Bazaltul este o rocă magmatică numită și rocă vulcanică bazică fiind un amestec silicați de fier și magneziu cu olivina și piroxeni ca și minerale bogate în calciu, feldspat.
Piatra ponce este o rocă vulcanică foarte poroasă și cu o densitate mică, frecvent inferioară lui 1, ceea ce îi permite în acest caz să poată pluti pe suprafața apei. Din acest motiv, și datorită culorii sale albe sau cenușii-deschis, mai este denumită și spumă de mare.
Ia naștere prin răcirea a rapidă a lavei ieșite la suprafață, care conține un procent de apă mai mare decât la formarea obsidianului, la care se adaugă și gaze ca CO2.
Obsidianul este o rocă vulcanică, amorfă, sticloasă, fără a se putea distinge o structură granulară mineralelor. Obsidianul se formează prin răcirea rapidă a lavei ieșite la suprafață, material care conține un procent maximal de 2 - 3 % apă. In cazul când conține o cantitate mare, iar pe lângă apă conține și gaze ca CO2, la o răcire rapidă se formează o rocă vulcanică poroasă numită piatra ponce. La o răcire mai lentă se formează o variantă de rocă neagră sticloasă cu luciu de smoală (germ. pechstein). Formarea rocilor amorfe sticloase, este posibilă prin concentrația ridicată de silicați, ca și prin vâscozitatea mare a lavei. Datorită răcirii rapide lava nu are timp să cristalizeze, din care cauză structura amorfă sticloasă, în cazul unei grosimi mai mari a stratului de lavă, se pot forma și texturi porfirice după caz cristale în masa rocii cu structură sticloasă. Roca poate în anumite condiție să se transforme în perioadele geologice, din forma amorfă într-o formă porfirică cristalină. Mineralul are un conținut ridicat de silicați, care ating concentrația de 70 %, peste acest procent roca va aparține familiei riolitului care sunt echivalente granitului. Mai rar obsidianul are procent mai scăzut de silicați în care se prezintă sub forme de trecere la trahite, andezite. Obsidianul era cunoscut deja de romani fiind adus din Etiopia.
Rocă metamorfică alcătuită prin recristalizarea rocilor cu cuarţ (nisipuri, gresii etc.), utilizată în construcţii, ceramică, industria metalurgică etc.
Bauxita este unul dintre cele mai importante minereuri de aluminiu și se compune în cea mai parte din mineralele ce conțin aluminiu ca: Gibbsit (Hidrargillit) Al(OH)3, Boehmit AlO(OH) și Diaspor AlO(OH.
Bauxita mai poate conține minerale cu fier ca Hematit Fe2O3 și Goethit FeO(OH), ca și minerale argiloase Caolinit și minerale cu un conținut redus în oxizi de titan Anatas TiO2.
anonim_4396 întreabă: