| Thecurious a întrebat:

Democratia este cel mai raspandit regim politic, existand deosebiri, in aplicarea ei, care tin de cultura si istoria fiecarui popor. Unii ganditori au scris ca acest regim nu are un sistem de selectie a valorilor ( conducerea nefiind apanajul elitelor ), deoarece puterea este acordata de catre majoritate care este, in mod natural, mediocra. Alesul este, in general, cel mai popular mediocru. Termenul "mediocru" nu descrie un om lipsit de inteligenta, ci un om lipsit de idei. Un medic poate fi stralucit in ramura lui medicala, dar poate fi un mediocru in politica.
Considerati ca acesta este un neajuns al democratiei?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Este un "neajuns" asumat.
Decopertezi putin in notiunea de vot universal (cea care caracterizeaza Democratia), si vei vedea ca in ea, (Democratie) exista doua mari sisteme electorale...si ATAT. happy
Daca bine imi aduc aminte, este unul "Majoritar" si unul de "Reprezentare Proportionala", fiecare cu avantajele si dezavantajele lui.

Asadar, "sistemul cenzitar" de care amintesti tu (si in subsidiar userul G_S1973) inseamna exact...aristocratie/plutarhie...termeni opozabili lui Demos. happy

Solutia este sa cresti capabilitatile clasei politice, nu sa scazi masa votantilor, si asa critica pentru ceea ce defineste un demos.

| Thecurious explică (pentru Darkmagic):

Cum ai putea creste capabilitatea clasei politice? Mi se pare un proces anevoios.

| Darkmagic a răspuns (pentru Thecurious):

"anevoios"?
Extrem de anevoios.
Am sa ma limitez numai la cateva aspecte, domeniul fiind prea vast pentru un comentariu pe TPU.
O clasa politica se "creste", cablata pe realitatile si istoria tarii respective, instruita daca e posibil in scoli de Drept si/sau Stiinte Politice autohtone. Personal, consider ca a trecut vremea cand romanii invatau politica la Paris sau Berlin...si de multe ori o si faceau de acolo.
Un alt aspect este cel doctrinar, si in Romania (din pacate pentru credibilitatea clasei politice), frontiere reale intre "stanga", "dreapta", "centru" (ca sa nu o complicam mai mult si cu "centru stanga"/"centru dreapta")...NU exista.
Ideal pentru Romania din 2018 poate sa fie reintoarcerea intr-o epoca in care serviciul public, (ca e X primar sau Y senator) se facea fara retributie.
Ce poti sa faci tu, Bog999 cu studii in Drept pentru Romania, avand numai demnitatea de senator...nu si salariul.
Ce poti sa faci tu, Bog999 actor sau fotbalist (deci tot bogat, dar fara legaturi cu Legislativul sau Administratia)... avand doar demnitatea de deputat?
Daca partidele ar avea cadre cu instructie in politici, fie ele de administratie sau legislatie, atunci actul de alegere s-ar desfasura simplu, indiferent de calitatea votantilor.
Cam asta e... happy
Gandeste-te bine la sensul cuvintelor "demnitar"/"demnitate". In Romania s-a pierdut undeva intre "politician" si "arivist".

10 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Daca vrei sistem creat de 'telectuali, iata: comunismul.

| Uvox a răspuns:

Inteligenta fara caracter sau caracter fara inteligenta? Asta e esenta întrebării?
Ce se intampla la noi nu este politica si nicicum democratică. Este un dezastru cauzat de tot felul de oameni lipsiți de caracter si in multe cazuri si de inteligenta. Nu sunt politicieni oricât ai încerca sau ar crede. Sunt niste persoane care au ajuns fiecare la nivelul maxim de incompetenta.
Nu, un medic strălucit nu inseamna un politician bun.
Este furt, sfidare aproape fațișă, clanuri politice ar fi o definiție corecta.
Democrația este ok, aplicarea este dificilă cand nu ai "material".
Venim din comunism si am vrut democrație dar puțini au si idee ce este.
Multi o înțeleg la nivelul de "am dreptul" sa: nu respect legile si societate, beau pana sunt zob inca de la răsăritul soarelui, sa merg cu 200kmh pe linia de tramvai pentru ca am masina de 75000€ samd.
E haos nu democrație.

| Thecurious explică (pentru Uvox):

Se vorbeste mult despre democratia americana. Romania fiind in sfera de influenta a SUA. Chiar daca ne aflam in proces de americanizare, Romania nu poate imprumuta valorile amricane ( SUA), are fi "nesanatos". Esenta intrebarii se refera la clasa polictica, care mie mi se pare prea putin responsabila, din cauza populatiei cu drept de vot.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

N-ai văzut că democrații rezistenți de la noi se inspiră de la frații lor din SUA în tot ce fac?
Mai au să găsească și ei că nu știu ce politician a comis vreo infracțiune în anii '70-80' și se pliază perfect pe modelul din SUA.
Deja cu Adina Florea(o propunere teribil de proastă) au luat-o pe modelul Kavanaugh.

| Uvox a răspuns (pentru Thecurious):

Valorile americane, din punctul meu de vedere, reprezintă o sintagma fara acoperire de ceva vreme dar de la 7000 mile asa le vad. Poate greșesc dar un președinte atat de varza, ca cel de acum, SUA nu a mai avut de mult.
Un afacerist de succes (border-line cu bișnițar) cu ZERO abilități politice. Nici contra-candidatul nu era mai breaz dar daca astea sunt valorile promovate de partid cum ar putea democratia sa functioneze.
În situația în care partidele promoveaza candidați pe alte criterii decât cele valorice ce mai inseamna votul democratic?
Iar daca democratia americană se rezuma la problema graniței cu Mexicul sau la tratatul de la Kyoto atunci chiar a funcționat si a ales bine. big grin
Ca si prostituția, politica este una dintre cele mai vechi meserii si asemănările nu se opresc aici.
Asa ca dpmdv orice formă rezonabila de guvernare este viabilă (si orice doctrină politica) pana in momentul in care se ajunge la calitatea umană a celor responsabili. Teoria e ok, practică ne omoară.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Uvox):

Dar de ce e așa prost președintele ăsta?

Răspuns utilizator avertizat