E o dilema falsa, in parte provocta si de prejudecati si interpretarea, exagerarea importantei, termenului de "dezinteresat". Una e terminologia (egoist altruist) si alta atitudinea.
Cele doua au in comun satisfactia. Ca ai pastrat ceva pentru tine (egoism) sau ca ai oferit ceva eventual renuntind.
Nu este acelasi tip de satisfcatie in cele doua cazuri. In cazul altruismului, e o satisfactie indirecta. Pierzi pe plan personal (genereaza insatifactie) dar apoi esti recompensat de satisfactia ca ai facut ceva pe plan social.
Ambele mecanisme sint instinctuale si se bazeaza pa placerea rasplatii. Satisfactia egoista face parte din mecanismul de autoprotectie. Cea altruista provine din senzatia de siguranta pe care orice individ o are cind se simte confirmat si conectat la grupul social din care face parte.
In concluzie, daca faci bine cuiva si in acelasi timp te bucuri, tot bine se cheama (intreaba-l pe cel caruia îi faci bine). Cita bucurie simti sau nu simti nu influenzeaza calitatea ta de altruist. Sa nu complicam lucrurile.
In dilema asta (falsa) mai intra prejudecata ca interesul e ceva urit. Fara "interes" ne-am autodistruge si ca indivizi si ca societate.
Umila mea parere.
Ca să mai reformulez, a face bine și a-ți face bine sînt fațete ale instinctului nostru de consevare. Ambele sînt răsplătite și este corect să te bucuri de răsplată.
Obsesia pentru "sacrificiu", "altruism", "egoism" este o construcție adăugată apărută în mersul omenirii pentru a se explica pe ea însăși. La fel ca și disprețul pentru "lumesc", "material", "trup" etc. Sînt chestiuni "fumate". Ele au dus la autoflagelare, suferințe (uneori pe pielea altora).
Aş zice să privim cu atenție viața așa cum e ea, mai puțin prin intermediul unor construcții. Keep it simple :-)
Exista doua tipuri de binefaceri pe pamant.
1. -in felul lumii(adica fara dragoste)
2. -pentru Dumnezeu(si prin El).
Este adevarat ca fara fapte bune nimeni nu ajunge in cer; dar nici nu vom ajunge in cer daca vom face fapte bune. (alt pleonasm, nu?)
Dumnezeu doreste sa facem fapte bune, dar El doreste sa le facem pentru El, de dragul Lui. Acestea rezulta dintr-o buna relatie cu Dumnezeu.
Altruismul este varianta umana -care nu are de-a face cu Dumnezeu.(Pentru ca sunt multi oameni care fac fapte bune si nu-L cunosc pe Dumnezeu, nu vor sa aiba de-a face cu El). Ei le fac prin prisma firii lor pamantesti, si care nu duc la viata vesnica.
"Caci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele." (Efeseni.2:10) Acestea sunt cele de care Dumnezeu va tine cont.
Ceea ce spui tu se numeste mandrie. Atunci cand ajuti un om te gandesti la interesele lui. Poti sa fii egoist prin altruism atunci cand ajuti stiind ca vei primi ceva. sper sa nu gresesc.
AvalohAlyn întreabă: