| EliLeli a întrebat:

Despre viata extraterestra.
Nu am gasit-o si nu am vazut-o, deci nu exista dovezi. Dar simplul fapt ca noi existam pe o planeta in Universul asta mare nu ar trebui sa ne spuna ca exista si in alta parte? Adica, nu suntem chiar noi dovada?

Răspuns Câştigător
| Theo94 a răspuns:

Asa cum sunt conditii pentru aparitia si existenta vietii chiar inteligente pe Pamant in sistemul solar, tot asa exista si in alta parte, poate mai rar de cat credem dar exista.

15 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Formele de viata sunt foarte diversificate chiar si pe Pamant, existand sute de mii de feluri de animale, plante, dar si microorganisme. Nimeni nu le cunoaste pe toate.
In Univers, diversificarea este mult mai mare si nici nu le cunoastem (macar partial). Eventualele vietuitoare extraterestre pot avea forme total diferite de cele de pe Pamant, incat chiar sa nu le putem nici recunoaste.

Ca un exercitiu de gandire: ce ai face daca ai intalni o musca de marimea unui elefant?

| darrio2007 a răspuns:

Dovezi există. Numai că tu nu le vezi.

| RAY a răspuns:

Poate chiar noi suntem aliens, viata venind din meteoriti care au lovit pământul sau colegele sau a fost implantată viata pe pământ de o civilizație dispărută, ai dreptate unicorn

| sierra1 a răspuns:

Mulți spun că există o maaaare probabilitate (nedemonstrată incă) să nu fim singuri

| relian a răspuns:

Nu neaparat. De unicat nu ai auzit? Pina si oamenii fac lucruri unicat laughing deci doara unul singur, de regula pentru a avea valoarea f mare.

Daca exista alte forme de viata, is slabe sanse sa le descoperim noi, sa ne descopere ei pe noi la fel slabe sanse, asta pentru ca nu neau descoperit pana acum.
Ar fi 2 motive
1-au fost si au dispartut inainte sa apara viata la noi
2-is prea departe de noi.

Asa sa doar speculam ca ar exista, ramane la stadiu de vorbe, teorie, sa spui exista, trebuie sa arati, pana una alta na aratat nimeni nimic.
Faptul ca noi existam, nu arata nimic, sau nu arata ca ar mai exista undeva.

| VoidEternal a răspuns:

Nu. Dovada irefutabilă nu exista, inca.

Citește despre paradoxul Fermi.

| VoidEternal a răspuns:

Ideea e in felul următor. Chiar daca găsim o modalitate de a călători cu viteze apropiate de viteza luminii, peste 90% din universul observabil este de neatins. Pentru că, (și asta e deja dovedit) universul se extinde și asta cu o viteză... well, astronomică.

Mai pune in calcul și faptul că perioada in care viața s-a dezvoltat pe pământ este practic cea mai propice, cea mai stabilă. Trăim în anii de glorie ai universului. Statistic vorbind, daca viața a apărut în alte părți în universul mai timpuriu, când toată materia era mult mai densa și concentrată, sunt șanse mult mai mari ca acele forme de viață să fi dispărut din cauza diverselor evenimente astronomice, fie că e vorba despre coliziuni, supernove, radiații, etc, înainte să fi ajuns la stadii avansate. Vezi tipurile Kardashev de civilizații.

Ce vreau sa spun este că, există șanse să fim printre primele civilizații suficient de dezvoltate din univers pentru a ne pune genul asta de întrebări. Și în lipsa unor descoperiri schimbătoare de paradigmă in fizică, sunt de asemenea șanse să nu avem niciodată contact cu o civilizație extraterestra.

Dacă chiar te interesează cu adevărat subiectul, și nu mă refer la chestii de can can cu "extratereștrii au construit piramidele", sunt 3 canale pe YouTube pe care le urmăresc eu, cu informații foarte interesante despre stadiul in care suntem în prezent cu descoperirile pe subiectul ăsta.

https://m.youtube.com/@CoolWorldsLab
https://m.youtube.com/@HistoryoftheUniverse
https://m.youtube.com/@kurzgesagt

| EliLeli explică (pentru VoidEternal):

Stiu toate astea, doar ma gandeam asa...cu voce tare, cum se spune.
Nu ma astept sa fie descoperita/vazuta in timpul vietii mele. Ar fi de-a dreptul ridicol, ar fi ca si cum abia am pus binoclul la ochi si am si vazut ceva super interesant in prima secunda. Cam asa e cu toate telescoapele astronomice care au fost plasate, nici nu am reusit sa le fixam asa cum trebuie (dpdv astronomic). Iar daca ar fi descoperita ar fi foarte greu sa estimezi in ce stadiu s-ar putea afla evolutia vietii pe acea planeta pentru ca distantele sunt astronomice, sute de mii de ani (lumina) in cele mai fericite cazuri, nu?! Informatia care ar ajunge la noi nu ar fi cea reala momentului in care ajunge. Deci...
Mersi de linkuri!

| nukeyly a răspuns:

Ne spune, doar ca noi trebuie sa vedem.

I-a un melc de gradina lung de 10cm, deala fara cochilie daca te uiti atent pe el misuna ganganii mici albe cat varful unui ac de gamalie, si pe el cu siguranta altele super-mici, asta la scara mica vorbind sa nu coboram mai jos in microcosmos, particul protoni sau quark.

Deci la nivel de univers si multimers este absurd sa nu existe viata extraterestra.

| Solann a răspuns:

Cu siguranta exista. Sub o forma sau alta, nu numaidecat identica cu oamenii. Pot fi vietuitoare primare cum au fost pe Pamant la inceput, sau pot fi extrem de avansate fata de noi si nici sa nu le recunoastem.
Si citind comentariile, vin si eu cu un exemplu.
Aici, pe Pamant, pentru o omida, copacul este "pamantul" ei. Restul copacilor din livada formeaza galaxia. Si mai departe... universul. Si ea se intreaba daca in alti copaci e viata. Dar s-ar putea sa avem surpriza ca omida sa stie mai multe despre universul planetar mai multe decat ne intrebam noi.

| Celula44 a răspuns:

Eu iti dau dreptate dar cine stie cat de avansate sunt formele de viata de pe alta planeta, poate nu sunt deloc si exista doar cateva microorganisme etc. nu putem stii dar putem presupune. insa cel mai probabil da

| Solann a răspuns (pentru Celula44):

Sau sunt atat de avansate ca noi, "microorganismele" nu le putem recunoaste. happy