Am citit si eu cate ceva despre acest manuscris si nu am izbutit sa-mi formez o parere, nici o ipoteza nu se sustine mai mult decat altele. Cat despre amuzament nici eu nu prea cred, mai ales ca Voynich nu a vandut manuscrisul pe timpul vietii, ca sa se amuzeze de incercarile de descifrare si de ipotezele asupra lui. Se poate sa fie farsa, fara a putea stabili cui apartine, tocmai datorita faptului ca nu poate fi descifrat. Numai bine!
Stiu si eu seria de documentare.Eu cred ca este scris de una din civilizatiile precolumbiene: mayasii, aztecii sau incasii. Farsa n-are cum sa fie pentru ca stilul de scris este prea detaliat, si desenele sunt foarte bine realizate...e un fel de enciclopedie a lor cred.
Servus @Kronstadt! Eu acum am auzit despre el. M-ai făcut curioasă, zilele astea am să citesc mai multe despre manuscris dar vreau să aflu mai multe și despre viața lui Voinich. În accepțiunea mea acolo ar putea fi răspunsul...
O zi cu zâmbet să ai!
Daca e sa dam credibilitate (si de ce nu?) datelor aflate pana acum, sigur nu e farsa. Cartea apare amintita si in scrisori din anii 1600, cand Voynich nici macar in plan nu era. Apoi, datarea cu carbon arata faptul ca, a fost scrisa undeva prin secolul al XV -lea. Dupa parerea mea nu e o farsa, doar o carte scrisa de vreun alchimist din vremea respectiva, despre plante, efectele lor, astrologie, astronomie etc. Poate ca cartea nu are doar un singur autor moral, in sensul ca, a fost scrisa de un grup de oameni (alchimisti, astrologi etc.) din vremea respectiva, care doreau sa tina secret ce au crezut ei ca au descoperit. Au inventat un scris, si s-au apucat de treaba. Uneori poate s-au si pierdut, de asta are cartea 170, 000 de litere diferite. Structura scrisului duce catre arabi, ca origine. In fine, nu cred sa fie farsa.
Pai ce sa cred? ce am crezut si despre animalul acela preistoric,al carui schelet avea parti din diferite animale ale timpurilor noastre, invechite arteficial, pentru a face furori in lumea cea plina de stiinta.si de care am facut si eu si am ingropat,dar cam disproportionate,fiindca la schelet de pui am pus cap de miel si labe da cane,gandindu-ma si amuzandu-ma copios, de fata celui ce va gasi animalul meu, si de zbuciumul din lumea stiinfitica ale timpurilor veetoare.
Daca eu desenez pe o carte ciudatenii si pun cuvinte care nu exista peste 500 de ani imi vor gasi si mie cartea? Poate e scris intr-o limba moarta. Nimeni nu stie exact acest lucru.
Bai tampitule eu ti-am mai spus sa nu te uiti la documentare prea mult. Voynich avea un scop bine definit, acela de a induce lumea in eroare. Cred ca manuscrisul este doar o gluma (tare de tot), menita a pune mintile pe jar. A avut ceva de munca la el, dar dupa cum se vede... a cam meritat.
contsuspendat (cu ura) întreabă: