Traiesc intr-o stare vegetativa deoarece psihicul lor nu dispune de material informatial pe care sa-l prelucreze. Teoretic, nu ar exista ganduri, emotii, absolut nimic. Se stiu destul de putine despre creierul uman si e posibil ca acesta sa isi activeze alte functii deoarece devine sensibil la alte semnale, cum ar fi cele magnetice/ electromagnetice. E o intrebare curioasa pe care mi-am pus-o si eu si raspunsul pe care l-am putut gasi e asta: fie acea persoana ramane complet nedezvoltata, fie creierul ar deveni sensibil la alte impulsuri si astfel sa reuseasca sa obina material pe care sa il prelucreze, dar nu imi pot imagina cum ar functiona. De ce zic ca exista posibilitatea asta, pentru ca glanda pineala este ca o antena, este sensibila la impulsuri magnetice.
Creierul primeste informatii prin acele simturi pe care tu zici ca nu le are insa omul exista si in afara corpului avand aceste simtui si altele intr-un alt "corp" putant experimenta realitatea de aici in acest fel, in plus starea de vis cred ca ii este accesibila.
Si fara corp nu ai avea nevoie de ele, nu? Sufletul e imaterial, nu are nevoie de simturi, iar fara simturi, nu poti crea nimic, pentru ca creierul colecteaza informatiile primite de la fiecare simt si creaza o realitate subiectiva. Sau cum percepe sufletul lumea daca nu are cu ce o percepe?
Cand iesi din acest corp fizic te regasesti tot intr-un corp ceva mai subtil cu simtuti asemanatoare si altele, apoi existi intr-o stare non-fizica cu simturi specifice, mai deaprte nu stiu. Creierul doar percepe realitate, corpul este un intrument de perceptie a realitatii, de asta are si simturile; creatia se petrece la nivel de constiinta, de spirit, divinitate. Cam asa vad eu lucrurile, ultima parte legata de creatie nu stiu cat de exacta este.
Ramai, am zis ca apoi esti intr-o stare non-fizica pe langa asta esenta ta este existenta insasi. Folosul vietii este acela pe care tu il descoperi prin pasiunea ta, sentimentul de bucurie, placere, entuziasm.
Dar sunt organisme ce exista si au o cu totul alta dinamica a simturilor, ma gandesc la un copac, o bacterie, o celula, poate organisme din alte galaxy dimensiuni unde poate legile fizicii sunt diferite... Universul este plin de viata intr-o diversitate infinita.
"De unde preia creierul unui om paralizat, surd, mut, si orb, inspiratii?"
Nu stiu tu, dar eu nu cunosc nici un om care se se fi nascut privat de orice simt si care sa fie lovit de revelatii.
Nu prea vad cum ai putea afla ce gandeste un asemenea individ...
Creierul functioneaza, avand potentialul intelectual necesar pentru a gandi dar fiind simultan incapabil de orice proces ideativ.
Daca are miros si simt tactil, creierul lui o sa foloseasca informatiile primite prin intermediul acelor organe de simt. Iar daca nu primeste nici o informatie, ca a pierdut orice simt, adica n-a primit vreodata, probabil i s-a atrofiat creierul.
Inainte sa intre in moarte clinica, se spune ca da, acea persoana gandeste.
Oricum ar fi, acea persoana mananca, respira. Astfel primeste informatii senzoriale (miros, gust, etc). Deci are inputuri. Elimina fecalele, sunt senzatii interne de care se poate folosi sa cunoasca lumea sa mult redusa.
Nu este inca clar daca experientele NDE sunt traite in general in imagini. Dar daca ar fi sa fie, atunci si acel creier ar trebui sa se comporte la fel. Pt ca senzatiile se nasc in creier. Vor fii poate diferite, dar sunt.
Personal consider ca acel creier functioneaza si gandeste. Intr-o metoda diferita, bine inteles. Adaptata situatiei respective.
Ia-o altfel daca tot vrei sa iti pui problema: oare acel creier ar dezvolta capacitati inexistente la majoritatea oamenilor pentru a compensa lipsa inputurilor normale (vaz, auz, etc)?
Daca e surd nu inseamna ca si prost, pentru ca lipsa auzului o compenseaza alte simturi precum vazut si mirosul care se "supra-dezvolta", iar in cazul orbului la fel compenseaza prin dezvoltarea auzului si simtului tactil, iar cat despre paralizie, aceasta impiedica folosirea membrelor, si a corpului in general dar asta nu inseamna ca simturile nu functioneaza.
Are o obsesie cu omul fara simturi, dar nu gaseste cuvintele potrivite. Deci, daca din nastere cineva n-are vreun simt, cum e viata lui? Stii ca, un orb care nu e din nastere, are imagini in minte, dar daca e din nastere, informatiile pe care creierul le detine sunt receptionate prin alte simturi.
Totusi, daca prin absurd omul ar fi lipsit de cele cinci simti, cum ar interactiona cu exteriorul? Adica am citit mai de mult asa pe scurt despre cazul unei femei care era surdo-muto-oarba in schimba interactiona cu exteriorul prin intermediu simtului tactil...Imagineaza-ti asta!
Mno, ea avea informatii primite doar prin intermediul acelui simt.
Da, depinde de nivelul de paralizie.
Da, dar sa nu uitam de simtul oltfactiv care inca era foarte dezvoltat pe langa cel tactil.
Am mai zis de multe ori; creierul e ca un calculator. Nu exista *out* fara *in*. Poti sa cauti in pc o eternitate o melodie pe care nu ai descarcat-o de undeva, n-o s-o gasesti. Daca nasul iti functioneaza, doar el, visele o sa fie numai cu mirosuri, de exemplu.
Creierul lui este functional. Singurul lucru disfunctional este, sa zicem, urechea, in cazul celor surzi. Informatiile nu ajung la ureche pentru ca aceasta nu,, functioneaza" si astfel, ele nu pot ajunge nici la creier pentru. a fi analizate si interpretate.
In cazul celor surdo-muti, acestia sunt surzi, in principiu. Datorita faptului ca nu aud, ei nu pot nici invata sa vorbeasca, sa citeasca, sa auda si sa reproduca sunete. Nu pot vorbi pentru ca nu pot auzi, invata sa vorbeasca. De altfel, in cazul unora se poate actiona folosindu-se aparate auditive si se pot reintegra si adapta usor. In cazul celor in care organul este afectat si nu se mai poate face nimic, este ca si,, pierdut", asemeni unui brat amputat, atunci...din pacate, este foarte greu atat pentru ei, cat si pentru persoanele din jur.
Gandeste-te ca o persoana este surdo-muta. Ea poate fi la fel de inteligenta ca orice alta persoana normala, poate avea nivelul emotional, afectivitatea la fel de bine dezvoltata, creierul la fel de functional, gandeste, memoreaza cu acceasi eficienta cu care o persoana normala o face. In fond, si el este normal; singura problema este ca nu aude si de aici si celelalte probleme.