NOname
| NOname a întrebat:

De unde iau naștere prejudecățile, după părerea voastră?
Cine e mai predispus la ele? Există un anumit tip de oameni? Dacă da, cum i-ați caracteriza?

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Un copil mic nu are prejudecati. Dimpotriva, el doreste sa se joace cu copii de alta rasa. Pe parcurs, insa, el prinde atitudinile negative, prin ce aude si vede, mai intai de la parinti, apoi de la prieteni, profesori, ziare, tv. Desi, probabil, el nu stie prea multe lucruri (poate chiar nimic) despre grupurile de persoane pe care nu le agreaza, cand devine adult si-a facut deja o parere despre ele considerandu-le inferioare, niste persoane in care nu poate avea incredere. Prejudecata este copilul ignorantei, iar ea, la randul ei, nu de putine ori genereaza ura. Uite ce spune un scriitor: "Uram unii oameni pentru ca nu-i cunoastem; si nu vom ajunge sa-i cunoastem pentru ca-i uram".

33 răspunsuri:
| thealchemist a răspuns:

Prejudecatile sunt intelepciune personala generalizata, nu sunt rele de la inceput, pot face rau numai cind sunt generalizate si aplicate unei categorii sociale in loc de persoana care le-a inspirat.

NOname
| NOname explică (pentru thealchemist):

Și când este vorba despre prejudecăți legate de sex(ualitate), de exemplu, sau de anumite lucruri sau fenomene, nu despre un anumit grup de oameni, etichetați în funcție de gen, rasă, proveniență socială, zodie, vârstă, etc?

Și nu știu dacă pot să fiu în total de acord cu definiția pe care ai dat-o prejudecăților, pentru că "a prejudeca" înseamnă a face o apreciere asupra unui lucru înainte de a-l fi examinat, a aprecia ceva fără o cercetare prealabilă, a determina în mod preconceput, superficial, fără a cunoaște, fără a studia (în profunzime).
http://dexonline.ro/definitie/prejudecata

Iar o astfel de apreciere rareori poate fi exactă și complet nedăunătoare sau pozitivă, asta apropo de "Prejudecatile sunt intelepciune personala generalizata, nu sunt rele de la inceput".

Nu văd cum o părere (predominant) greșită despre ceva sau cineva, transformată într-o idee fixă (de multe ori impusă și celorlalți), poate să nu fie rea sau să fie bună. Că intențiile care au dus la formarea acelei prejudecăți nu au fost neapărat rele (asta în caz dacă au existat), aici da, sunt de acord.

Și nu știu dacă putem numi prejudecățile "intelepciune personala generalizata". Sunt mai degrabă opusul înțelepciunii.
Un înțelept studiază în profunzime problema înainte de a da verdictul și judecă drept, logic, obiectiv, fără să se împiedice de alte prejudecăți sau stereotipuri.

Dar mai aștept și alte păreri.
Vreau să văd cum gândesc și ceilalți.
Chiar mi-ar plăcea să dezvoltăm subiectul și să facem schimb de idei, să iasă un fel de brainstorming.

| BlackRoseMary a răspuns:

Cred ca perjudecatile se nasc din neputinta, iar oamenii slabi sunt predispusi la ele.
De exemplu, colegul tau de liceul a luat nota 10 la examen in timp ce tu ai numai 7. Te gandesti ca el a trisat, a mituit, niciodata cate nopti nedormite si zile de stat in casa a avut acela.
Prejudecatile de zodie, rasa, varsta, nu provin neaparat de la cel ce judeca, ci mai degraba de la ceilalti, exemplul negativ pe care, noi, oamenii, il luam cu fiecare generatie.
Daca mama ta uraste romii, fara sa-ti explice un motiv, banuiesc ca tu nu ii vei adora.
De prejudecata sufera oamneii prea slabi pentru o parere propie. Oameni care se agata cu neajutorare de parerea altuia devorand-o, fara a o mai analiza. Putini sunt cei puternici, care incearca sa-si formeze un caracter, insa cei slabi, luandu-se unul dupa altul, creeaza mai multi cu aceeiasi prejudecata.

| millyca a răspuns:

Prejudecatile apar din cauza faptului ca fiintele vii sunt limitate si nu pot cunoaste pe de-a intregul. "Fiinte vii" este un cliseu, dar nu am vrut sa folosesc "oameni" tocmai pentru a evidentia originea fenomenului.

Prejudecatile, cred eu, sunt stocate undeva, intr-un fel de memorie colectiva. Sunt exterioare individului, dar disponibile pentru acesta ori de cate ori doreste sa apeleze la ele.

Cine este mai predispus? Cei carora le lipseste fie informatia, fie cheia spre o interpretare corecta.

| harciog a răspuns:

Ele iau nastere odata cu descoperirea constiintei.Pledez pentru transcederea lor si implicit a constiintei si lasarea amindurora in urma.Asadar nu vom putea fi puternici decit acceptindu-le caci altfel nu va fi posibila transcederea lor.Om slab este acela care le neaga sau incearca sa fandeze din fata lor caci e o miscare falsa destinata numai si numai pentru a-ti realiza o imagine in fata celorlanti.

| LarisaOana a răspuns:

Nu cred ca pot sa vorbesc sau sa imi dau prea mult cu parerea i legatura cu acest subiect, tinand cont ca nu am foarte multa experientam, avand o varsta inca mica(12 ani).
O sa iti raspund la a 3-a si a 4-a intrebare:
Da, exista multe tipuri de oameni care pot fi caracteriza-ti in foarte multe feluri, dar daca ar fi sa generalizam, ar fi: oameni buni si oameni rai.

| alexmircescu13 a răspuns:

Salutare! Uite un citat care exemplifica, fie si partial, parerea mea despre prejudecati in general: "Rușinea față de nuditate este una dintre cele mai mari manipulări din istoria omenirii. Mecanismul ei subtil, pervers, diabolic, conspirativ și subversiv a fost construit special pentru a putea controla oamenii. Omul rușinos și rușinat este vulnerabil și, deci, ușor de controlat și manipulat psihologic, pentru că se simte VINOVAT.
În volumul său "Trupuri de femei, priviri de bărbați - Sociologia sânilor goi" (Humanitas, 2009), sociologul francez Jean-Claude Kaufmann scrie: "Abia la sfârșitul Evului Mediu nuditatea feminină începe să se identifice cu dorința, iar vederea nudului capătă conotația erotică pe care o cunoștem azi (Bologne, 1986)".
Cenzura asupra nudității a derivat din cenzura și mai mare asupra sexualității. Nici o altă funcțiune fundamentală a ființei umane nu a fost mai deturnată, alterată, pervertită, manipulată, cenzurată și condamnată decât sexualitatea. Așadar, nuditatea trebuie cenzurată pentru că ea ar duce automat la sex.
Dar sute de ani de cenzură a nudității nu au produs un om mai "moral", ci doar un om mai alienat - nevoit să se ascundă și să mintă, să trăiască duplicitar, să apeleze la ipocrizie și să fure ceva interzis nefiresc și nedrept. Această cenzură se întemeiază pe o deturnare grosolană a simbolismului trupului uman gol - natural și firesc -în scopul de a putea fi blamat și demonizat.
Justificată ideologic de morală și religie, cenzura a stigmatizat imaginea omului gol, pentru a transforma nuditatea într-un tabu. Astfel, nudul a căpătat, în mod fals și nefiresc, o putere simbolică de reprezentare negativă.
Pe de altă parte, în relație complementară directă cu interzicerea nudității, veșmintele au căpătat și ele o funcțiune în plus. Dacă la început hainele aveau o funcțiune strict utilitară și decorativă, azi ele au devenit un instrument de cenzură necesar pentru interzicerea nudității. Azi ne îmbrăcăm ÎN PRIMUL RÂND pentru că (ne) este rușine și nu este "moral" să fim văzuți goi.
Nuditatea umană este reală, naturală, firească și inocentă. Doar vulgaritatea din mintea cenzorilor a transformat-o în tabu, transferând injust și nefiresc, prin normă morală, încărcătura negativă a "privirii murdare și a păcatului originar" asupra firescului naturii umane."
Cristian Crisbasan

| Shammal a răspuns (pentru LarisaOana):

Aici ai dat un exemplu de prejudecata pe care tu o ai si anume "ca nu ai multa experienta datorita varstei si nu poti sa-ti dai prea mult cu parerea" - eu consider ca ai cunoasterea interioara care iti permite sa oferi o parere, nu ii atribui un epitet cuv "parere";
tu stii tot ce ai nevoie sa stii cand ai nevoie sa stii - aceasta idee iti poate elimina toate prejudecatile legate de cunostintele tale si cat de calificata ai fi sa dai un raspund, o parere la o intrebare ori afirmatie intr-o situatie

| Shammal a răspuns:

Prejudecatile practic sunt parte ale acestei realitati 3D, aceasta realitate ce contine conceptul de dualitate, atunci cand te nasti aici practic incepi si asimilezi unele prejudecati, mai sunt si prejudecati transmise genetic din famile (eu observ prejudecati pe care le am la ai mei pariti), apoi treptat iti construiesti personalitatea si automat unele prejudecati, din aturajul in care-ti petreci timpul si nu ma refer doar la cercul de prieteni ci toti oamenii din jurul tau insa acesti oameni apar in jurul tau in functie de constiinta ta, de modul tau de manifestare, din cartile, informatiile pe care le acumulezi, experientele pe care le ai la nivel fizic-emotional-mental;
toti suntem predispusi la ele in functie de modul nostru de manifestare aici in realitatea asta, scopul nostru cu care am venit in realitatea asta, in functie de lectiile pe care ni le-am propus sa le invatam aici

| LarisaOana a răspuns (pentru Shammal):

Multumesc mult pentru acest "ajutor".

| IMC90 a răspuns:

Pfff, ti-am raspuns dincolo, daca vedeam intrebarea scriam direct aici.
In mare (si in muntelaughing), am caracterizat acolo si ce sunt prejudecatile si ce tip de oameni au prejuidecati.
Predispusi sunt cei care nu trec prin propriu filtru ceea ce aud si vad. Nu poti sa iei de bun tot ceea ce auzi la radio, vezi la TV sau citesti in ziare. Iar, daca X crede ceva nu inseamna ca si tu trebuie sa te duci ca oaia dupa el.
N-am rabdare sa citesc ce-au scris ceilalti, dar, in niciun caz prejudecatile nu se nasc din frustrare. Mai degraba din prostie...

| MaicutaMaui a răspuns:

Noaptea pe camp, cand sunt singura si vorbesc cu libelulele.
Doar cartitele sunt predispuse la prejudecati.

| Shammal a răspuns (pentru LarisaOana):

Cu placere happy

| Shammal a răspuns (pentru IMC90):

Filtrul tau s-ar putea sa contina, sa aive in el cateva prejudecati, de ex vezi un criminal la televizor, treci prin filtrul tau si spui ca acel om este rau, eu consider o prejudecata acesta idee cum ca ar fi rau, pentru mine este un om care are o anumita experienta

| Shammal a răspuns:

Prejudecatile pot fi vazute ca niste programe mentale, program ce se activeaza atunci cand i se indeplineste "conditia de activare", ex. de conditie, cuvantul "caine" iar cineva reactionaza instantaneu si spune "musca..."; programe ce pot fi sterse, modificate, inlocuite

| harciog a răspuns (pentru MaicutaMaui):

Multumesc pentru apreciere.La noapte. chiar daca sint harciog(un var apropiat al cartitei)o sa pun in practica tot ce ai zis.

| Dumnezău a răspuns:

Din frica, lipsa de intelegere si empatizare(mi se pare destul de grav daca esti pe linie moarta la capitolul asta, ca om) iar, ca un motiv secundar, din ura.Ne place sa uram,hai sa nu ne ascundem dupa degetu' subtire,simtim nevoia de dominare,mai ales dpdv psihologic,iar ura,ranchiuna nejustificata impotriva unor categorii ne da un sentiment de inaltare si stima de sine ce creste direct proportional cu volumul haterelii nejustificate. Daca nu intelegi pe altii, fie mai complecsi, fie mai neaveniti fie mental, fie in alte categorii, este iarasi normal sa ai prejudecati.De aceea eu, in vreo 15% din timpul cat stau treaz,stau tacut,cat sa-mi fie de ajuns sa ii analizez in profunzime relativa pe oameni,ca sa ma feresc de "virusul" asta,ce denota graba, pareri preconcepute, superficialitate si, pe alocuri, ipocrizie.Bineinteles,unii din cei ce sunt sursa prejudecatilor isi merita blagoslovelile si categorisile,ce le sunt date pe buna dreptate.Iar frica,in cazul prejudecatilor,se manifesta prin frica(bine,corelata cu ceva ura,ranchiuna si mizantropie,ce fiecare o abvem) de nou,de diferit. Porti alta palarie decat mine! Mori,da-te dracu! Pe sistemul asta functioneaza si prejudecata nascuta din frica, bineinteles, pentru motive mai serioase, insa uneori, mai oripilante.Frica de nou genereaza departare,de obicei. Iarasi,aceasta departare poate fi una nefondata, sau una bazata pe fapte concrete.(cum sunt eu, cu a mea clasica reticenta impotriva smartphone-urilor in era dumbhuman-ului)

Mereu, MEREU, va fi predispus la prejudecati un bigot.E o relatie imperios necesara.Bineinteles,mai sunt si categoriile urmatoare: superficialii,ne-mintosii,speriati de bombe(in cazul fricii), xenofobii, rasistii extremisti si, in general, oricine nu cantareste complet problema.Toti suntem predispusi la prejudecati si la pareri preconcepute,pentru ca nu mereu judecam complet, luand astfel decizii pripite, uneori chiar cretine.

Simt nevoia sa ma repet, un om caracterizat de prejudecati e bigotul, e vorba de prototip si arhetip aici.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din subconstient, predispusi sint cei care nu se pot controla si se lasa prada la orice. Oameni slabi, care refuza, voit sau nu sa lupte si sau sa inteleaga ceva.

| thealchemist a răspuns (pentru NOname):

Si care-i problema?
1. deci prejudecatile legate de sex(ualitate) nu sunt legate de oameni sau de fenomene? poti de dezvolti subiectul? inseamna ca "prejudecatile" legate de uragane sau tot felul de fenomene independente de vointa umana nu au nici o legatura cu omul ci sunt cu totul separate, ceea ce le clasifica in mod automat drept independente si cu privire la judecata umana, de oricare fel ar fi ea.
2. cu privire la definitie si eu am indoieli, dar in nici un caz nu pentru ca nu sunt exacte sau pozitive. asta era ideea, generalizarea nu se poate aplica in mod pozitiv multimii.
3. "Nu văd cum o părere (predominant) greșită despre ceva sau cineva, transformată într-o idee fixă (de multe ori impusă și celorlalți), poate să nu fie rea sau să fie bună. Că intențiile care au dus la formarea acelei prejudecăți nu au fost neapărat rele (asta în caz dacă au existat), aici da, sunt de acord. "
aici nu inteleg. - te contrazici in enunt, "poate să nu fie rea"="să fie bună".
4. tu nu ai judecat niciodata ceva la nivelul personal? sa zicem ca esti din Cluj si ai facut bani sau nu din Caritas, nu ai fi judecat evenimentul la modul personal fara sa-ti pese ca sefii IGP (de exemplu) vor putea pe viitor sa-si cumpere postul cu ce au cistigat si vor promova astfel Clujul, implicit creind profit in felul acesta si generind un fel de aristocratie ardeleana? e gresit in conditiile astea sa se considere toti sefii politiei drept corupti pentru ca modelul oficial (desi neacceptat oficial) cere prin definitie un rezultat in care cei care nu pot plati nu au sanse la functii de conducere?

NOname
| NOname explică (pentru thealchemist):

Hai să încerc să te lămuresc.
Întrebarea mea a pornit de la conversația de aici, care atinge un subiect ușor tabu: http://www.tpu.ro/......-6-luni-d/

Unde unii (în mare parte adulți, deci nu mai au scuza vârstei) și-au dat cu părerea despre ceva ce nu cunosc și despre ce și-au format idei preconcepute și cam fixe, din câte văd, pe care încearcă să le impună și celorlalți (direct sau indirect).
(Ar fi mai bine să citești toate comentariile ca să-ți formezi o idee.)

Referitor la punctul 3, să nu fie rea nu înseamnă neapărat să fie bună, poate să fie și neutră - să nu facă/aducă nimic rău, dar nici bun. Din acest motiv le-am și separat.

Și, bineînțeles, în nici un caz nu pretind cum că nu aș avea nici un fel de prejudecăți, toți le avem, însă în unele cazuri numărul (și absurditatea) lor la unii din jur parcă este mult peste puterea mea de înțelegere. Și eram curioasă de ce unii sunt atât de predispuși la ele - parcă le absoarbă ca un burete - iar alții mai puțin sau deloc; ce îi deosebește.
Deși mi-am cam răspuns singură. Dar voiam să aflu și alte păreri.

Poate mai învățăm ceva unii de la alții și mai scăpăm de o parte de prejudecăți cu această ocazie.

| Chris a răspuns:

PREJUDECÁTĂ, prejudecăți, s. f. Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor; prejudeț, prejudiciu. – Pre- + judecată (după fr. préjugé).
sursa: dexonline.ro

Am pornit de la definiție întrucât o găsesc îndeajuns de explicită pentru a trage o concluzie clară: prejudecățile apar din lipsă de cunoaștere, evidențiază o carență de informare și afectează persoanele prea ignorante pentru a reuși să le combată sau să le depășească.

NOname
| NOname explică (pentru sabin89):

Perfect de acord.

| Leocerba a răspuns:

Stii cum se spune: prejudecata buna trece primejdia rea laughing
Am un caine. Cules de pe drumuri. Cand vin seara acasa, ii place sa vina-n fuga pan` la poarta si sa faca mult circ. La momentul prejudecatii, eu am intrat in curte, tinand o crenguta de liliac. Pe la pranz avusese si flori dar na, temperamentul, acum era mai mult un bat cu-n zbeng simbolic, in varf. Cainele, cand m-a vazut cu nuielusa, a facut stanga-nprejur si s-a ascuns. Si-o luase la viata lui de vagabond si stia: omul cu bat in mana nu e bun! Dar nu era bat, era un fel de floare, dar nu veneam sa-l bat ci sa-l mangai. Degeaba. Cainele avea "prejudecatile" lui si bine facea.
Din perspectiva sa, poate ca a ramas nemangaiat dintr-o carenta de informare dar, in mod cert, a trecut decent (facand pe mortu` sub o banca) de o posibila primejdie.

NOname
| NOname explică (pentru Leocerba):

Bună asta. Deci nu suntem singurele animale cu prejudecăți?

Îmi place de câinele tău. Îmi amintește foarte mult de cineva.
S-a ars și acum suflă și-n iaurt. Cui nu i s-a întâmplat, nu?

Uite, eu am o prejudecată că fugi, dacă îți dau funda, așa că nu ți-o dau. Dar poți să ți-o treci în carnet (care și așa cred că e cam plin), bine?

Ai și iepuri cu prejudecăți?

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Mai ales.

| GheorgheTudorDragusanu a răspuns:

Există un subiectivism social să şti. Normalitatea e un lucru la fel de drept ca şi Parlamentul, pe care-l votăm cu toţii. Prejudecata reprezintă un nebun care strigă la miting "Jos tiranii!". Cred că cei mai expuşi sunt aceia care adoră să fie asimilaţi de o mulţime. Cum spunea Jung, "să nu subestimezi niciodată puterea oamenilor proşti adunaţi în număr mare". Trăim astăzi nişte vremuri ciudate: mai mult decât niciodată, a devenit aproape la modă să declari că eşti tolerant şi să pretinzi că laşi prejudecăţile deoparte. În acelaşi timp însă, ca un revers al acestei medalii, mai mult decât niciodată, suntem tentaţi să vedem în normalitate, nu un firesc al situaţiei, ci o acceptare a unei situaţii nefireşti. Omul modern, se rupe astfel de prejudecată, nu anulând-o din lista prejudecăţilor, ci asimilând-o ca un rău necesar.

| sabin89 a răspuns:

Multumesc. (Se vede ca nu ai prejudecati).

NOname
| NOname explică (pentru sabin89):

Eu îți mulțumesc.
Pentru răspuns.

Am și eu destule prejudecați, ca orice om, dar încerc să mai reduc din ele și să nu judec ceva înainte să cunosc - să gândesc, nu să mă iau după ceva prestabilit de un grup sau altul.
O zi frumoasă îți doresc.

| thealchemist a răspuns (pentru NOname):

Am incercat sa citesc toate comentariile dar nu am reusit. asa ca am citit doar comentariile tale.
imi pare bine ca crezi "Este ceva foarte intim și frumos, ceva ce o faci cu plăcere și multă dorință și dăruire(dacă nu ar fi așa, nici nu cred că ar avea rost s-o faci). Bineînțeles, condiția este să fie persoana potrivită."
problema e ca asta arata o prejudecata din partea ta, si anume confuzia dintre dragoste si sex. activitatea sexuala nu are nici o legatura cu dragostea.

NOname
| NOname explică (pentru thealchemist):

Părerea mea legată de acest subiect nu coincide cu a ta.

Ca să nu mă mai repet, citește, te rog, când ai timp, conversația de aici și o să înțelegi la ce mă refer: http://www.tpu.ro/......teligenta/

O seară frumoasă.