Https://ro.wikipedia.org/wiki/Argument_din_eroare_logic%C4%83
Ca exista sau nu Dumnezeu nu se poate dovedi stiintific. Stiinta este agnostica.
Stiinta nu este agnostică, ci atee.
Stiinta nu acceptă existența lui Dumnezeu ca o ipoteză plauzibilă, ci o respinge ca fiind inutilă și lipsită de dovezi.
Stiinta nu poate dovedi sau infirma cu certitudine absolută existența lui Dumnezeu, dar poate oferi argumente puternice împotriva ei, bazate pe observații și experimente.
Nu există niciun motiv să credem că există un Dumnezeu care a creat universul și viața, când avem explicații naturale și coerente pentru aceste fenomene.
-Universul a apărut dintr-o singularitate inițială, care a fost urmată de o expansiune rapidă numită Big Bang.
-Viața a apărut din molecule organice simple, care au evoluat în forme complexe prin procese chimice și biologice.
Nu există nicio dovadă că aceste procese au fost ghidate sau influențate de o cauză inteligentă. Dimpotrivă, există multe dovezi că aceste procese au fost aleatorii și nedeterministe.
Dumnezeu nu este o explicație satisfăcătoare pentru originea și diversitatea universului și vieții, ci doar o iluzie creată de mintea umană. Dumnezeu nu rezolvă nicio problemă, ci doar creează alte probleme.
Dacă Dumnezeu a creat universul și viața, cine l-a creat pe Dumnezeu? Cum putem să-l cunoaștem pe Dumnezeu? Cum putem să-i comunicăm cu Dumnezeu? Cum putem să-i testăm existența lui Dumnezeu? Cum putem să explicăm răul și suferința din lume, dacă Dumnezeu este bun și atotputernic?
Stiinta ne oferă un mod de a investiga realitatea și de a descoperi adevărul. Religia ne oferă un mod de a evita realitatea și de a ne înșela singuri. Nu putem să acceptăm designul inteligent ca o ipoteză validă, când nu are nicio bază științifică sau logică. Designul inteligent este o formă de obscurantism religios, care încearcă să submineze învățământul științific și să promoveze o agendă ideologică.
Big Bang-ul a fost formulat ca ipoteza de un preot catolic si criticat de fizicienii atei ai epocii. Asta ar trebui sa-ti dea de gandit.
Big Bang-ul nu este o ipoteză religioasă, ci una științifică, care se bazează pe observații și dovezi. Faptul că a fost formulată de un preot catolic nu îi afectează validitatea, la fel cum faptul că a fost criticată de unii fizicieni atei nu îi afectează credibilitatea.Stiinta nu se ocupă de autoritatea sau credința persoanelor care propun sau contestă teorii, ci de argumentele și datele pe care le prezintă.
Big Bang-ul este o teorie bine susținută de multiple linii de evidență, cum ar fi:
- Expansiunea universului, care a fost observată prin efectul Doppler al luminii provenite de la galaxii îndepărtate.
- Radiația cosmică de fond, care este un ecou al Big Bang-ului, detectat sub formă de microunde în toate direcțiile spațiale.
- Abundența elementelor ușoare, care este în concordanță cu predicțiile Big Bang-ului despre nucleosinteza primordială.
- Structura pe scară largă a universului, care este rezultatul fluctuațiilor cuantice din timpul inflației cosmice.
Big Bang-ul nu este o ipoteză definitivă sau completă, ci una provizorie și perfectibilă, care poate fi modificată sau îmbunătățită în funcție de noi descoperiri și tehnologii. El nu pretinde să explice cauza sau originea universului, ci doar să descrie evoluția și proprietățile lui.
Desi nu exclude posibilitatea existenței lui Dumnezeu, nici nu o necesită sau o susține.
@relian "nici un negru, vorba aia, de mii de ani nu s-a facut alb?"--ce nu-ti dai seama e ca albii se trag din negri, nu invers. Si de fapt, asta a fost piatra de poticneala pentru evolutionism in SUA, nu ca oamenii se trag din alte primate.
Aici ai dreptate, legat de designul asta inteligent, dar gresesti cand spui de Teoria evolutie, aia e cam tot la fel o ciorba ori asa a gindit ala pe timpul lui, din observatii, care de fapt is doara ceva observatii, restul deductie, ca daca un lucru e asa, inseamna ca asa aparu baga si ei, sau a bagat si Darwin de la el, de aia e teorie si nu fapt.
