suferintei in lumea naturala. Suferinta este un produs secundar al evolutiei prin selectie naturala, o consecinta inevitabila a faptului ca organismele vii se lupta pentru supravietuire si reproducere. Genele care confera un avantaj adaptiv sunt transmise mai departe, indiferent de costul pe care il au pentru individ sau pentru altii. Universul pe care il observam are exact proprietatile pe care le-am astepta daca nu exista, in esenta, niciun design, niciun scop, niciun rau, niciun bine, nimic altceva decat o indiferenta nemiloasa.
Unii oameni sufera mult in viata asta, iar altii putin, pentru ca au mostenit gene diferite, au trait in medii diferite si au avut experiente diferite. Nu este vorba de o pedeapsa sau o recompensa divina, ci de o combinatie de factori genetici, ecologici si sociali. Unele boli sau sensibilitati pot fi rezultatul unor mutatii aleatoare sau a unor interactiuni complexe intre gene si mediu. Alteori, suferinta poate fi cauzata de actiunile altor oameni, care urmaresc propriile lor interese egoiste sau care sunt influentati de ideologii false sau daunatoare. In orice caz, nu putem invoca o moralitate absoluta sau o finalitate cosmica pentru a explica sau a justifica suferinta umana.
Singurul mod in care putem reduce suferinta este sa folosim ratiunea si stiinta pentru a intelege cauzele ei si sa aplicam principiile etice pentru a actiona in consecinta. Nu putem conta pe nicio interventie supranaturala sau pe vreo ordine prestabilita. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru propria noastra soarta si sa ne folosim de cunostintele si de compasiunea noastra pentru a face lumea un loc mai bun pentru noi si pentru ceilalti.