| Neindemanatul a întrebat:

Deci,cum naiba descopera astia planete care sunt la nu stiu cate milioane ani lumina? M-am uitat pe Wikipedia si cica e o planeta locuibila la 100 si ceva de milioane ani lumina...cum au descoperit-o ei tocmai acolo?

Răspuns Câştigător
| sublime89 a răspuns:

Nu am descoperit planete la milioane de ani lumina, ci doar la zeci, sute si mii de ani lumina. Toate planetele pe care le-am aflat pana acum (in jur de 2100) sunt in galaxia noastra, iar galaxia noastra nu are decat 100 000 de ani lumina in diametru (sa nu crezi ca e putin). Doar alte galaxii sunt la milioane de ani-lumina departare.

Sunt diferite metode de a afla planete, cum ar fi masurarea efectului gravitational pe care o are asupra stelei in jurul careia se invarte, sau o putem detecta masurand scaderea luminozitatii stelei atunci cand planeta trece prin fata ei. Traim in era unor telescoape foarte performante, si in anii care urmeaza vom avea unele si mai avansate. Putem chiar vedea direct unele planete mai apropiate, si mai ales daca sunt suficient de mari, cum ar fi cele mai mari decat Jupiter.

3 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Fiecare planeta are o urma luminoasa, si fiecare urma luminoasa are un spectru, o frecventa functie de distanta.

| MJo a răspuns:

Unele sunt descoperite, altele presupuse. Cine stie adevarul?

| Neindemanatul explică:

Yes I know
1 LY are 9.46 trilioane km
Pana la Andromeda ar dura 2.6 milioane ani lumina călătorind cu SL(Speed of Light) adică 300.000 km/s deci tot e mult