Organismele, speciile, nu au evoluat deloc asa cum arata Darwin, sau cum se crede inca si acum.
De fapt nimeni na mai facut nimic, doar sa mers de la el pana astazi pe ideea aia, cea spus ala sa copiat si tot asa.
O specie aparuta asa moare, nu mai evoluiaza nici daca supravietuieste zeci de milioane de ani. Avem si exemple, dar probabil Darwin pe alea nu le-a vazut, erau prea mici crocodilii sa-i poata vedea el, ori sa stie de cand sunt aia pe planeta, de cand aparu.
O specie aparuta si care rezista mii de ani, zeci de mii, sute de mii, etc or sa dispara la un mom dat, nu o sa evolueze in absolut nimic, nici nu are cum, este ceva imposibil.
Evolutia nu este ce a spus Darwin sau ce continua sa spuna unia astazi.
Nu exista nici adaptare la mediu, unde ai vazut tu asa ceva? Un animal salbatec daca l-ai dus in alte zone, unde nu stie nimic, unde are alte conditii de temp si etc diferite de unde a aparut el, la revedere, rapid este eliminat.
Omul a ocupat toate zonele geografice nu ca s-a adaptat fizic la ceva, nici pomeneala, noi am adaptat mediu la nevoile noastre.
Daca iei o pasare, animal din zona calda si l-ai dus in Alaska, sau Siberia, tu vrei sa spui ca ala se adapteaza? Eu nu cred, pentru ca acel organism este specializat, are deja sisteme, organe si asa mai departe ca functioneaza doar in anumite conditii.
Nu se popate adapta nicicum, indiferrnt citi indivizi ai duce acolo, milioane, toti se vor curata, nu va rezista nici unu.
Ca is schimba culoarea dupa mediu, alta gogorita nu-i asdevarat este fals.
Ba unia care lau aprobat rapid pe Darwin au venit si au facut observatii, e bagata chestia asta si in carti, dar e falsa.
Era vorba de observarea unui fluture in Anglia, timp de 100 de ani.Deci aia ar fi observat ca un fluture viu colorat in timp de 100 de ani siar fi schimbat culoarea in cenusiu, pentru ca mediul inconjurator din viu colarat ajunse din cauza industrializarii cenusiu.
Au mintit, ori observatia lor a fost una superfciala.Acel fluture avea de fapt 2 reprezentanti, unul cenusiu de culoare, altul viu colarat, fiecare ocupind locrule respective. Cind mediu s-a schimbat de partea cenusie, fiecare din astia 2 au ocupat celalalt areal.Ei au spus wow uite din viu colrat s-a facut cenusiu
Pistol cu apa. Daca o insecta isi poate modifica culoarea in 100 de ani, de ce nici un negru, vorba aia, de mii de ani nu s-a facut alb? negrii au fost de mii de ani si in zona temperata. Dar un negru se poate adapta si sa isi schimbe culoarea in alb? Da poate, dar nu asa cum arata ei, adica din 2 negri care ar sta in Alaska ar iesi un copil alb, nici pomeneala.
Din un negru si un alb iese un mulatru apoi mulatru cu un alb, ise ceva spre alb, daca se continua se va ajunge la alb.
Deci nu este vorba nicidecum de ce spun ei ca acele organisme negre la un mom dat siar schimba culoarea.
Avind in vedere acest exemplu sau observatie, putem sa spunem ce? Ca evolutia nu are loc prin modificarea genetica, fiziologica, morfologica a acelor organisme, ci prin incrucisare intre specii diferite, asa apar noi specii, nu cum arata ei.
Chair teortia spune ca un organism ajuns la o anume specializare nu mai poate evolua
Dar ca o specie sa poata rezista, supravietui, este nevoie de ce anume? De o cit mai perfecta specializare la conditiile unde traiesc acele organisme nu?
Cu cit este mai adapatat mai specializat, cu atit ai sanse mai mari sa supravietuiesti, ca urmare nu mai ai cum sa iti modifici structura nici in miliarde de ani.
Crocodili cum am spus is de pe timpul dinozaurilor, dar nu au evoluat deloc, au ramas exac la fel, de ce? Mai sa fie.
Eu is pentru teoria ce am spus-o eu, adica ca aparitia de noi specii se face prin incrucisari intre specii, apropiate sau diferite, asta este teoria mea.
Am spus-o de mult timp pe net, nu am luat-o de nicaeri, am observat, am citit ce spune teoria lu peste prajit si nu-s de acord, pentru ca nu se leaga.
Ce spun astia cu inteligenta lor crereatoare la fel, nu avea cum apare organisme complexe prin evolutie? Ba sinca cum.Prin evolutie, prin asociere, is de fapt atitea exemple, chair si noi avem in organism bacterii cu care traim in simbioza, alte organisme sau pus in comun si au format un nou organism, asa din putin in putin s-a putut ajunge la ceva complex.
Aia care is cu teoria aia is doar niste gargaragii, e mai usor sa faci bani dind din gura decat aratind ceva, sau facind ceva.
Te rog să îmi permiți să îți răspund la unele dintre afirmațiile tale, care mi se par greșite sau neîntemeiate.
Spui că teoria evoluției este „cam tot la fel o ciorbă" și că se bazează doar pe observații și deducții. Acest lucru nu este adevărat.
Teoria evoluției este o teorie științifică bine susținută de multiple tipuri de dovezi, cum ar fi: anatomia comparată, biologia moleculară, biogeografia, fosilele și observația directă.
Poți citi mai multe despre aceste dovezi în articolele:
https://www.khanacademy.org/......-evolution
https://www.khanacademy.org/......-evolution
Spui că organismele nu se adaptează la mediu și că nu există exemple de schimbare a culorii în funcție de mediu. Acest lucru este fals. Există numeroase exemple de adaptare la mediu, atât la nivel morfologic, cât și la nivel genetic.
De exemplu, melaniștii industriali sunt niște fluturi care și-au schimbat culoarea aripilor de la alb la negru în urma poluării industriale, pentru a se camufla mai bine pe copacii înnegriți. Acest fenomen a fost studiat și documentat științific, nu este o minciună. Poți citi mai multe despre el în articolul:
https://www.britannica.com/science/evolution-scientific-theory
Spui că speciile noi apar prin încrucișări între specii diferite, nu prin modificarea genetică a speciilor existente. Acest lucru este parțial adevărat, dar nu explică toate cazurile de speciație. Speciația este procesul prin care o specie se împarte în două sau mai multe specii noi. Există mai multe mecanisme de speciație, cum ar fi: speciația alopatică, care are loc atunci când o populație este izolată geografic și evoluează separat; speciația simpatică, care are loc atunci când o populație se diferențiază genetic în același habitat; speciația hibridă, care are loc atunci când două specii înrudite se încrucișează și formează o specie nouă; și altele.
Poți citi mai multe despre mecanismele de speciație în articolul:
https://bioprinciples.biosci.gatech.edu/module-1-evolution/speciation/
https://biologywise.com/basic-modes-of-speciation
Spui că o specie apărută și care rezistă mii de ani nu va evolua în absolut nimic. Acest lucru este greșit. Evoluția nu se oprește niciodată, ci continuă să acționeze asupra populațiilor de organisme, chiar dacă acestea par să rămână neschimbate. De exemplu, crocodilii pe care îi menționezi sunt considerați fosile vii, adică au păstrat aspectul și comportamentul similar cu cel al strămoșilor lor din perioada mezozoică. Cu toate acestea, crocodilii nu sunt identici cu strămoșii lor, ci au suferit modificări genetice și morfologice subtile de-a lungul timpului.
Poți citi mai multe despre fosilele vii în articolul:
https://www.nationalgeographic.com/......ng-fossils
Sper că aceste informații te vor ajuta să îți revizuiești opinia despre teoria evoluției și să recunoști valoarea ei științifică. Teoria evoluției nu este o invenție sau o presupunere a lui Darwin sau a altor biologi, ci o sinteză a cunoștințelor acumulate despre viața pe Pământ. Teoria evoluției nu exclude posibilitatea existenței lui Dumnezeu, dar nici nu o necesită sau o susține. Ea explică doar cum s-au diversificat și adaptat organismele în raport cu mediul și cu alte organisme.
Tot ce arati tu, am citit, stai linistit.Nu a fost nimic clar, ce arati ntu sau ei nu-i clar.
Explica cum urmasii acelui fluture de care spun ei, s-a facut cenusiu, pe ce baza, ce mecanisme sunt? Explica tu asa mai simplu, mai babeste, lasa ce spun altii.
Stii de fapt ce este stiinta? Stiinta este atunci cand oamenii se indopiesc de ce spune X, cand oamenii ferifica ca spune X sa vada daca intr-adevar chiar asa este.
Nu vii si ai citat din unu de acu sute de ani si gata asa este.Verifica pe acel om, vezi daca spune adevarul.
Urmasii acelui fluture cum sa facurt cenusiu? Ce l-a facut pe el sa devina asa?
Fluturii aia viu colorati au modificat informatia lor proprie, wow cum pot sa faca asa ceva? Explica cum anume se intampla? De cde nu s-a intamplat si la om la fel? De ce negrii din Africa nu sau facut niciodata albi, desi au stat de generatii in zone temperate sau reci?
Ala este singurul exemplu al acestei teorii, ala cu acel fluture, care sincer sa fiu, exista si sub culoarea cenusie, doar ca nu era vazut de om, pentru ca zonele alea cenusii erau putine, acei fluturi erau mai putini, asa ca fluturele ala colorat cand mediu sa facurt cenusiu, a fost papat de pasari, care au mai supravietuit au plecat in alte zone mai colorate, zona lor fiind apoi populata de ceilanti fluturi care erau deja cenusii dar in zone mici.
De ce nu mai dau exemple si de altele, eu am exemplu asta cu negrii, de cinde e specia umana aparuta, negri au ajuns si in zone f reci, dar negri au ramas pana in ziua de azi
Nu mai imi vorbi din carti, sintem pe aici sa discutam intre noi, sa folosim vocabularul nostru, sa vorbim asa simplu, asa din carti is satul. am facut teoria respectiva la scoala, nu la liceu, ceva mai sus asa ca nu-mi mai baga gargara, vina cu ceva explicatie de la tine.
Cei care sustin teoria is niste gargaragii, iar cei care is cu designul ala de aia is asa, pentru ca evolutia nu explica absolut nimic.
Daca ar fi explicat, nu ar mai fi fost semne de intrebare, nu ar mai fi aparut designul asta inteligent
De unde aparu aceasta idee cu designul inteligent? Iti spun eu, aparu pe baza teoriei evolutiei aceasta teorie le-a dat apa la moara unora.
Adica uni care au crezut ca viata sa desfasurat cum spune teoria evolutiei, au stat si sau gindit, apoi au trecut de cealalta parte
Teoria evolutie spune ca organismele au evoluat, sau adaptat la mediu bla bla.
Dar de ce nu ne intrebam cum au facut asta? este posibil asa ceva? Primii care sau indoit de teoria asta, rapid au si trecut de alta parte, mi se pare normal sa fie asa, adica cand vezi ca lucrurile nu se leaga, cand nu ai o explicatie, nu pot ramane acolo, trebuie sa caute alta explicatie.
Faptul ca unia au ales calea asta cu designul inteligent, atit iau dus capu
Sa luam teoria evolutie, sau parte din ea adaptarea la mediu. Spune acolo ca daca mediu se schimba, se modifica si organismele.
Intrebarea mea, adica si eu m-am intrebat, cum face un organism de exemplu, care are culoarea alba, sa se faca pestrit, ba sa faca mai apoi si oua pestrite
Inteleg ca acel organism, in cazul ce am aratat eu este o pasare, deci pasarea ce facem mai exact? Sta si se gindeste, ba uite locu asta este in jur pestrit, eu is alb, ma vede un vultur, uliu ceva ma si haleste, ia sa ma fac eu pestrit, asa merge evolutia asta, sau adptatrea?
Indiferent cit sar gindi acea pasare, sa spunem, ca ar gindi, no sa se faca niciodata pestrita, nu are cum, nici oua pestrite no sa faca Atunci cum de pasarea aia s-a facut totusi asa pestrita si cu oua la fel?
Asa aparu de la inceput, asa facu oaua de cand aparu ea si asa va ramane veci
Dar de ce ea se confunda cu mediu? Simplu, pentru ca ea gindeste, are ochi, vede, simte, isi da seama ca daca va sta intr-un mediu de alta culoare este rapid descoprita de pradatori, asa ca va cauta locuri, peisaje care sa semene cu culoarea ei si acolo se va muta, bum bum, pac pac, asta e adaptarea nu vraja marii ce spune Darwin
Sa arate astia cu evolutia cum se intampla, daca ar fi ca ei.Nici macara explicatie nu au, nici de asta babeasca.
Cine stie, cine vede, cine modifica la nivel genetic aceste procese? Noi, animalele, nu pot sa faca asta, atunci cine o face?
O face o inteligenta, doar oamenii de exemplu vopsim un lucru in alb, pentru ca stim ca va reflecta razele soarelui si in zona calda protejeaza mai bine de caldura, reflectind corect?
O inteligenta poate face un animal de o culoare, de o anume forma erodinamica sa fie f bine adaptat la anumite conditii de mediu etc corect?
Deci vezi, inspre latura asta sau dus cei cu designul ala ce spui tu.Dar nu sau gindit si la alte cai, asa cum ma gindii eu
Asa oprganismele ele singure, plus mediu in care au trait, nu au cum sa se mai schimbe, pur si simplu nu au cum.
Luam un organism animal, terestru, ala se baga in apa, sa spunem sta acolo in acele conditii. El fiind facut pentru uscat, atunci cand va da urmasi, aia normal vor prezenta anomalii, pentru ca o femela gestanta, daca sta in conditii nefavorabile, fatul sufera mofidificari, dar nu de astea sa ii creasca branhii, pentru ca nu ar avea cum, sau de unde, mama nu are barnhii, iar modificarile aparute is de alea nedorite, adica va rezulta un pui mort, sau cu defecte care nu va putea supravietui nici in apa nici pe uscat.
Asa cum avem noi oamenii atitea boli, defecte, asa aparu astea, pentru ca femeia in momentul conceperii, sau momentul cand fatul era in procesul de formare, a stat in conditii necorespunzatoare, asa au aparut tot ce vedem la noi astazi, boli, defecte, nimic bun.
Ia gindeste daca noi am sta in apa, nu la fundul apei, dar macar asa pe jumate in apa majoritatea timpului.
Crezi ca ar iesi copii cu branhii? Eu nu cred, pentru ca parintii nu au branhii, iar faptul ca mama sta pana la git in apa, dar respira prin plamini aer, aia nul face pe fat sa se modifice in directia sa ii apara branhii, de unde?
Adica voi vreti sa spuneti ca genele simt ca mama sta in apa, stiu genele din noi ca este apa peste tot, ca nu mai este uscat si ce spune, ia sa fac eu la copilul asta branhii
Asta vreti voi sa spuneti cu teoria lu papura voda?
Ba sa fim seriosi.Mama care sta in apa rece, apa mai stiu eu de care, mlastina etc, va naste un copil prapastie.
Ba mai mult, fatul sta in lichid, deci el deja sta in apa ar fi trebuie deja sa aiba branhii nu? Dar nu avem cum explici asta?
Cum crezi ca neam putea noi modifica prin urmasi sa facem branhii?
Eu stau si ma gindesc, vreau sa ma fac ca nisipu pentru ca traiesc intre dune de nisp, asa si crezi ca vreodata ma voi colora asa, sau voi da nastere unor urmasi care vor avea culoarea asta? Veci nu se va intampla asta.
Cine modifica oprganismele, sau cum se modifica ele, cine le spune sa se, modifice? De aia teoria evolutiei e doar teorie, ma si mir ca inca unia o mai sustin in ziua de azi.
Pt doctorandus
nu era vorba de dat seama, era vorba de evolutie, de adaptare la mediu.
De ce negru ala s-a facut alb in zone mai reci si de cea ramas negru in zone calde?
Daca a fost negru si s-a facut alb, inseamna ca se poate face si acum, nu? Tot omul asta este, avem zone calde, zone reci, negrii din Africa au ajuns in zone reci de mii de ani, dar cum am spus nau dat nici un copil alb, de ce?
De ce un alb care a mers in zone f calde n-a dat niciodata un om de culoare neagra? Asa ziceam si eu vorba ta pentru ca albu a iesit din negru, dar se pare ca dus inapoi de unde a iesit nu se mai face negru veci
Deci despre ce desene animate vorbim aici?